A csapatkapitányokat büntetné a FIFA Katarban

  • narancs.hu
  • 2022. november 21.

Sport

Már a kezdőrúgás előtt sárga lap jár a szivárványos karszalagért a vb-n.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) magára a meccsre hatást gyakorló büntetésekkel szankcionálja a szivárványos karszalagot például azzal, hogy a játékvezető a karszalagot viselő csapatkapitánynak már a kezdő sípszó előtt kioszt egy sárga lapot – írja a Guardian értesülései alapján a Telex.

A FIFA azután minősítette „politikai” állásfoglalásnak a szabadságjogok Kataron való számonkérését, hogy korábban a svájci, a belga, a dán, a holland, a német, az angol és a walesi válogatott is jelezte, hogy a nemzetközi szövetség által kiosztott, a #FootballUnitesTheWorld-, a #SaveThePlanet- vagy a #ProtectChildren-szintű, általános pozitív szlogeneket hirdető karszalagok viselése helyett szeretnék ráirányítani a figyelmet a házigazda Katar szexuális kisebbségeket sújtó diszkriminatív gyakorlatára. A hét csapat deklarálta, hogy szivárványos „One Love” feliratú karszalagot viselnek majd, az emiatt kiszabott esetleges pénzbírságot pedig be fogják fizetni.

Néhány órával az angol-iráni meccs előtt azonban a pénzbírság helyett már a konkrét meccsre hatást gyakorló büntetéssel fenyegetőzött a szövetség. A 2022-es futball-vb katari rendezői egyébként korábban is jelezték, hogy nem tűrik meg a szurkolóknál LMBTQI-közösség mellett kiállást jelző szivárványos jelképeket, ebben pedig, úgy tűnik, a FIFA is támogatja a szervezőket. A hét érintett válogatott már szeptemberben jelezte a „One Love” feliratú karszalag viselére irányuló szándákát, amelyre a szövetség csak most, a bajnokság második napján reagált. A csapatok közös közleményükben jelezték, hogy a szankciós fenyegetés miatt kénytelenek visszakozni:

„Felkészültünk arra, hogy megfizessük a normál esetben mezszabályok megsértése esetén kiróható pénzbüntetést, de nem hozhatjuk játékosainkat olyan helyzetbe, hogy a karszalag miatt sárga lappal kezdjék a meccset, vagy hogy akár kapásból leküldhessék őket a pályáról.”

A FIFA hivatalos közleménye szerint a játékon belüli büntetést az indokolja, hogy a szövetség hivatalos szabálya kimondja: a világversenyeken a csapatkapitányok csak a FIFA által biztosított karszalagokban léphetnek pályára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk