Mélyről jött fel Gulyás Michelle a párizsi olimpiára

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 11.

Sport

"Hihetetlen tulajdonsága, hogy ha bírálják, ha lenyomják, akkor erősebbé válik" – utalt az olimpiai bajnok öttusázó elmúlt éveire szakosztályvezető-edzője.

„Köszi, hogy elhoztál a KSI-ből, és bíztál bennem” – ez volt az első mondata a friss olimpiai aranyérmes Gulyás Michelle-nek, amikor már az arannyal a nyakában a nemzetközi sajtótájékoztatóra várt, az Újpest szakosztályvezető-edzője, Tibolya Péter pedig átölelte.

Mint a Telex összefoglalójában írja, Tibolya azt mondta, érezte, hogy már junior korában több van Gulyásban, és valamiért megrekedt a fejlődésben. A közös munkájuk gyümölcse vasárnap kora délután érett be a versaille-i kastély parkjában, ahol 14 ezer néző várta az élről induló francia Elodie Clouvel győzelmét. Ám Gulyás Michelle már az első lövészetnél elé került, és ezt a körülbelül 100 méteres előnyét tartani is tudta a befutóig.

A versenyző az átigazolás után szárnyakat kapott, 2021-ben vb-bronzzal bizonyított a felnőttek közt, egy év múlva előrelépett, és vb-ezüstöt nyert Egyiptomban.

Gulyás mostani, olimpiai sikerének értékét növeli, hogy volt hazai ellenzéke, azt is mondták róla, hogy kiégett, noha még a húszas évei elején járt. 2022-ben, már vb-másodikként nem véletlenül kérte a szövetségi vezérkartól, hogy nem szeretne együttműködni az akkori kapitánnyal, Kállai Ákossal. Ezt a vágyát teljesítették, a tavalyi éve viszont nem sikerült a legjobban.

Idén tavasszal is csalódást okozott, mert az április végi budapesti világkupán a második helyről kezdte a kombinált számot, de a táv második felében visszaesett és csak a 18. helyen zárt. Az alapos elemzés kiderítette, hogy a túledzettség okozta a problémáit, az edzői stáb levonta ebből a konzekvenciát. Június közepén a kínai világbajnokságon rosszul sikerült a lovaglása, kizárták, és akkor úgy látszott, hogy az olimpiára sem juthat ki, miután Erdős Rita vb-harmadik lett. A szövetség elnöksége azonban a kapitány döntését felülbírálta, és neki szavazott bizalmat, így utazhatott.

„Azok a napok nem voltak könnyűek, tropán volt Michelle. Összetört lelkileg a teljesítményétől, de attól is, hogy egy rossz verseny után már nem bíznak benne. Ez a mai verseny maximális elégtétel volt. Amikor kiderült, hogy mehet az olimpiára, összeszorította a fogait, és van egy olyan hihetetlen tulajdonsága, hogy ha bírálják, ha lenyomják, akkor erősebbé válik, és jobb lesz. Most is ez történt, ha azt keressük, mi az egészen extra benne, akkor ezt emelném ki. Ez egy olyan adottság, ami csak keveseknek van meg, a 2021-es eredményt és a vb-ezüstöt is ez a képessége hozta.

Csak hálás lehetek neki, hogy az én versenyzőm, és az elnökségnek is, hogy ezt a döntést látták jónak”

– értékelt Tibolya, aki 2008-ban ugyancsak megszerezte az olimpiai kvótát, de akkor nem vitték ki a pekingi olimpiára.

Gulyás világcsúccsal, 1461 ponttal ért célba. Az első lövészetnél 11 másodpercet töltött a lőállásban – hat kísérletből érte el a szükséges öt találatot –, míg a vezető franciának 14 lövésre és 36 másodpercre volt szüksége ehhez. Ekkor állt az élre a magyar versenyző, és mivel a harmadik lövészete hibátlanul sikerült, érezni lehetett, hogy nem tudja már elveszíteni ezt az előnyt, egyben az aranyérmet sem.

Viccesen azt mondta, az utolsó métereken homok került a szemébe, nem a könnyei látszódtak.

„A dobogó tetején is sok feszültség jött ki belőlem a könnyek mellett, az egész év eseményei leperegtek. Sok negatív dolog ért az olimpia előtt, és ezeken szerencsére felül tudtam kerekedni. Mindenen, ami történt.” Ő az elégtétel szót nem mondta ki, csak úgy felelt rá, hogy elégedett. „Mindenki meglepődik körülöttem, hogy a negatív dolgok milyen erőt adnak. Fizikálisan összeszedtem magam a felkészülés alatt, mentálisan is erős voltam.

Annak különösen örülök, hogy akik mindvégig mögöttem álltak, és mellettem voltak, azokkal közösen tudtunk ünnepelni, és együtt éltük meg ezt a csodás pillanatot. Jó volt látni a mosolyukat, a büszkeségüket. Az örömkönnyeimben ők is benne voltak, a családom, akik biztattak.”

A kapitány, Martinek János visszautalt a csapatkijelölés anomáliáira az értékelésében. Úgy nyilatkozott most, hogy le voltak írva a válogatás elvei, aszerint kellett döntést hoznia, benne volt az is, hogy Gulyás rutinja és tapasztalata majd sokat nyom a latban az olimpiai versenyen.

„Mindkét döntés jó volt, nem éreztem a feszültséget utána. Decemberig van szerződésem, utána szeretnék visszavonulni. Az álmom beteljesült, versenyzőként és edzőként a csúcsra értem, ennél jobban nem lehet lezárni” – mondta a szakember.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk