Ukrán írónak ítélték oda a Német Könyvkereskedők békedíját

  • narancs.hu
  • 2022. június 28.

Sorköz

Szerhij Zsadan verset, novellát, regényt ír, zenél és segélyakciókat szervez.

Szerhij Zsadan ukrán író kapja a Német Könyvkereskedők 2022-es Békedíját, amely 25 ezer euróval jár. A díjat idén október 23-án adják át Frankfurtban – írja a Könyves Magazin.

A Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Szövetségének kuratóriuma azzal indokolta a döntést, hogy az ukrán író irodalmi munkásságáért és humanitárius kiállásáért is megérdemli az elismerést, mert gyakran életét kockáztatva segítette az embereket a háború közepette, és ahogy tudja, felhívja a figyelmet a háború okozta szenvedésre.

Zsadan 1974-ben Sztarobilszkben született. A település Luhanszk megyéhez tartozik, amelynek lakói már a szakadár köztársaságok létrejötte óta megtapasztalták a háborút.

A kilencvenes évek óta Harkivhoz kötődő írót a kortárs ukrán irodalom egyik legfontosabb, újító képviselőjének tartják, verset, novellát, regényt, esszét ír, emellett irodalmi és zenei fesztiválokat szervez. Első regényét, a Depeche Mode-ot magyarul is kiadták. Legutóbbi regénye, Az árvaház a 2014-es donbászi eseményekre reflektál. Egy tanárról szól, aki egy megszállt városba tart, hogy kimenekítse az unokaöccsét az árvaházból. 

Zsadan a Krím orosz annektálása óta részt vesz a segélyezésben, úgy, hogy zenekarával többször is koncertezett. Harkivban él. Verseit magyarul többek között a Pannon Tükörben és a Versum oldalán lehet olvasni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk