Csupán egyetlen írót választott be a TIME 2022 száz legbefolyásosabb embere közé

  • narancs.hu
  • 2022. május 26.

Sorköz

Sally Rooney-t tartják annak az írónak, aki kimondja generációnk alapigazságait.

Idén is kiadta a TIME szokásos listáját, amely az élet különböző területeiről gyűjti össze világunk 100 legbefolyásosabb személyiségét. 

Az alkotókat, színészeket, politikusokat, aktivistákat is tartalmazó listán időnként magyar nevek is felbukkannak, így volt ez tavaly, amikor Rédai Dorottya, a Meseország mindenkié című mesekönyv projektkordinátora és Karikó Katalin is felkerült a leistára. 

Idén sajnos elmaradtak a magyar nevek, és a művészek közt valahogy az írók is egyre kevesebben lettek, egyedül az ír szerző, Sally Rooney tudott bekerülni a top 100-ba.

A lista összeállítói szerint az 1991-ben született Rooney az a szerző, aki generációjának alapigazságait tudja elmondani. Rooney második regényével, a 2018-ban megjelent Normális emberekkel ért el először jelentős sikereket. A könyvet többek közt jelölték a Man Booker-díjra, elnyerte az „Év ír regénye” díjat az Irish Book Awardson és a Costa Book Awardotis, emlékeztet a Könyves Magazin.

Baráti beszélgetések és Normális emberek című korábban azt írtuk:

hétköznapi helyzetekből induló sztorik változó fókuszú, összefolyó párbeszédei során a szereplők mikrotörténetein túl a történetek olyan általánosabb érvényű kérdésekkel foglalkoznak, mint identitáskeresés, félelem az intimitástól, az elköteleződés hiánya vagy épp az úgynevezett normalitás fogalmának körülírása.

A Normális emberek című regényből ráadásul sikeres sorozatot is készítettek, amely szintén számos elismerést kapott. A sorozatról írt kritinkánkat itt lehet megtalálni, emellett a szerző legutóbb magyarul megjelent könyvét is megvizsgáltuk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk