Véletlenül neonáci jelképekkel büszkélkedett a nyíregyi focicsapat

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 24.

Sport

Szép dolog a teltházas meccs, de a hivatalos oldalon elfelejtettek figyelni arra, hogy ne szerepeljen minden a lelátóról.

A hétvégén keleti rangadót rendeztek Nyíregyházán az NB I-ben. A hangulat garantált volt a Debrecen ellen, hiszen a nagyjából 8000 fős, egyébként mindössze pár hete átadott nyíregyi stadion megtelt, ráadásul mivel jövő héten a másik keleti rivális, a miskolci DVTK látogat el, ezért jó eséllyel újra meg fog telni. Bizonyára elégedettek is a Nyíregyháza Spartacus focicsapatának vezetői a látottakkal, ilyenkor szinte kötelező feltölteni jó sok képet a tömött stadionról, de azért pár apróság mégis bezavart: az, hogy az első osztályba hosszú évek után feljutott klub jól láthatóan nem különösebben foglalkozott azzal, milyen szimbólumok kerülnek ki a lelátóra. Az nem meglepetés, hogy a magyar lelátókon oda kerül egy-egy kifejezetten nacionalista szimbólum, de a nagy nyilvánosságot kapó szinteken a nyílt neonáci szimbólumokat azért általában igyekezni szokás üldözni. Ehhez képest mutatjuk a Nyíregyháza Spartacus Facebook-oldaláról a helyzetet:

 
Látható a problémás jelkép (forrás: Nyíregyháza Spartacus FC / Facebook) 

A lelátó jobbközép oldalán kifejezetten jól látható helyre került ki az a kelta kereszt, ami már régóta nemcsak a szalonképtelenné vált horogkereszt „áthallásos” idézése, hanem a nemzetközi náci szcéna kedvenc szimbóluma. Annyira, hogy az UEFA már 2004-ben is büntette emiatt az Újpestet, de a Magyar Labdarúgó Szövetség is igyekezett üldözni, 2017-ben a Fradit még egy harmadosztályú meccs miatt is megbüntették. Ennek fényében különösen érdekes, hogy 2024-ben már jól láthatóan nem zavart senkit annak ellenére, hogy elvileg le kell okéztatni a kihelyezett drapériákat és molinókat. 

Egyébként minden jel szerint Nyíregyházán tényleg van igény a szélsőjobb jobbszélére: egy másik képen az látszik, hogy a kultúrkör másik népszerű szimbóluma, az Odal rúna látható a kamerás úriember mögött a képen, természetesen ez is az egyik legelterjedtebb horogkereszt-helyettesítők egyike, és szintén tiltott jelképnek számít focimeccseken. Középen a Fekete Nap szimbólum díszeleg, azt már le sem írjuk, hogy kik szeretik ezt különösen.Nem kizárt, hogy az ezt kihelyezett társaság az északi mitológiáért rajong, de az anti-antifa felirat további gyanúra ad okot. (Ha valaki szeretne elmerülni a kortárs neonáci szimbolikában, ide kattintva megteheti!)

 
Egy nagyon-nagyon nem antifa társaság (forrás: Nyíregyháza Spartacus FC / Facebook)

A szombat esti meccsel kapcsolatban nem jelentett be büntetést az MLSZ, viszont a helyi kormánypárti politikusok nem győzik kiemelni, milyen hibátlan volt minden ezen az estén. Persze ha ezt nem vették észre, akkor igazuk is lehetett, ugyanis a Nyíregyháza megverte a Debrecent 3-2-re, még a meccs is jó volt ráadásul.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk