Szünetet iktatnak a Carmina Buránába, hogy növeljék az Opera büféjének bevételét

  • narancs.hu
  • 2024. március 3.

Színház

"Ignorálják a produkciót megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert, vizuális tervezőket." 

A jövőben nem Bogányi Tibor karmester vezetésével adják elő a Carmina Buranát a Magyar Állami Operaházban – írja a 444.hu. Bogányi azután jelentette be a távozását, hogy az intézmény vezetője, Ókovács Szilveszter kötelezővé tette a fél órás szünetet az előadásnál. Az ok egészen prózai:

az intézményvezető így akarja növelni a büfé bevételét.

 „Tegnap kaptam a Főigazgatói utasítást, miszerint a Carmina Burana előadást kettévágva, fél órás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében. A döntés nélkülözött minden szakmai egyeztetést” – írja Facebook-posztjában Bogányi Tibor karmester.

„A Nemzeti Opera szakmai színvonala megkérdőjelezhetetlen, ennek mindenek felett kell állnia -– ezért dolgozunk éjjel nappal, erre tettük az életünket! A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés. Hogyan lehet egyszemélyben meghozni ezreket érintő szakmai kérdést? Hogy lehet, hogy ignorálják a produkciot megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert, vizuális tervezőket?”

Hozzáteszi:

„Az 5 éve futó előadásokat már közel 70.000 ember látta – sikere töretlen –, mai naptól kezdve a rendezői koncepcióval szemben pedig kettévágjuk az előadást!? Mindez a Nemzeti Operaházunk és kicsi országunk realitása ma.”

Ókovács ténykedése az Opera élén régóta megosztja a szakmát és a kulturális életet – írja a Telex. Nem először fordul elő, hogy igazgatóként belenyúl mások darabjába, korábban egy Mészáros nevű szereplő nevét húzatta ki egy darabból. Ókovácsot le is váltották volna már tavaly, de hiába kapta a legtöbb szavazatot az a Kesselyák Gergely, akit még ő rúgott ki korábban, az intézmény élén tudott maradni úgy, hogy a többi jelölthöz képest őt támogatták a legkevesebben, mindössze ketten.

Mint arról a Narancs.hu beszámolt,

a hangulat olyannyira megromlott az intézményben, hogy február végén a dolgozók bejelentették: március 19-én sztrájkba kezdenek és beszüntetik a munkát, 

amíg nem nem egyeztetnek velük a kollektív szerződésről és a bérelemésről.

Bogányi Tibor karmester mai posztjára reagált Ókovács Szilveszter is Facebookon, csak éppen arról nem ír, hogy miért lesz fél órás szünet a Carmina Buranában. Viszont a kormányzati retorikát másolva több tiszteletet követel a zeneművet szerző Carl Orffnak, az énekkarnak, az ott dolgozóknak, az intézménynek, és kicsit valószínűleg saját magának is.

A hírportál érdeklődésére az Opera közölte: „az operaházi büfék üzemeltetését a Magyar Állami Operaház 2023 novemberében saját kezelésbe vette”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?