Charles Leclerc nyerte a Forma–1-es Olasz Nagydíjat

  • 2024. szeptember 1.

Sport

Még 8 futam van hátra.

Charles Leclerc, a hazai közönség előtt szereplő Ferrari monacói versenyzője nyerte a vasárnapi Forma–1-es Olasz Nagydíjat Monzában. A 26 éves pilótának ez az idei második és pályafutása hetedik futamgyőzelme, Monzában 2019 után másodszor diadalmaskodott.

Leclerc mögött Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője ért célba, míg a harmadik helyen a pole pozícióból rajtoló Lando Norris, a McLaren brit pilótája végzett.

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull vb-pontversenyt vezető holland pilótája csak hatodik lett – összegzi a Telex.

Közvetlenül a rajt után Norris az élen tudott maradni, ám a következő lehetőségnél a mellőle rajtoló Piastri megelőzte. A brit ráadásul a csata közben hibázott, autója megcsúszott, ezt kihasználva Leclerc is lehagyta őt. A harmadik helyről indult George Russell (Mercedes) az első kanyar féktávját elrontotta, több pozíciót is veszített, miközben a hetedik kockából startoló Verstappen az első kör végéig hatodiknak jött fel.

A 15. körben a McLaren kerékcserére hívta Norrist, aki nagy igyekezetében a boxutca bejáratánál rosszul fékezett és egy reklámtáblát is eltalált az autójával. Két körrel később Piastri és Leclerc is friss abroncsokat kapott, utóbbi pedig csak Norris mögé tért vissza a pályára.

 
Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Olasz Nagydíján
MTI/AP/Luca Bruno
 

Féltávhoz közeledve Piastri előnye majdnem két másodperc volt csapattársával szemben, akit csaknem ugyanekkora lemaradással követett Leclerc. Ekkor a másik Ferrarit vezető Carlos Sainz Jr. volt a negyedik, Lewis Hamilton (Mercedes) az ötödik, Verstappen pedig a hatodik.

Norris a 30. kör után – a gumik rosszabbodó állapota miatt – kifejezetten lassú köridőket tudott csak futni, Leclerc utol is érte, de mielőtt előzéssel próbálkozott volna, a brit versenyzőt újabb kerékcserére hívta a McLaren. Piastri az élről a 39. körben hajtott a boxba és kapott friss abroncsokat, így a vezetést Leclerc vette át, mögötte pedig csapattársa, Sainz száguldott.

Innentől kezdve az volt a kérdés, hogy a két Ferrari végigcsinálja-e a versenyt újabb kerékcsere nélkül, rövidesen pedig Sainzra hárult az a feladat, hogy amennyire csak tudja, feltartsa a mögötte érkező két McLaren-versenyzőt. Piastrit nagyjából másfél körig tudta maga mögött tartani a 30. születésnapját épp ezen a napon ünneplő spanyol, Norris pedig szintén könnyedén hagyta le a Ferrarit. A hajrában viszont Leclerc tökéletesen kihasználta az egy kerékcserés stratégia kínálta esélyt, és nagyszerű teljesítményt nyújtva, megérdemelten győzött.

A Ferrarinak története során ez volt a 20. sikere a hazai nagydíján. A világbajnoki idény két hét múlva, az Azeri Nagydíjjal folytatódik Bakuban.

Végeredmény, Olasz Nagydíj, Monza (53 kör, 306,720 km):

 1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:14:40.727 óra

2. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 2.664 másodperc hátrány

3. Lando Norris (brit, McLaren) 6.153 mp h.

4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 15.621 mp h.

5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 22.820 mp h.

6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 37.932 mp h.

7. George Russell (brit, Mercedes) 39.715 mp h.

8. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 54.148 mp h.

9. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 1:07.456 perc h.

10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:08.302 p h.

A vb-pontversenyek állása 16 futam után (még 8 van hátra):

1. Verstappen 303 pont

2. Norris 241

3. Leclerc 217

4. Piastri 197

5. Sainz 184

6. Hamilton 164

7. Pérez 143

8. Russell 128

9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 50

10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 24

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.