Rushdie merénylőjét ünnepli több iráni újság

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 13.

Sorköz

„A Sátán úton van a pokolba” – írta a Horászán című napilap.

 

„Ezer dicséret (…) annak a bátor és kötelességtudó személynek, aki megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t New Yorkban. Meg kell csókolni a kezét annak az embernek, aki eltörte Isten ellenségének nyakát” – írta a Kajhán című iráni lap, amelynek főszerkesztőjét Ali Hamenei ajatollah nevezi ki.

A Reuters beszámolója szerint Irán hivatalosan még nem reagált az írót ért merénylet hírére, de a Kajhán melett az Aszrirán hírportál is örömteli eseményként számolt be a támadásról. Idézte Ali Hamenei gyakran emlegetett mondását: „a Ruhollah Homeini által kilőtt nyíl egy nap eltalálja a célpontot”. A Horászán című napilap pedig azt írta, „a Sátán úton van a pokolba”.

A Reuters emlékeztet: Ali Hameneinek volt Twitter-fiókja. Akkor függesztették fel, amikor egy bejegyzése arról szólt, hogy a Salman Rushdie ellen 1989-ben Ruhollah Homeini által kiadott fatva – lényegében halálos ítélet – szilárd és visszavonhatatlan.

A világhírű író pénteken épp előadást tartott volna, amikor egy fekete ruhás és maszkos férfi, bizonyos Hadi Matar felugrott a színpadra, és többször is megszúrta. Rushdie egyik szeme megsérült, egyik karjában átvágta a kés az idegeket, és szúrás érte a máját is. A merénylőt a helyszínen elfogták. 

 

 

„Amitől a leginkább falra másztam, ami minden mást überelt, mégis állandóan nekem szegezték, az az volt, hogy: Rushdie úr, ha előre tudta volna, mi zúdul a nyakába, akkor is megírja a Sátáni verseket? A válaszom minden esetben az volt, hogy igen, akkor is megírtam volna” – mondta a fatváról a Magyar Narancsnak 2013-ban az író.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk