Megírta az ukrán költő, hogyan fog meghalni

  • narancs.hu
  • 2024. január 11.

Sorköz

Makszim Krivcov a napokban esett el a fronton 33 évesen, verse magyarul is olvasható.

Két nappal azután, hogy a haláláról írt verset, elesett a fronton Makszim Krivcov ukrán költő.

A 33 éves férfi halálának hírét január 7-én közölte az édesanyja – írta a Kárpátalja.ma

Krivcov részt vett a 2013-14-es forradalomban, aztán önkéntesként csatlakozott a hadsereghez. 2022-ben ismét bevonult.

A vershez, amelyet most a Vulkán folyóirat közölt ukrán és magyar nyelven, Vonnák Diána író, műfordító, aki lapunkban is rendszeresen publikál Ukrajnáról szóló írásokat, hozáfűzte: „nekünk magyaroknak Radnóti Razglednicák című verse jut természetesen eszünkbe. Az emberiség talán legboldogabb nyolcvan éve telt el a két vers megszületése között. Ám ugyanott tartunk megint.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!