Szembeszállt a szövetséggel, gyakorlatilag megszűnt Vácon a birkózás

Sport

Nagy Péter, a Váci Forma SE korábbi elnöke évek óta pereskedik, amiért állítása szerint a tudta nélkül igazoltak el birkózókat az egyesületéből.

A Váci Forma SE hajdan az ország egyik ígéretes birkózóegyesülete volt az utánpótlás területén, ma már csak papíron működik. A háttérben egy félresiklott együttműködés, valamint a Magyar Birkózó Szövetséggel való pereskedés áll. Utóbbi miatt a klub korábbi vezetőjének gyereke is bűnhődik. Ajánló a friss Magyar Narancsból!

„Elküldték egyesületétől a többszörös magyar bajnok és nemzetközi címeket, egyebek mellett junior világbajnokságon bronz-, egyetemi világbajnokságon aranyérmet szerző ifjabb Nagy Pétert. A birkózótól néhány nappal azután váltak meg, hogy a Magyar Narancs megkereste a Magyar Birkózó Szövetséget (MBSZ) abban az ügyben, amelyben a fiatal versenyző édesapja hadakozik az MBSZ-szel.

Az idősebbik Nagy Péter 2003-tól irányított egy váci birkózóegyesületet, majd 2010-ben két klub összeolvadása után a Váci Forma SE elnöke lett. Az utánpótlás korosztályokban ki­emelkedő sikereket értek el, 2012-re már több saját nevelésű válogatott is Nagy keze alatt versenyzett. Az egyesületet részben a saját pénzén tartotta fenn, éves szinten 4–5 millió forintot fordított erre, más szülők gyerekeinek is biztosítva a sportolás lehetőségét; a költségek összességében több tízmillió forintra rúgnak.

A növekvő forrásigény miatt Nagy megállapodott az ESMTK Birkózó Szakosztályának elnökével, Losonczi Ottóval. Ennek lényege az volt, hogy a váci egyesület ígéretes birkózóit ifi korosztálytól kezdve (köztük Nagy Péter két fiát) átigazolják a másik klubba, amiért cserébe a pesterzsébeti vállalkozó biztosítja a Váci Forma SE anyagi hátterét, a versenyeztetések, edzőtáborok költségeit. Az együttműködés kezdetben bevált, ifj. Nagy Péter az ESMTK színeiben aratott nemzetközi sikereket. A két egyesületi vezető viszonya is jól alakult egy ideig, ám utóbb megromlott a kapcsolatuk. A viszály következményeként a Váci Forma SE ma már ténylegesen nem működik, nincsenek sem birkózói, sem eredményei”.

Ha kíváncsi a két egyesületi vezető viszályának, valamint a birkózó szövetséggel való pereskedés részleteire, illetve arra, hogy eddig milyen hatósági határozatok születtek az ügyben, akkor vegye meg a friss Magyar Narancsot vagy fizessen elő rá!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

 

(Résztvevők a kötött-, szabadfogású és női országos birkózó bajnokságon a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnokában 2020. szeptember 19-én. MTI/Mónus Márton)

Figyelmébe ajánljuk