Könyv

Korhangok

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Kritika

A könyv felépítése követi a szerző eddigi könyveinek logikáját. Most két barátnő levelezése adja a történet gerincét, a róluk szóló részekkel váltakozva látjuk az egymásnak szánt soraikat. Egymás tükrei ezek az írások, amikor a „valóság” és a leképzett valóság között támad feszültség. 

A regény problémafelvetései sem nagyon különböznek a korábbi munkák kérdéseitől, és a hősnő is mintha megint Rooney egyik alakmása lenne. Most akkor megeteti a finnyásokat: egy sikeres írónő, Alice a főszereplő. A levelezés végeztével Rooney most is egy közös térbe tereli össze a hőseit.

Mi történik? Nem túl sok minden. Alice a sikertől megcsömörlötten egy hatalmas tengerparti házba veszi be magát, s a Tinderen felcsípi Felixet. Barátnője, Eileen egy kiadó munkatársaként tengődik, és reménytelenül ápolgatja gyerekkori szerelmének maradékát (Simon). Ez a világ cseppet sem szép. A sikeres írónő sokat sír, és vadonatúj ismerősével is rögtön közli, hogy nagyon boldogtalan. Felix is kiábrándult. Egyként sajnálják magukat, nincsenek illúzióik a hívő Simonon kívül, de őt és a hitét meg folyamatosan kifigurázzák. („Azt a kurva, ez komoly? Baj vagy az agyával, vagy mi? […] Manapság van még valaki, aki elhiszi ezt az egészet? Hogy valami csávó pár ezer éve felkelt a sírból, és ez az alapja mindennek?”)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk