Nagyot megy a héten a magyar igazságszolgáltatás

Publicisztika

Mindez felfogható figyelmeztetésnek is: sokkal rosszabb is lehetne ez az ország.

Azon lehet vitázni, hogy politikai elítélt lett-e Fekete-Győr András, hiszen bizonyára létezik a jognak olyan aspektusa, ami szerint egy füstgránát eldobása egy politikai tüntetésen valóban csoportos garázdaság, épp ahogy a 2010-es Oroszországában is biztos létezett olyan aspektusa az orosz jognak, ami szerint egy feminista punkzenekar másfél perces templomi performansza börtöntábort ér. Az orosz példa nem véletlen, ugyanis mostanában azért valahogy minden jel arra mutat, hogy Orbán Viktor elkezdte igazságszolgáltatásban is követni keleti példaképét, amiben már nemcsak a választás, a parlament vagy a sajtó a díszlet, hanem az igazságszolgáltatás is. A módszer lényegét mindenki láthatja: a legalsó szint még bőven úgy működik, mint ahogy kéne neki, hiszen a részeg sofőröknek elveszik a jogosítványát, ha le akarjuk fizetni a rendőrt, az vesztegetési kísérlet stb. Tehát megvan a díszlet, ami alapján itt rend van. A bajok nem is itt lesznek látványosak, hanem akkor, amikor kiderül, hogy ha a rendszer ellenségei vagyunk: szigorúbb elbánásban részesülünk. Azt senki egy percig ne gondolja komolyan, hogy Fekete-Győr Andrástól félt a Fidesz, hiszen ők is látták annak a pártnak a választási eredményét nyáron, aminek már nem is a most elítélt politikus az elnöke.

Hat éve még talán veszélyesnek gondolták, amikor elkezdődött ez a Nagybetűs Ügy, aminél egy szabadon választott hangulatosabb focimeccs előtti közös masírozgatáson durvább dolgok történnek. 

Fekete-Győr András nem a Fidesz nünükéje, bár a Momentum már az, hiszen a párt közös legendáriumában ők fúrták meg Orbán megalomán olimpiai álmát azzal a felháborító gondolattal, hogy ugyan szavazhassák már meg az emberek, kell-e nekik a projekt. Ez a bűn akkora volt, hogy a kormánypárt teljesen nyíltan örvendezett, amikor nyáron öt százalék alá csúszott az egykor Fekete-Győr által vezetett párt, de úgy látszik, hogy még egy kicsit megnyomorgatják a politikust. Mondhatnánk persze, hogy egyedi eset, de azért érdemes összegezni az elmúlt két nap igazságszolgáltatási teljesítményét:

  1. Fekete-Győr András felfüggesztett börtönt kapott csoportos garázdaság miatt, ami annyit tesz, hogy eldobott egy füstgránátot.
  2. A Kúria új eljárásra kötelezte az első fokú bíróságot, amely a Líra javára döntött a kormányhivatallal szemben az ún. vesszőügyben. Ez volt az a per, amit a könyvhálózat azért kapott a nyakába, mert nem fóliázták le kellőképpen a homoszexualitást megjelenítő könyveket, márpedig a gyermekvédelminek hazudott homofóbtörvény ezt mondja ki. 
  3. Orbán Viktor miniszterelnöknek adott igazat a Kúria, megsemmisítette az első- és másodfokú bíróság ítéleteit a Pécsi Stop című lap ellen indított sajtóperben. A pert egy szemlézett interjú miatt indította Orbán éppúgy, ahogy a Magyar Narancs ellen is, mivel ebben szerinte egy cégvezető nem mond róla igazat, és a Pécsi Stopnak kellett volna bizonyítania, amit egy osztrák cégvezető máshol nyilatkozott Orbánról. Ez alapján a többi beperelt orgánum is jó eséllyel így fog járni.

Fontos kiemelni, hogy ez csak két nap, amihez még hozzátehetjük simán azt is, hogy Magyar Péter legendás ötkertes balhéja után egy nappal már búvárok keresték a talán oda hajított telefont a Dunában úgy, hogy közben Magyarországon egy távolságtartási végzésre is simán kell várni annyit, hogy közben az agresszív férj még azért egyszer-kétszer össze tudja verni a feleségét. 

Ezek az esetek írják le az egyik legpontosabban a Fidesz-féle Magyarországot, ahol nemcsak két valóság van, hanem kétféle igazságszolgáltatás is. Miközben a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból egészen furcsa körülmények közt, polgári engedetlenség miatt kirúgott pedagógusoknak nyár végéig háromszor halasztották el a tárgyalását, majd az ítélethirdetést, addig ugyanilyen súlyú dolgok kifejezetten jól haladnak attól függően, hogy a NER-nek kedves embereket érintenek-e. A kulcsszó a kicsinyesség: néha be kell mutatni, mi is jelent a kétharmados kormányzás és a kiépült klientúra, hogy érezzük, lehetne nekünk sokkal rosszabb is. Persze, hogy lehetne, közénk is lövethetett volna.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.

Ha tízig számolok

  • Pálos György

A szerző az Egyesült Államokban született dél-olaszországi kivándorlók unokájaként, siket szülőktől. S bár úgy tűnt, hogy a második emigrációs generáció is talajt fog Brooklyn környékén, a Durastanti szülők válása után a 6 éves Claudiát visszaviszik az óhazába, Basilicatába, ahol olaszul kezdi meg a tanulmányait.