Mindhárom magyar gyorskorcsolyázó bejutott az 1500 méteres elődöntőbe

  • narancs.hu
  • 2022. február 9.

Sport

A 36 indulót hat futamba sorolták, mindegyikből a legjobb három helyezett jutott tovább.

Mindhárom magyar, Liu Shaolin Sándor, Kruger John-Henry és Liu Shaoang is továbbjutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres negyeddöntőjéből a pekingi olimpia szerdai versenynapján.

A 36 indulót hat futamba sorolták, mindegyikből a legjobb három helyezett, valamint a három leggyorsabb negyedik jutott az elődöntőbe.

A magyarok közül elsőként a vegyesváltóval szombaton bronzérmes, 1000 méteren a döntőben kizárt, a világkupában ezen a távon hetedik Liu Shaolin kezdett a kanadai Pascal Dion, az izraeli Vladislav Bykanov, az orosz Gyenyisz Ajrapetjan, a lett Roberts Kruzbergs és a lengyel Michal Niewinski ellen, és gond nélkül lépett tovább. A táv elején ugyan hatodik helyen "utazott", de két kör alatt az élre állt, így futamgyőztes lett 2:09.213 perces új olimpiai csúccsal. Ez az idő egyben országos csúcs is, mert 27 ezreddel jobb Burján Csaba 2016-os eredményénél.

Következett a vk-ban 17. Krueger - aki amerikai színekben négy éve 1000 méteren ezüstérmes volt, két napja viszont a negyeddöntőből kizárták és 14. lett -, neki a világcsúcstartó holland Sjinkie Knegt, a vegyesváltóban ezüstérmes olasz Yuri Confortola, a japán Josinaga Kazuki és Mijata Sogo, valamint a kínai Cseng Tien-ji jutott. Ebből a hatosból a magyar short trackes úgy lépett tovább harmadikként 2:12.525 perccel, hogy két körrel a vége előtt robbantott, addig megbújt a mezőny végén.

Zárásként az 1000 méteren és a vegyesváltóval bronzérmes, vk-14. Liu Shaoang megkapta a két napja vitatott körülmények között aranyérmes kínai Zsen Ce-vejt, a francia Sebastien Lepape-ot, az olasz Luca Spechenhausert, a brit Farrell Treacyt és az orosz Danyiil Ejbogot. Nem volt kérdés, hogy a hazai és a magyar versenyző biztosan kerül az elődöntőbe: mindketten ugyanazt a taktikát választották, azaz hátul köröztek, majd a hajrá előtt könnyedén előretörtek a megfogyatkozott riválisokat körbekorcsolyázva, és egymás mögött vonatoztak a célba. Végül Zsen lett a futamgyőztes és Liu Shaoang a második 2:15.376 perccel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk