5 tipp, amivel a legrégebbi falak is újjá varázsolhatók

  • Fizetett tartalom
  • 2023. április 19.

Támogatott tartalom

Egyszer mindenki életében eljön az a pont, amikor megunja az őt körülvevő falakat és változásra vágyik. Ilyenkor indul be igazán az agyunk és kezdünk el gondolkodni azon, hogy mégis mivel lehetne feldobni a minket körülvevő környezetet. A választás során sok múlik azon, hogy saját ingatlanról van szó vagy albérletben élünk-e, hiszen némely módszer olyan beavatkozást jelent, amihez már a tulajdonos beleegyezése is szükséges. Emellett az sem mindegy, hogy miből épült a fal, amit szeretnénk kezelésbe venni és hogy mennyire régi a rajta található felület.

Ezeket figyelembe véve hoztunk most néhány módszert, amik között mindenki megtalálhatja, hogy számára melyik a legmegfelelőbb.

Az 5 legjobb módszer falfelújításra

Nem mindig a legdrágább megoldás a legjobb, olykor egy ötletes dekoráció sokkal jobban szolgálja a céljainkat!

Tapéta

A tapétázás már az 1800-as évek óta nyújt segítséget, ha a falakat szeretnénk díszíteni, így kézenfekvő megoldás lehet a számunkra is. Ha a tapétára esik a választásunk, akkor az egyik legfontosabb lépés a felület előkészítése lesz. Mindenképp figyeljünk, hogy egyenletes, előkezelt legyen a falfelület amire felhelyezzük. Mielőtt nekilátnánk, ellenőrizzük, hogy zsír- és pormentes legyen a fal, különben nem fog megfelelően felragadni a tapéta.

Amennyiben nem öntapadósat, hanem ragasztósat választottunk, figyelnünk kell majd a ragasztó kikeverésére is, hiszen itt is elronthatjuk a díszítést. Emellett amikor felviszünk egy csíkot, azt mindig belülről kifelé simítsuk el, illetve felülről, a plafontól lefelé haladva rakjuk fel a komponenseket, így a padlónál könnyedén le tudjuk majd vágni a felesleges darabokat.

Festés

Talán a legegyértelműbb és mindenki által ismert megoldás a festés. De mit használjunk és hogyan, hogy kövessük a 2023-as trendeket? Mi mindenképpen a kerámiafesték mellett tesszük le a voksunkat! Az elmúlt években rengeteget fejlődött a festékek technológiája, így egyre strapabíróbbak, mégis egyre könnyebb őket kezelni.

Egy jó kerámiafesték ellenáll a kopásnak, a dörzsölésnek és a foltoknak, ráadásul lemosható, így az igazán intenzív használatra is alkalmas. Sok festék esetében meg kell válogatnunk, hogy milyen felületre fogjuk felvinni, így gyakran szakember segítségét kell kérni ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk legmegfelelőbbet. Ezzel szemben a kerámiafesték alkalmazható cement, cement-mész vagy gipszkarton alapú falakon, valamint üvegszálas tapétákon is. Ráadásul hengerrel könnyen felhordható és nem fröcsköl festés közben, így nem szükséges festőt fogadnunk, ha úgy érezzük, mi magunk szeretnénk megcsinálni.

És hogy mi a legjobb tulajdonsága? Hogy mosható! Ha megfelelően előkészítjük a felületet, akkor nem fogja felszívni a szennyeződéseket, így nem kell félnünk, ha kávé vagy mustár fröccsen az új falunkra, simán lemoshatjuk róla egy vizes törlőkendő segítségével!

Falmatrica

Ha maga a fal még menthető, csak kisebb foltok, esetleg sérülések vannak rajta, remek döntés lehet egy-két falmatrica felhelyezése. Rengeteg mintát és formát találhatunk ezekből a kis dekorelemekből, így megtalálhatjuk az egyéniségünkhöz és lakásunkhoz legjobban passzolót, ami kiegészíti majd életterünket. Általában öntapadós fóliából készülnek, így nem kell félnünk attól, hogy tapétaragasztóval vagy más anyaggal kellene dolgoznunk. Ha nem találunk magunknak megfelelőt, akkor sem kell aggódni, hiszen sok helyen már egyedileg is gyártanak ilyen falmatricákat, így akár egy saját képet vagy mintát is viszontláthatunk a falunkon.

Képek

Minden lakásban található néhány képkeret elszórva, azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie. Ha úgy érezzük, itt az ideje feldobni a falunkat, akkor akár egy fotómontázzsal vagy több képkeretet egymás mellé rakva egy érdekes összeállítással is megtehetjük azt. Egyáltalán nem kell a szabályosságra vagy a színben passzolásra figyelni, sőt talán a káosz itt még mutatósabbá teheti a „fotókiállítást”. 

Festmények

A képekhez hasonlóan festményekkel is dekorálhatjuk a csupasz falakat. Ha egy kis művészi vénával is meg vagyunk áldva, akkor akár mi magunk is nekiállhatunk, hogy megfessük azokat a műveket, amelyek a falunkat fogják takarni. Ha azt gondoljuk, ez túl nagy falat, akkor vásárolhatunk is magunknak festményeket – és itt nem kell feltétlenül nagyon drága művészi alkotásokra gondolni –, hiszen már viszonylag olcsón is lehet ilyeneket szerezni.

Formáld magadhoz otthonod!

Természetesen nem kell megragadnunk egy módszernél, hiszen a fenti ötletek remekül kombinálhatók is egymással, sőt, némelyik akkor mutat igazán jól, ha más megoldás mellett kap kiemelt vagy mellékszerepet. A fontos, hogy otthonunk valóban a személyiségünket tükrözze és ezt a fenti faldekor-ötletekkel is tudjuk segíteni!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk