Meghalt Alexander Brody

  • narancs.hu
  • 2022. február 13.

Sorköz

Az író, üzletember, reklámszakember, a magyar irodalom mecénása 80 éves volt.

Meghalt Alexander Brody, azaz Bródy Sándor író, üzletember, reklámszakember, a magyar irodalom mecénása, aki a minap töltötte be 80. életévét. Budai otthonában érte a halál szombat éjjel – tudatta a család közlésére hivatkozva a 24.hu.

Bródy Sándor unokája, Hunyady Sándor unokaöccse 1933-ban született. Apja pedig az Ügető igazgatója, a magyar lóversenysport fontos alakja volt. Miután kamaszkorában Amerikába költözött, többek között a családi barát és világhírű drámaíró, Molnár Ferenc vette szárnyai alá. Nagy anekdotázóként kedvvel mesélt múltjárólt: „A Princetonon tanított apám barátja, a Neumann Jancsi, és amikor megtudta, hogy odakerültem, rendszeresen hívott hétvégi étkezésekre, melyeken állandó vendég volt mások mellett Szilárd Leó, Robert Oppenheimer és Einstein. Állandóan politizáltak, untam, jobban érdekelt a menü. Kölök voltam és éhes.” Miután megszerezte diplomáját, a reklámszakmában próbálta ki magát, nemzetközi, vezetői pozíciókig vitte, pár évig a Reklám Világszövetség elnöke is volt.

Nyugdíjazása után, a 90-es évektől egyre gyakrabban járt haza, részt vett az irodalmi életben, könyveket írt, és megalapította a nagyapjáról elnevezett Bródy Sándor-díjat, amelyet az elsőkötetes prózaírók kaphattak meg.

(24.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk