Megkezdődött a párizsi olimpia záróünnepsége

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 11.

Sport

A nagyszabású eseményen fellépnek Los Angeles-i előadók is, köztük a Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish és Snoop Dogg.

Vasárnap délután véget ért a XXXIII. nyári olimpia, a 2024-es párizsi játékokból már csak a záróünnepség van hátra. Magyarország 6 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzéremmel zárta az ötkarikás játékokat, amellyel az éremtábla 14. helyén végzett.

Este 9 órakor elkezdődött az olimpia záróünnepsége, amelyen a magyar zászlót a két legeredményesebb versenyző, a kajakos Csipes Tamara és az úszó Milák Kristóf viszi.

Két hét telt el a párizsi olimpia Szajnán játszódott és nagy botrányokat kavart, rengeteg sztárt, zenészt és előadót, valamint rejtélyes figurákat is felvonultató megnyitóünnepsége óta. Az ünnepségen nem csak olyan sztárok léptek fel, mint a Gojira, vagy Céline Dion, de a rendezők nyíltan kiálltak a nyitottság és sokszínűség mellett, rávilágítottak például arra is, milyen kevés Párizsban a női szobrok aránya a férfiakéhoz képest – írja a Telex.

A záróünnepség az olimpiai hagyományokhoz híven idén is a staféta szimbolikus átadásáról szól,

Párizs a 2028-as olimpia helyszínének, Los Angeles-nek adja tovább az olimpia lángját.

Az előzetesen kiszivárgott infomációk szerint semmivel sem kell kisebb volumenű eseményre számítanunk, mint a nyitóünnepség esetében. Az ünnepségen fellépnek olyan Los Angeles-i előadók, mint a Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish, vagy a párizsi olimpia legnagyobb sztárja, Snoop Dogg.

Ha lehet hinni az előzetes pletykáknak, még a Bécsben koncertjeit lemonadni készülő Taylor Swift is felléphet, sőt, Tom Cruise is egy egészen speciális mutatvánnyal. A színész állítólag a először leereszkedik a Stade de France stadion tetejéről, aztán (egy előre felvett jelenetben) elrepül Los Angelesbe, ahol az ikonikus Hollywood felirat egyik O betűjén ejtőernyőzik át.

A jövőt és múltat egy fiktív történetben házasító ceremóniát több, mint 70 ezer ember követi a helyszínen, a Stade de France stadionban. A ceremónia annál a hőlégballonnál kezdődött, amely még a megnyitón emelkedett föl a város fölé, itt előbb a Sous le ciel de Paris – Párizs ege alatt című dalt hallhattuk Zaho de Sagazan francia énekesnő előadásában, azután pedig Léon Marchand, a négy aranyat és egy bronzot nyert úszó indult el a lánggal. A ceremóniát Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach már a stadionban nyitották meg, majd felcsendült a francia himnusz.

Ezután a nemzetek zászlóvivői érkeztek, a magyar zászlót Csipes Tamara és Milák Kristóf hozták. A zászlóvivőket az országok csapatai követték, sokan ehhez a menethez már nem csatlakoztak, hiszen vannak, akik időközben hazautaztak, de például Yusef Dikeç, a mémmé vált török sportlövő ott van a stadionban. A csapatok (akár a zászlóvivők) előbb tesznek egy kört, majd helyet foglalnak a stadionban felállított, több elemből álló, középen hatalmas aranyéremnek is helyt adó színpad körül. A bevonulás után egyébként még néhány mai szám érmeit is itt fogják átadni.

Az ünnepség híradásunk zárása után ér véget.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk