Filmtörténeti könyvvel jelentkezik Tarantino

  • narancs.hu
  • 2022. június 1.

Mikrofilm

A Ponyvaregény rendezőjének íróként ez lesz a második kötete.

Quentin Tarantino (filmjeit ebben a cikkünkben rangsoroltuk) egy ideje már rendezői visszavonulását pedzegeti, most pedig nagyon úgy tűnik, megtalálta új szenvedélyét: a könyvírást. Legutóbbi filmje, a Volt egyszer egy… Hollywood regényváltozata után újabb kötetettel jelentkezik: Cinema Speculation című műve az ígéretek szerint kritika, filmtörténet, riportok és személyes történetek keveréke lesz.

„Amellett, hogy az egyik legünnepeltebb kortárs filmkészítő, Quentin Tarantino valószínűleg a legörömtelibben fertőző moziszerető. Évekig hirdette interjúiban, hogy végül a filmekről szóló könyvek felé fordul. Most a Cinema Speculationnel végre eljött az idő, az eredmény pedig mindent felülmúl, amiről szenvedélyes rajongói és a moziszeretők valaha álmodoztak” – szól a kötet fülszövege, ami szerint a könyv azok köré a 70-es évekbeli amerikai filmek köré szerveződik, amelyekért Tarantino fiatalként odáig volt.

A kultrendező valóban régóta lebegteti a karrierváltását: az ígérete szerint egy filmje van még hátra a tervezett 10-ből, ami után visszavonul. Korábbi tervei között szerepelt, hogy külön regényt ír egy második világháborús veteránról, aki hazatérve a nemzetközi filmművészetben talál menedékre, mivel többé nem érdekli őt Hollywood termése. A rajongói aztán kénytelenek voltak rájönni, hogy ezt az ötletét végül a Volt egyszer egy… Hollywood könyvváltozatában dolgozta fel: a karakter nem más volt, mint Cliff Booth, akinek megszemélyesítéséért Brad Pitt az Oscart is elnyerte.

A Cinema Speculation a tengerentúlon október 25-én jelenik meg. A rendező Magyarországon is hihetetlenül népszerűnek számít, négy forgatókönyve is megjelent itthon könyvként, ráadásul első regényét is hamar kiadták magyarul; így minden esély megvan rá, hogy hamarosan mi is olvashatjuk majd filmtörténeti elmélkedéseit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk