Megszólalt Térey özvegye: az ösztöndíj célja a minőség, és nem politikai hűség elismerése

  • narancs.hu
  • 2020. január 27.

Sorköz

Szerinte méltatlan a nevét viselő díj körül kialakult üzengetés.

Az irodalmi élet újabb botránya, hogy napokon belül két, Térey-ösztöndíjra javasolt szerző, Bartók Imre és Csehy Zoltán is nyilvánosan utasította vissza a Petőfi Irodalmi Múzeum elismerését.

Bartók a díjat életre hívó PIM-főigazgató, a bevallottan Orbán-rajongó Demeter Szilárd személyével magyarázta döntését, de szempont volt az is, hogy nem akar egy névsorban szerepelni a szintén kormányközeli Orbán János Dénessel. Csehy pedig irodalmi élősködőkre és érdem nélkül jutalmazott dilettánsokra hivatkozott.

Az ügyről Harmath Artemisz irodalomtörténész, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke, Térey János özvegye nyilatkozott a Népszavának.

"Nekem nagyon fontos, hogy ez az ösztöndíj a férjem nevét viseli, mert számomra azt képviseli, hogy a minőséget, a szellemi alkotómunkát meg kell becsülni. Az képviseli, hogy az írók eddig nem látott számban a saját munkájukhoz méltó módon élhetnek." – nyilatkozta Térey özvegye.

Mint elmondta, férje egész életében azért küzdött, hogy ne sorolják be jobbra vagy balra; szerinte már csak ezért is méltatlan a nevét viselő díj körül kialakult üzengetés.

A Péterfy Gergely által megfogalmazott kritikára miszerint "a díj 50 százaléknál nagyobb arányban politikai kifizetőhely” azt válaszolta: "az ösztöndíj célja a minőség, és nem politikai hűség elismerése. A titkos szavazás elején Demeter Szilárddal azt kértük a tagságtól, hogy mindenki olyan nevet jelöljön, akit nagyon erősnek tart, tehát minőségi szerzőket igyekezzünk díjazni. Hogy a kérést a szavazás során ki mennyire szívlelte meg, az már mindenkinek a saját felelőssége, illetve a szervezetének számol el vele, amelyik őt delegálta."

"János egész életében nem részesült sem tartamában, sem összegében olyan nagyívű támogatásban, amiért pedig mások érdekében is tárgyalt – és amit most a Térey-ösztöndíjasok megkapnak. Nekem semmilyen érdekem nem fűződött ehhez a díjazáshoz, legfeljebb a szándék, hogy jöjjön létre már valami jó dolog az íróknak. Ez nekem mégis egy kis elégtétel, hiszen valami értelmes történik az értelmetlenen keresztül – itt a férjem halálára gondolok. Nyugodtan el lehet hinni, hogy valaki jutalmazni akarja a jó szerzőket, politikai és világnézettől függetlenül"– véli a költő-drámaíró özvegye.

Neked ajánljuk