Nem számít a vessző: új eljárásra kötelez fóliaügyben a Kúria

  • narancs.hu
  • 2024. október 17.

Sorköz

Mégsem dőlhetnek hátra a Líra Könyv ügyvédei, akik korábban pert nyertek a törvényben található vesszőhiba miatt.

Új eljárásra kötelezte a Kúria a Fővárosi Törvényszéket a Líra által indított perben – tudatta a könyves cégcsoport. Ha valaki nem emlékezne, a Líra Könyv Zrt.-t azután bírságolta 12 millió forintra a fogyasztóvédelmi hivatal, hogy nem fóliázták le a Heartstopper című ifjúsági regényeket. Csak aztán kiderült, hogy a törvény szövegezéséből hiányzott egy vessző, így a szöveg szerint egy ilyen, homoszexualitást megjelenítő, gyermekeknek szóló termékek „a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”. Magyaru: lefóliázni pont nem kell, csak ha elkülönítve árulják. Idén február 8-án a Líra meg is nyerte az ún. „vesszőpert”.

Ám ahogy akkori véleménycikkünkben kiemeltük, „létezik az Alaptörvénynek egy sokadik – hetedik – módosítása, amely homokká darálja a gránitszilárdságú kőtáblákat: a bíróságnak egy jogszabály-értelmezéskor nemcsak a törvényt, hanem a jogalkotó célját is vizsgálnia szükséges.” Lehet, hogy erre hivatkozik most a Kúria is.

A cég továbbra is meg van győződve az igazáról, így a per folytatódik. Megjegyzik, hogy korábban a Fővárosi Bíróság a Líra jogi képviselőjének többi érvét nem is vizsgálta, pusztán a vessző nélküli szövegrész értelmezése alapján hozta meg ítéletét. Időközben a Győri Törvényszék előtt is pert nyert a Líra. Ítéletében a Győri Törvényszék is megerősítette, hogy a rendelet „kitétele a vessző írásjel nélkül valóban azt jelenti”, hogy csupán az elkülönítetten tartott könyveket kell lefóliázni.

A Fővárosi Kormányhivatal a jogerős ítélet után a Kúriához fordult – írja a könyvkereskedő cég. „A Kúria mai ítéletében úgy döntött, hogy a Fővárosi Törvényszék rosszul értelmezte a jogszabályt, mert a Kúria álláspontja szerint a kérdéses mondatrész szerint vessző nélkül is ugyanazt jelenti, mint vesszővel. A Kúria az a tényt, hogy a jogalkotó megváltoztatta a jogszabály szövegét, és az idén nyáron módosított rendeletben már vesszővel és szűkebb termékkörre vonatkozóan szerepel az inkriminált mondat, nem értékelte az elsőfokú ítéletben foglalt megállapítás utólagos elismerésének.”

„A Líra továbbra is meg van győződve arról, hogy fogyasztóvédelmi hatóság határozat jogellenes. Mivel az elsőfokú bíróság az idén februári eljárásban nem vizsgálta további érdemi érveinket, abban bízunk, hogy ezek figyelembevételével a bíróság ismét kimondja, hogy a fogyasztóvédelmi bírság kiszabása jogszabálysértő volt. A Líra megvárja a leírt ítéletet, és annak fényében mérlegeli egy esetleges alkotmányjogi panasz benyújtását az Alkotmánybírósághoz” – zárul a közlemény.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.