Bartók Imre nem veszi át a Térey-ösztöndíjat

  • narancs.hu
  • 2020. január 21.

Sorköz

Aggályosnak tartja a díjat létrehozó Demeter Szilárd személyét.

Ahogy arról mi is hírt adtunk, kihirdették a Térey-ösztöndíjasok 45 fős névsorát. Az ösztöndíj öt éven keresztül havi apanázzsal jár, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum biztosít a Digitális Irodalmi Akadémia Alkotói Életpálya Programja keretében. A PIM igazgatójának, Demeter Szilárdnak volt ugyan vétójog a neveket illetően, de nem élt ezzel.

Más viszont megvétózta Demeter személyét: az díjazottak között szereplő Bartók Imre Facebook-posztban jelezte, hogy nem veszi át a Térey-ösztöndíjat. Magyarázatában több okot is felsorol: aggályosnak tartja a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt létrehozó Demeter Szilárd személyét és azt a gyakorlatot is, hogy a zsűri (aki nem azonos a kuratóriummal), két év után kötelezően kiszór legalább öt személyt a díjazottak közül. Szerinte ez nem igazán vág egybe azokkal a nyugodt munkakörülményekkel, amelyet az ösztöndíj hivatott lenne támogatni.

"Mindannyian tudjuk, hogy ami történik, nem normális. Ebből az idiotisztikus és nyomasztó összegből - fejenként 16-17 millió forint - meg lehetett volna menteni a József Attila Kört. Lehet nézegetni a díjazottakat innen, onnan, de hát mégiscsak: OJD, aki az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban." - tette hozzá az író, majd csak úgy mellesleg megjegyezte: mivel 34 éves, meg sem kaphatta volna az ösztöndíjat, azt ugyanis hivatalosan a 35-65 év közöttieknek ítélik oda.

Bartók Imre a Hazai Attila-díj első győztese, olyan könyvek fűződnek a nevéhez, mint A patkány éve, vagy a Láttam a ködnek országát. Legutóbbi regénye, a Jerikó épül 2018 egyik legtöbbet méltatott magyar regénye volt.

Via Könyves blog

Figyelmébe ajánljuk