Miklya Luzsányi Mónika könyve kapta a HUBBY közönségdíját

  • narancs.hu
  • 2024. június 16.

Sorköz

A szakmai zsűrin kívül egy diákzsűri is szavazott az általuk legjobbnak ítélt könyvekre. Miklya Luzsányi Mónika Petőfi, a sztár című rajongói kézikönyve nyerte el a diákok különdíját az ismeretterjesztő kategóriában.

A HUBBY minden tavasszal kiválasztja az előző évben megjelent gyerekkönyvek közül a legjobbakat, de a szakmai zsűri mellett egy diákzsűri közönségdíjast is választ. Idén Miklya Luzsányi Mónika Petőfi, a sztár című rajongói kézikönyve nyerte el a diákok különdíját az ismeretterjesztő kategóriában. A diákzsűri elismerései igazi közönségdíjak, mivel gyerekcsapatok (közel 400 gyerek), vagyis maguk az olvasók döntenek arról, hogy melyek a legjobb művek. A díjat szerzőnk a 95. Ünnepi Könyvhéten vehette át a HUBBY elnökségétől.

A Petőfi, a sztár nem átlagos életrajzi kötet. Az ismeretterjesztésnek egy humorosabb, befogadhatóbb formáját ragadták meg benne az alkotók. A gazdagon illusztrált könyv célja, hogy a kétszáz éve született költőt új megvilágításba, életét pedig a mai ifjúság számára is érthetőbb perspektívába helyezze. Miklya Mónika pedagógus alapos kutatómunkája nyomán a kézikönyvből megismerhetjük Petőfi Sándor kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt. Szót ejt a költő irodalmi pályafutásáról, a 1848–49-es szabadságharcról, Petőfi barátairól, de a kor nőalakjai is fontos szerepet kapnak a műben. A könyv ideális lehet az iskolai tananyagot kiegészítő olvasmánynak is.

 
Miklya Luzsányi Mónika Petőfi, a rocksztár című kötete
 

 

 
Miklya Luzsányi Mónika Petőfi, a rocksztár című kötetével
 

 

Miklya Mónika ismeretterjesztő kötetei, mint például a Beszélgető Biblia, a Bibliai szuperhősök vagy a Bibliai kisokos,komoly kutatómunkára, háttértudásra és gyakorlati pedagógiai tapasztalatra épülnek. A mese és az ismeretterjesztés, tanítás közötti átmenet a Rozmaring és Tarack című mesesorozat, amely óvodások számára teszi érthetővé az illem, a közlekedés szabályait vagy éppen a rokoni kapcsolatok kereteit. A Zűrös Zénó a Már tudok olvasni sorozat részeként szól a kezdő olvasókhoz, de Miklya Mónika kisebbeknek, nagyobbaknak szóló regényei is megjelentek a Móra Kiadónál, mint a Cília árnyai vagy a Vérvonal.

A szerző pedagógusként kezdte a pályafutását, később oktatási segédanyagokat, munkatankönyveket szerkesztett. Gyermekei születése után már szerkesztőként dolgozott, és a szépirodalmi publikációi is elindultak. Számos gyermekkönyv, ifjúsági regény és szépirodalmi kötet után 2013 óta a Móra Kiadónál is jelennek meg művei. Miklya Mónika szakmai háttere, sokszínű alkotói tevékenysége, gyermekein és tanítványain keresztüli aktív, élő kapcsolata az ifjúsággal teszi olyan szerzővé, aki igazán képes megszólítani az olvasóit.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.