A Giro d'Italia után akár a Tour de France is elrajtolhat Magyarországról

Sport

Erről David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke beszélt.

A Giro d'Italia magyarországi rajtjára ellátogató Lappartient az MTI-nek adott exkluzív interjúban hangsúlyozta: az infrastrukturális fejlesztések – köztük új velodromok –, az olyan kiváló eredmények, mint Vas Kata Blanka olimpiai negyedik helyezése hegyikerékpárban vagy Valter Attila három rózsaszín trikóban töltött napja a tavalyi Girón, biztató fejlődést mutatnak.

"A kerékpározás nem csupán egy sportág, de életmód is, a jelek alapján rendkívül optimista vagyok magyarországi jövőjével kapcsolatban" – mondta a francia sportvezető.

Közölte: a Magyar Kerékpáros Szövetséggel (MKSZ) folytatott egyeztetések során a hosszú távú tervek között szó esett különböző nemzetközi események rendezésének lehetőségéről, így például világkupa vagy akár világbajnokság magyarországi lebonyolításáról, például a BMX freestyle szakágában három-négy év múlva. Megemlítette a Debrecenbe tervezett velodromot is, amely meglátása szerint az egész régió kerékpársportjára kihathat.

Az első két magyarországi Giro-etapot megnéző Lappartient úgy fogalmazott: "Végre elérkeztünk idáig, ez fontos volt a kerékpársportnak, Magyarországnak, Budapestnek és magának a Girónak is".

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a Tour de France rajtjának Magyarországra hozatalát, igenlő választ adott.

"Ahogy idén Koppenhágából indul el a francia körverseny, ugyanúgy megvan rá a lehetőség, hogy a későbbiekben Magyarország lássa vendégül. A következő külföldi rajtokra tudomásom szerint már vannak jelentkezők, de ahogy a Giro Grande Partenzájának példája is mutatja, akár a Grand Départra is sor kerülhet itt 2026-ban, 2030-ban vagy későbbi időpontban" – fogalmazott.

"Nagy öröm, hogy két évvel az eredetileg tervezett után egy olyan kiváló hangulatú eseménnyel indult el a Giro d'Italia Magyarországon, mint a rózsaszínbe borult Hősök terén szerdán tartott csapatbemutató. Nagyon sokat ad a verseny az országnak, hiszen ezáltal nagyszerűen lehet népszerűsíteni a kerékpározást" – fűzte hozzá Enrico Della Casa, az európai szövetség (UEC) elnöke. Kiemelte: látszik, hogy az MKSZ jól szervezett és nagyon aktív a legkülönfélébb szakágakban, a versenyzők eredményei évről évre jobbak, ezzel kedvet csinálnak a gyerekeknek a sportághoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk