Filmtörténeti könyvvel jelentkezik Tarantino

  • narancs.hu
  • 2022. június 1.

Mikrofilm

A Ponyvaregény rendezőjének íróként ez lesz a második kötete.

Quentin Tarantino (filmjeit ebben a cikkünkben rangsoroltuk) egy ideje már rendezői visszavonulását pedzegeti, most pedig nagyon úgy tűnik, megtalálta új szenvedélyét: a könyvírást. Legutóbbi filmje, a Volt egyszer egy… Hollywood regényváltozata után újabb kötetettel jelentkezik: Cinema Speculation című műve az ígéretek szerint kritika, filmtörténet, riportok és személyes történetek keveréke lesz.

„Amellett, hogy az egyik legünnepeltebb kortárs filmkészítő, Quentin Tarantino valószínűleg a legörömtelibben fertőző moziszerető. Évekig hirdette interjúiban, hogy végül a filmekről szóló könyvek felé fordul. Most a Cinema Speculationnel végre eljött az idő, az eredmény pedig mindent felülmúl, amiről szenvedélyes rajongói és a moziszeretők valaha álmodoztak” – szól a kötet fülszövege, ami szerint a könyv azok köré a 70-es évekbeli amerikai filmek köré szerveződik, amelyekért Tarantino fiatalként odáig volt.

A kultrendező valóban régóta lebegteti a karrierváltását: az ígérete szerint egy filmje van még hátra a tervezett 10-ből, ami után visszavonul. Korábbi tervei között szerepelt, hogy külön regényt ír egy második világháborús veteránról, aki hazatérve a nemzetközi filmművészetben talál menedékre, mivel többé nem érdekli őt Hollywood termése. A rajongói aztán kénytelenek voltak rájönni, hogy ezt az ötletét végül a Volt egyszer egy… Hollywood könyvváltozatában dolgozta fel: a karakter nem más volt, mint Cliff Booth, akinek megszemélyesítéséért Brad Pitt az Oscart is elnyerte.

A Cinema Speculation a tengerentúlon október 25-én jelenik meg. A rendező Magyarországon is hihetetlenül népszerűnek számít, négy forgatókönyve is megjelent itthon könyvként, ráadásul első regényét is hamar kiadták magyarul; így minden esély megvan rá, hogy hamarosan mi is olvashatjuk majd filmtörténeti elmélkedéseit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.