Tokiói orvosok azt kérik a japán miniszterelnöktől, hogy mondja le az olimpiát

  • narancs.hu
  • 2021. május 18.

Sport

Szerintük az a jó döntés, ha nem rendezik meg az eseményt, ami potenciálisan növelheti a fertőzöttek számát.

A tokiói orvosok egyik szövetsége a tavalyról idénre halasztott nyári olimpia lemondására szólította fel levélben Szuga Josihide japán miniszterelnököt.

A 6000 doktort magában foglaló csoport azt írta, a kormánynak és a szervezőbizottságnak arról kell tárgyalnia a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy a játékokat Tokió nem rendezi meg.

A jó döntés az, ha törlünk egy olyan eseményt, amely potenciálisan növelheti a fertőzöttek számát és a haláleseteket

- írták az orvosok.

A jelenleg is járványügyi vészhelyzet alatt álló Tokióban a kórházak jelentős leterheltségnek vannak kitéve, a lakosság többsége pedig ellenzi az olimpia idei megrendezését. Japánban az oltási program szintén lassan halad, a 125 milliós országban eddig mindössze az állampolgárok nagyjából egy százaléka kapta meg mindkét vakcinát.

Egyelőre a helyi szervezőbizottság és a NOB is ragaszkodik a nyári játékok megtartásához, amelyet biztonságosnak ígérnek.

Néhány napja a NOB azt közölte, hogy azzal számolnak: a tokiói nyári játékok résztvevőinek a nagy része beoltva érkezik majd Tokióba. "Az olimpiai falu lakóinak jelentős többsége be lesz oltva" - mondta Mark Adams, a NOB szóvivője, aki szerint ez a versenyzőkön kívül a hivatalos kísérőkre is vonatkozik.

Kijelentették: a NOB igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy aki vakcinához szeretne jutni, az a lehető leggyorsabban megkaphassa azt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a hónap elején megállapodást kötött a Pfizer-BioNTechhel arról, hogy a cég oltóanyagot biztosít az ötkarikás küldöttségek számára.

Az olimpiát a koronavírus-járvány miatt halasztották idénre, a megnyitó ünnepség a tervek szerint július 23-án lesz,  az esemény pedig augusztus 8-ig tart.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk