Könyv

Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

Sorköz

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének 2018-as Rossz versek című filmje DVD-n egy novelláskötetbe csomagolva jelent meg. Tizennégy szerző meséli tovább a szereplők életét, hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódva az eredeti cselekményhez.

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének 2018-as Rossz versek című filmje DVD-n egy novelláskötetbe csomagolva jelent meg. Tizennégy szerző meséli tovább a szereplők életét, hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódva az eredeti cselekményhez. A novellák kiegészítik, kipótolják, részletezik mindazt, ami a filmből kimaradt vagy más hangsúllyal jelent meg. Az ilyesmire azt szoktuk mondani, hogy érdekes kísérlet.

Az eredeti mese a 33 éves Merthner Tamás magánéleti válságáról szólt, arról, hogyan is próbálja feldolgozni, hogy a Párizsban tanuló barátnője szakított vele. A rövid elbeszélések már nem a főszereplő nézőpontjából láttatják a sztorikat. Tamás óvodás szerelme Berg Judit elbeszélésében a fiú halandzsázós korszakáról mesél, Jakab Juli a barátnő, Csák Anna szempontjait elemzi. Mán-Várhegyi Réka is az ő figuráját árnyalja, szépségről és egyéb külsőségekről, a szakítás társadalmi hasznáról értekezik. A nagybeteg kedvenc nagynéni, aki a filmben tanácsokkal segíti Tamást, Tóth Krisztina szövegében a saját életével néz szembe kíméletlenül őszintén, Závada Péter pedig az írta meg, milyen volt zenekart alapítani a 90-es években. Reisz Gábor (a film rendezője) azzal jön, hogy mi minden történt a Margitszigeten a vízilabdaedzések után, végtére ez egy életrajzi film volt…

Az erősen változó minőségű szövegek közül azok az igazán érdekesek, amelyek a film ismerete nélkül, önálló novellaként is megállnák a helyüket. Ilyen például Tóth Krisztina és Mán-Várhegyi Réka műve.

Centrál Könyvek, 2019, 176 oldal, 4690 Ft

Neked ajánljuk