Tolnay 100

  • 2014. május 20.

Snoblesse

100 éve született a színésznő.
false

Rózsinak született, de Klári lett belőle – Mester Ákosnak el is mondta, hogyan: „A családban sok Rozália volt. Nagymamám is ezt a nevet viselte, és nyilván őutána kereszteltek engem is Rózsinak. Csakhogy én falusi gyerek voltam, és bosszantott, hogy minden második tehenet Rózsinak hívtak a faluban. Úgyhogy gyerekkoromban rettenetesen utáltam a nevemet, és amikor színésznő lettem, akkor mindjárt kitaláltam, hogy most már Klári leszek.”

Hát így esett, hogy most nem Tolnay Rózsi, hanem Tolnay Klári születésének századik évfordulóját ünnepeljük. Az erre az alkalomra megjelent Tolnay 100 című kötetből Gyabronka József olvas fel a Hadikban.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.