A magyar sportlövőkénél durvább botrányok és szabotázsakciók is voltak már a sportban

Sport

A hosszú ideje húzódó magyar céllövőbotrány csak egy újabb példa arra, hogy némelyek szerint a rivális ellen mindent szabad.

Újabb fordulatot vett a múlt héten a magyar sportlövők között korábban kialakult, egyre gyilkosabbá váló rivalizálás. Előbb az derült ki, hogy a még márciusban megtartott indiai világkupa versenyen pozitív doppingmintát produkált Péni István, akit pedig a nyáron (talán) megrendezendő tokiói olimpia magyar arany várományosainak egyikeként tartottak számon. Péni két olimpiai számban, légpuskában és kisöbű összetettben is vezeti a világranglistát.

Osonás

Ám a doppingolással megvádolt puskás visszatámadt, és egy olyan biztonsági kamera felvételt prezentált a Magyar Sportlövők Szövetsége vezetőségének, amelyen jól látszik, hogy a magyar küldöttség egyik tagjának tűnő személy beoson a szállodai szobájába, majd jó háromnegyed óra múlva távozik onnan.

Az illetéktelenül behatoló férfi magyar válogatott felsőt kötött a derekára – legalábbis ezt állította Kisvárdai István edző, aki korábban az eset másik érintettjével, Sidi Péterrel is dolgozott, de mostanában inkább az ő egyik riválisát, Pekler Zalánt edzi. Annyi biztos, hogy bár név szerint egyelőre nem vádolták meg a behatolással, de Péni bejelentését követően a sportszövetség felfüggesztette Sidi Péter volt világ és sokszoros Európa-bajnok sportlövő versenyjogát. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA lapzártánkig nem hozta nyilvánosságra, melyik nem engedélyezett szert találták meg a sportoló szervezetében. Ahogy ellentmondásosak az információk azzal kapcsolatban is, hogy milyen vitaminkészítménybe (B és D is gyanúba került) kerülhetett doppingszer. Ezt erősíti meg az a hír is, hogy

a Magyar Sportlövők Szövetsége rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

A szövetség a WADA-nak, valamint a Nemzetközi Sportlövő Szövetségnek (ISSF) is elküldi a felvételt – utóbbit Sidi Péter felfüggesztéséről is tájékoztatták.

A konfliktusban alkalmasint szerepet játszhatott a sportágban nem szokatlan generációs szakadék is: Sidi 42, Péni 24 éves. Annyi biztos, hogy Péni és a másik fiatal sportlövő, Pekler Zalán a világkupa-sorozat említett, Delhiben rendezett állomásának három fős csapatszámában nem volt hajlandó Sidi Péterrel közösen versenyezni, azaz a magyar együttes visszalépett a csapatverseny döntőjétől. A két másik magyar azt kifogásolta, hogy Sidi egy úgynevezett bipodot használt, mely kiegészítő rendeltetés szerint a puska megtámasztására szolgál, ám ő ezt nehezékként alkalmazta. A nemzetközi szövetség technikai ellenőrei szerint ez nem szabálytalan; két magyar versenyzőtársa azonban már korábban is sportszerűtlennek találta ezt a fortélyt, s emiatt már a tavalyi magyar bajnokságon is éles konfliktus bontakozott ki Sidi és Péni között.

Az ügy kapcsán lefolytatott hazai szövetségi vizsgálat megállapította, hogy a csapat mindhárom tagjának viselkedése sportszerűtlen volt, ezért megvonták a Gerevich-ösztöndíjukat. A fegyelmi bizottság a legmagasabb összegű pénzbüntetést szabta ki, valamint egy évre eltiltotta mindhármukat a versenyzéstől, ám a határozat végrehajtását fél évre felfüggesztették (Sidi emiatt már jelenleg is perben áll a magyar szövetséggel). A mostani ügyben nyilvánvalóan meg kell várni, amíg a WADA hivatalos tájékoztatását követően az ISSF a doppingminta gazdájaként eljárjon az ügyben, és lefolytassa az érintett(ek) meghallgatását. Előfordulhat az is, hogy az ISSF felmenti Pénit a doppingvád alól, ám ettől még a WADA „megvétózhatja” a döntést. A korábbi gyakorlat szerint amennyiben egy sportoló idegenkezűségre, azaz szándékos szabotázsra hivatkozott, azt a WADA nyomozással vizsgálta ki. Ez hónapokig is elhúzódhat, így Péni akkor is lemaradna az olimpiáról, ha a döntést megtámadnák a Nemzetközi Sport Döntőbíróságon (CAS).

Méregkeverők

Előfordult már máshol is a világban, hogy sportolók saját válogatottbéli társuk (hazai riválisuk) pályafutását igyekeztek tönkretenni, de az is, hogy amaguk mentségére álltak elő ezzel a forgatókönyvvel. A közelmúlt egyik legismertebb ilyen esete egy indiai birkózó, bizonyos Narszingh Jadav ügye, akit a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia előtt fogtak meg egy doppingellenőrzésen: egy anabolikus szteroidot (methandienon), pontosabban annak anyagcseretermékeit találták meg a szervezetében. Jadav B-mintája is pozitív lett, ám ő azonnal panasszal fordult az indiai antidopping ügynökséghez (NADA), azt állítva, hogy riválisai juttattak doppingszert az energiaitalába. Bár a NADA akceptálta a birkózó panaszát, aki így tiszta lappal indulhatott volna a riói olimpián, a WADA szerette volna akkurátusan lefolytatni a Jadav elleni vizsgálatot, és a CAS-hoz fordult, mely 4 évre el is meszelte a sportolót és eltiltotta az olimpiától. Az ügyben vizsgálódtak az indiai biztonsági szervek is, ám ők sem találtak semmi gyanúsat, miközben Jadav máig szabotázst emleget a doppingügye kapcsán.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság 2013-ban, eredeti döntése után 9 évvel mentett fel egy azeri erőemelőt, Gunduz Iszmailovot a doppingvád alól, miután

volt felesége a bíróság előtt ismerte el, hogy egykor sztanozolol nevű anabolikus szteroidot kevert az őt elhagyó férje italába, hogy visszaesőként örökre eltiltsák

(Iszmailovot ugyanis már 2000-ben is megfosztották paralimpiai aranyérmétől, akkor éppen nandrolon nevű anabolikus szteroid fogyasztása miatt).

Három éve egy orosz curlingest fogtak meg a doppingteszten, ráadásul Alekszandr Kruselnyickij ugyanazt a teljesítménynövelő szert (meldonium) fogyasztotta, amiért a világhírű teniszezőt, Maria Sarapovát is eltiltották 2016-ban 15 hónapra. Kruselnyickij is arra hivatkozott, hogy egy, a téli olimpián végül nem indított riválisa keverhette az anyagot az italába, de védekezését nem akceptálta a CAS, s nem csupán olimpiai bronzérmétől fosztotta meg, de négyéves eltiltást is kiszabott rá. Akad azonban olyan eset is, amikor megáll a lebukott sportoló védekezése. Az egyik legismertebb japán kajakost, Szuzuki Jaszuhirót 2018-ban 8 évre tiltották el, miután elismerte, hogy szintén a tokiói olimpiára készülő, nála hét évvel fiatalabb riválisa, Komacu Szeidzsi italába anabolikus szteroidot kevert, aki utána meg is bukott a doppingvizsgálaton.

A riválisok harca nem mindig ölti a méregkeverés formáját, a sporttörténet fekete lapjain akadnak ennél drasztikusabb elintézési módok is. A legismertebb talán Tonya Harding műkorcsolyázó esete, akit 1994-ben vádoltak meg azzal: rávette volt férjét arra, hogy veresse meg riválisát, Nancy Kerrigant.

A férfi két embere az év januárjában meg is próbálta eltörni Kerrigan térdét – szerencsére sikertelenül.

A támadást követően még mindketten részt vettek a lillehammeri téli olimpián, ahol Harding a 8., Kerrigan viszont a második helyen végzett. Harding később vádalku keretében elismerte a Kerrigan elleni összeesküvést, s élete végéig eltiltották a műkorcsolyázástól (plusz kapott még három év felfüggesztett börtönt és 100 ezer dollár pénzbüntetést). Igaz, Tonya Harding később újrakezdte a sportot – profi bokszolóként.

(Címlapképünkön: Péni István edz a minszki sportlövő központban a II. Európa Játékok előtt 2019-ben. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A szemfényvesztő

  • Rév István

A kora ötvenes évek egyik reggelén (április 4-én, hazánk felszabadulásának ünnepén, vagy talán május 1-jén, a munkásosztály nagy harci seregszemléjén, lehet, hogy éppen november 7-én, a nagy októberi forradalom évfordulóján) reménytelenül esett az eső (vagy fagyos szél fújt és hullott a hó). A rádióbemondó ismerős hangja azzal kezdte a híreket, hogy gyönyörű napsütésre ébredt az ország, mintha jókedvében a természet is ünneplőbe öltözött volna a nagy ünnepen.

Ártók

  • TPP

Dúsgazdagék esküvője a világ (jelen esetben Mexikóváros) többi részétől társadalmi és fizikai értelemben is elzárt, erődszerű villában.

Dobozok közt

  • - köves -

A Fontos Filmek (igaz történet, komoly igazságtalanság, komor hangvétel, megrendült taps, állófogadás Beverly Hillsben) két gyakori szereplője a hatalom megnyomorította kisember és az ügyét felkaroló, lelkiismeretes ügyvéd. Ők most a guantánamói fogolytáborban méregetik egymást az egyik olyan helyiségben, amit történetesen nem a fogvatartottak kínzására rendeztek be.

Az ellenállás melódiája

  • Bacsadi Zsófia

Az amerikai vidék, a Közép-Nyugat lakói, a „fehér szemét”, a redneckek (mindenki vérmérséklete szerint válogathat a rendelkezésre álló kifejezések között) sokáig az iszonyat, a jelenben velünk élő barbárság és elmaradottság jelképei voltak az amerikai filmben (A sziklák szeme; Gyilkos túra; A texasi láncfűrészes mészárlás).

Azok a pesti éjszakák!

  • Sándor Panka

Reisz Gábor érdekes formát választott első színházi rendezéséhez. A helyszín a Trafó frissen felújított kávézója, a Trafik, a leszűkített játéktérnek megfelelően a nézők száma is csökkentett. A színészek az asztalok között járkálnak, sőt az utcát is „elfoglalják”. A kávézó egyben nézőtér, színpad és díszlet is.

Senki földjén

Szegény Mikes Kelemen! Ha az utókor kíméletlenségét a félresikerült stílusimitációkban lehetne mérni, Rákóczi fejedelem kamarása alighanem országos rekorder lenne.

„Közben röhög rajtunk”

  • Soós Tamás

„Ha már az is gond, hogy valaki meleg, akkor mi hadd legyünk már heti két órában műhomokosok” – vallja a Dope Calypso. Az együttes június végén hozza ki Tears to Freshwater címmel a szintis powerpop felé elmozduló új lemezét. Sarkadi Miklós énekes-gitárossal és Kelemen László gitárossal a káoszos lemezírási folyamatról, a most különösen aktuális queer esztétikáról és a magyar zenekarok nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

Asztaltársak

A Létbüfében egy asztalhoz vetődik a költő, a zeneszerző és az énekes. Nem tudni, hogy mit isznak, de egy pillanat alatt szót értenek egymással. Egyikük még a baby boom szülötte, a másik kettőt már az X generáció könnyezte ki, mint igazgyöngyöt a kagyló. Mindhármuknak van némi tapasztalata csalatásban és fenében, és úgy lépnek túl e mai kocsmán, hogy előttünk is kitárják a kocsmaajtót.

Nyelvvilág

  • Toroczkay András

Az ördögcérna maga a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Itt líciumként emlegetik, de hívják még farkasbogyónak vagy gojibogyónak is, és a regény világán belül a kisebbrendű idő- és dimenziókapuk (ha jól értem) jelenlétét jelzi.

Sűrű, sötét erdő

  • Melhardt Gergő

Nem emlegetik, nem írnak róla, egyetemen nem tanítják. Nincs róla semmi elnevezve, kötetei nehezen beszerezhetők, nem olvashatók online. Nem túlzás: a teljes és végleges elfeledéstől mentette meg a mostani (első) össz­kiadás ezt a nagy életművet. De milyen is ez az életmű? Mik a költészeti értékei? Meg tud-e ma szólítani minket, és ha igen, hogyan és mivel?

Doktor Faustus labirintusa

Balázs csodálatra méltó szörnyeteg volt. Briliáns társalgó, hihetetlenül szórakoztató asztaltárs. Reneszánsz fejedelmi udvarokban gennyesre kereste volna magát csak azzal, hogy szóval tartja a művelt társaságot – véget nem érő sziporkák, szójátékok, kultúrhistóriai, filozófia-, kritikatörténeti és irodalomelméleti futamok szövődtek hétköznapi pletykákkal, színes elbeszélésekkel, versidézetekkel és bohóctréfákkal egymásba cikázva, néhol követhetetlenül, de mindig nagystílűen.