34,11 másodperc alatt futja a százat a 97 éves Obádovics Gyula

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 3.

Sport

A Matematika című könyv szerzője első lett a szenior atléták országos bajnokságán.

Aranyérmes lett a szenior atléták országos bajnokságán a 95+-os kategóriában Obádovics Gyula pedagógus – adta hírül Facebook-oldalán a Válasz Online.

Futásban 100 méteren 34,11 másodperccel szerezte meg az elsőséget a legismertebb matematikai összefoglaló tankönyv szerzője. Obádovics Gyula idén 97 éves. Mindig igyekezett egészségesen élni, 1948-ig atletizált, szertornázott, és máig fut, ma már kisebb távokat.

Matematika című könyvének megírásáról korábban azt nyilatkozta a Narancsnak, hogy az ötvenes évek elején, amikor műszaki technikumokat szervezett és felzárkóztató kurzusokat vezetett, szembesült azzal, milyen nehéz a forgalomban lévő tankönyvekből tanítani a matematikát, főleg olyan embereknek, akiknél hiányoznak az alapok.

„Később, amikor a miskolci egyetemre kerültem, rám bízták az esti tagozatot, s ott ugyanezzel szembesültem: sokszor hiányos tudású szakérettségiseknél kellett pótolni matematikai alapokat. Végül azután, engedve az igényeknek, megpróbáltam rendezni, amit addig írogattam – nem tudtam, hogy könyv lesz belőle, először csak egyetemi jegyzetben gondolkodtam. A Műszaki Kiadónak volt egy olyan felhívása, pályázata, hogy aki matematikakönyvet szeretne kiadni, küldjön be anyagot. Én 24 oldalt küldtem be – s máig sem tudom, miért engem választottak, de szerencsére megjelenhetett a könyv. Habár azóta 6-8 alkalommal lett átdolgozva – a legutóbbi, 19. kiadást megint csak bővítettem kicsit” – mondta Obádovics Gyula.

Az interjú arról is szól, hogyan kezdett erotikus regényeket írni:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk