A két Liu döntőbe jutott 1500 méteren Pekingben

  • narancs.hu
  • 2022. február 9.

Sport

Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor hatodik lett.

Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1500 méteres számában a pekingi téli olimpia szerdai napján.

A példátlanul nagy, tízfős mezőnyben a futam elején az élcsoportban korcsolyázott a magyar testvérpár, de fokozatosan visszacsúsztak, a végére pedig láthatóan elfáradtak, nem tudták tartani az első három által diktált tempót. A győzelmet a dél-koreai Hvang Te Hon szerezte meg.

A magyar csapatnak így már négy pontszerző helyezése van a vegyesváltó és Liu Shaoang 1000 méteren nyert bronzérme után.

 

Az elődöntőben a magyarok közül a vegyesváltóval szombaton bronzérmes, 1000 méteren a döntőben kizárt, Liu Shaolin kezdett - immár friss olimpiai csúcstartóként -, most a világbajnoki második, olimpiai bronzérmes, vk-hatodik kanadai Pascal Dion, az orosz Gyenyisz Ajrapetjan, az izraeli Vladislav Bykanov, a dél-koreai Li Dzsune Szeo, a holland Sven Roes és a belga Stijn Desmet volt vele egy csoportban.

Liu Shaolin rövid ideig élen haladt, majd fokozatosan csúszott vissza, és amikor ismét előre akart törni, úgy tűnt, szabálytalanul vágott Dion elé. Videózás következett, de a zsűri szerint nem történt szabálytalanság, így a másodikként célba érő magyar a döntőbe került 2:10.685 perces idejével.

Peking 2022 - Gyorskorcsolya

 
Liu Shaolin Sándor (b2) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének elődöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 9-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az 1000 méteren és a vegyesváltóval bronzérmes Liu Shaoang megint összekerült a két napja vitatott körülmények között aranyérmes kínai Zsen Ce-vejjel. Rajtuk kívül még sportág nagy öregje, az olimpiai és világbajnok kanadai Charles Hamelin, a kazah Adil Galiahmetov, a dél-koreai Park Dzsang Hjuk, az olasz Yuri Confortola és a brit Farrell Treacy lépett jégre az utolsó futamban.

A magyar versenyző rövid ideig a mezőny hátsó felében haladt, majd kicsúszások miatt hirtelen a harmadik helyen találta magát. Aztán ritmust váltott, élre állt, és nem engedte ki kezéből a futamgyőzelmet. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk