Nem engedi az UEFA Bilbaónak a nézők nélküli Eb-meccseket

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.04.22 08:10

Sport

Elbvették a rendezési jogot a spanyol várostól. Az MLSZ teltházas meccseket vállalt Budapesten.

Bilbao nem lesz házigazdája a nyári labdarúgó Európa-bajnokságnak, miután nem tudja garantálni, hogy nézők előtt rendezhetik a mérkőzéseket.

Az UEFA elvileg hétvégéig adott haladékot három városnak, Münchennek, Dublinnak és Bilbaónak, hogy döntsön a szurkolók esetleges beengedéséről, ám a helyi spanyol hatóságok szerdán éjszaka megerősítették: Bilbao nem lesz rendező. Megkapták ugyanis az UEFA levelét, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy az összecsapásokat máshová helyezik. Bilbaóban játszotta volna a spanyol válogatott a lengyelek, a svédek és a szlovákok elleni csoportmérkőzéseit, ezen kívül egy nyolcaddöntőt is tartottak volna a helyi stadionban.

A város vezetői perrel fenyegetik az UEFA-t a szerintük egyoldalú, Bilbao imázsát rontó döntés miatt, kártérítést követelnek, ugyanis már hat éve készülnek a kontinensviadalra, és megítélésük szerint a jelenlegi helyzetben is képesek megrendezni a találkozókat, ám a koronavírus-járvány miatt most szurkolók nélkül tudják ezt megtenni. Baszkföld a Covid által az egyik legsúlyosabban sújtott régió Spanyolországban.

A spanyol szövetség a múlt héten közölte, ha Bilbao nem tudna házigazda lenni, akkor Sevilla lehetne a spanyol beugró.

Az UEFA azt szeretné, ha minden helyszínen legalább korlátozott létszámban jelen lehetnének szurkolók.  Kilenc társrendező már az első, április 7-i határidőig jelezte, hogy az adott helyszíneken mennyi nézőt szándékozik beengedni, közülük egyedül a magyar szövetség, az MLSZ vállalta be a teltházas rendezést a budapesti Puskás Arénában.

Az Eb-t június 11. és július 11. között bonyolítják le, Budapesten három csoportmeccset és egy negyeddöntőt játszanak majd le. 

Neked ajánljuk