Több mint tíz éve nem adtak ki annyi könyvet, mint 2020-ban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 21.

Sorköz

De hiába sok a cím, a példányszámok csökkentek.

LEgutóbb 2007-ben haladta meg az egy évben kiadott könyvek száma a 14 ezret, így könyvkiadási csúcs dőlt meg a pandémia évében.  2020-ban 14 694 könyv jelent meg, ez a címek számát tekintve meghaladja a 2019-es adatot, a példányszámok viszont csökkentek - derül ki a Világgazdaság összeállításból.

 
 
 

 Mint a lap írja, a koronavírus-járvány begyűrűzésének évében a két hónapig tartó boltzár érzékenyen érintette a könyvkereskedőket.

  • A Libri több mint 7,6 millió könyvet értékesített tavaly, ami 200 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
  • A másik nagy könyváruház, a Líra boltjaiban is megtorpant a forgalom, és 2 százalékos visszaeséssel zárták a 2020-as évet.
  • Ugyanakkor az online rendelt könyvek forgalma emelkedett, de ez nem tudta kompenzálni a hagyományos bolti forgalom visszaesését.
  • Jellemzően öt-hatezer forintot költenek a vásárlók egy könyvvásárlás során. De a szakemberek szerint ezt a papír árának drágulása, az üzemanyagárak és a minimálbér emelkedése okozta. A Líránál 2020-ban átlagosan ötezer forintot fizettek a könyvekért a vásárlók, ami 500 forintos emelkedés egy év alatt, Librinél 5700 forint volt az átlagos költés, ez 400 forintos kosárérték-emelkedés.

Magyarországon 2020-ban több mint 28 millió nyomtatott példány jelent meg, a 2019-es 31 millió után.  A kiadott könyvek és füzetek harmada szakirodalom volt, a legnagyobb példányszámban pedig a tankönyvek jelentek meg.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk