"Nem a büfének van Operaháza" – kifakadt Miklósa Erika Ókovács újítására

  • narancs.hu
  • 2024. március 4.

Színház

Az érintett előadás szoprán szólistája is hozzászólt a büfébotrányhoz.

Mint arról lapunk is beszámolt, Ókovács Szilveszternek forradalmi ötlete támadt, miként lehet az Operaház büféjének bevételét növelni. Így főigazgatói utasításra ezentúl két részletben kell a Carmina Burana című előadást játszani, hagy fogyasszanak a nézők.

Mindez úgy derült ki, hogy az érdekes döntés miatt otthagyta a produkciót Bogányi Tibor karmester, és erről a nyilvánosságot is tájékoztatta.

Most Miklósa Erika, a produkció szoprán szólistája is hozzászólt a büfébotrányhoz.

"Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra.

Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza"

mondta az Indexnek Mikósa. Szerinte ez "méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben".

Miklósa szerint Bogányi Tibor karmestert-rendező fantasztikus előadást képzelt el, és hozott létre. Hozzátette, "Tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását."

Ókovács Szilveszter úgy reagált Bogányi nyilatkozatára: "Szomorúan vettük tudomásul a döntést, de egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet."

A Magyar Állami Operaház egyébként szerződést bontott a büfét eddig üzemeltető Zsidai Csoporttal, így a bevétel jelenleg az Operaházba folyik be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk