A nézőtéren alszanak a fociszurkolók, hogy felhívják a figyelmet a hajléktalanságra

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 28.

Sport

Németországban segítik így az utcán élőket.

A tavalyi siker után idén másodszor hirdette meg jótékonysági akcióját a németországi SV Darmstadt 98 labdarúgócsapata. A november 1-ről 2-re virradó éjszaka az együttes drukkerei kedvenc futballstadionjuk lelátóján tölthetik az éjszakát, ezzel támogatva a városban működő hajléktalanságban élő embereket ellátó civil szervezeteket – számol be az akcióról a nepszava.hu.

A saját hálózsákkal és matraccal érkező futballrajongóknak 49 eurót kell fizetni a szabadtéri éjszakázásért, akinek a klub biztosít felszerelést az alváshoz, 98 euróért juthat be a lelátóra. 

A bevételt a darmstadti civil szervezetek között osztják szét. A program este 8-kor kezdődik, a stadion helyiségeiben kisfilmeket tekinthetnek meg, illetve kerekasztal-beszélgetéseken ismerkedhetnek meg a drukkerek a hajléktalansággal és a fedél nélküli embereket ellátó szervezetekkel. Este 10-től lehet kiköltözni aludni a nézőtérre. A darmstadti klub tájékoztatása szerint, akinek túl hideg lenne az éjszaka a szabad ég alatt, lesz lehetősége behúzódni fűtött szobába is. A résztvevőket reggel 8-kor ébresztik, közös reggelizés következik, a menü megegyezik azzal, amit a darmstadti hajléktalanszállókon kapnak az ott alvók. Ezt követően

a civil szervezetek képviselőivel közösen megbeszélik a szabad ég alatt alvás során szerzett tapasztalatokat.

A tavalyi akcióval nagyon elégedettek voltak, több futballdrukker a kezdeményezés hatására a kint alvás óta rendszeresen segíti adományokkal – ruhákkal, tartós élelmiszerekkel – a rászorulók ellátását. 

Egy évvel ezelőtt Markus Pfitzner, a darmstadti futballklub alelnöke és Michael Weilguny is a nézőtéren aludt a drukkerekkel. 

„A labdarúgás révén nagyon sok embert meg tudunk szólítani" – mondta Pfitzner. ,,Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy az emberek gondolkodása megváltozzon a hajléktalanság kérdésében, a hárítás, tagadás helyett toleránsan, nyitottan közelítsenek azokhoz, akik segítségre szorulnak.”

Magyarországon is vannak kezdeményezések a hajléktalanságban élő emberek támogatására, igaz, ezek csak szűk körben ismertek.

Az Utcajogász Egyesület jogi szakemberei például minden pénteken a Blaha Lujza téren adnak ingyen jogi tanácsot lakhatási kérdésekben 15 és 17 óra között hajléktalanságban vagy nagyon nehéz körülmények között élőknek – írja a lap.

A Város Mindenkié (AVM) csoportot korábban hajléktalanságban élt vagy jelenleg is szegénységben élő emberek alapították, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. Aktivistájuk Balog Gyula sétákat szervez a főváros VIII. kerületének azokon a részein, ahol a fedél nélküliek megpróbálják meghúzni magukat. A séta résztvevőitől azt kérik, hogy ha van rá lehetőségük, 3 ezer forint adományt adjanak, de az is részt vehet a programban, aki nem tud fizetni.

Lehetőség van hajléktalanságban élők „kikölcsönzésére” is: az Élő Könyvtár nevet viselő projekt lényege, hogy akit érdekel ez a téma, nem könyvet olvas róla, hanem lehetősége nyílik arra, hogy beszélgessen hajléktalanságot megtapasztalt emberekkel. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk