Hogyan győzzük le néhány egyszerű lépésben a tavaszi fáradtságot?

  • Fizetett tartalom
  • 2023. április 25.

Támogatott tartalom

Egyre többet süt a nap, egyre kellemesebb az időjárás, de sokunkkal mégis előfordulhat, hogy ennek ellenére nyomottnak, kedvtelennek érezzük magunkat –  ezek a tavaszi fáradtság eltéveszthetetlen jelei. Nincs is annál rosszabb érzés, mint amikor tervezzük a szép időben a kirándulásokat, de alig van erőnk részt venni rajtuk. Éppen ezért most összeszedtük, hogy miként tudjuk felvenni eredményesen a harcot ezzel a bosszantó jelenséggel.

Létezik a tavaszi fáradtság?

Nem beszélhetünk konkrétan, orvosi értelemben vett, diagnosztizált betegségről. Mégis teljesen érthető, ha a tél végén megtapasztaljuk a néhány hétig tartó levertséget. Több oka is lehet annak, hogy a tavasz beköszöntével fáradtak vagyunk: a hosszú hideg után a vitaminraktáraink kiürülnek, hiányzik a napfény feltöltő hatása, de az óraátállítás, az új időszámításra történő átrendeződés és a szezonális allergiák is súlyosbíthatják ezt. Ne lepődjünk meg tehát, ha minket is elér ez a fajta letargia – inkább lépjünk fel ellene proaktívan!

Mit tehetünk ellene?

Csak néhány apróságra, rutin dologra kell odafigyelnünk ahhoz, hogy valóban élvezni tudjuk ezt a kellemes időszakot, és a természettel együtt mi magunk is felébredhessünk!

1. Töltsük fel a vitaminraktárakat! 

Bizony a téli időszakban a szervezet elhasználja tartalékait, a kevés napfény és szabad levegőn töltött idő, illetve a minimális zöldség- és gyümölcsfogyasztás kimeríti testünket. Ezért jól tesszük, ha igyekszünk regenerálódni és tudatosan pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat. Persze a kiegyensúlyozott étkezés ehhez elengedhetetlen, de több étrend-kiegészítő is segítségünkre lehet ebben. A multivitamin-készítmények, a D-vitamin- és C-vitamin-pótlás, valamint a magnézium-biszglicinát bevitele is mind-mind segítenek, hogy legyőzzük a tavaszi fáradtságot.

2. Mozogjunk rendszeresen!

Bár nehéz elképzelni, hogy az alacsony energiaszintünket még mozgással tetézzük, valójában egy kis edzéstől csak több energiánk lesz, hiszen megindul szervezetünkben az endorfintermelés, testünk pedig revitalizálódik a téli mozgásszegény életmód után. Ahogy melegszik az idő, beiktathatunk kinti mozgásformákat is, de akár egy nagy családi kirándulás vagy a rendszeres hosszú séták is tökéletesek! 

3. Figyeljünk oda az alvásra!

A rossz minőségű alvás bizony rányomja a bélyegét a napközbeni közérzetünkre. Lehet, hogy óraszámban kielégítő időmennyiséget alszunk, csak éppen nem jókor és nem megfelelő elosztásban. Az éjfél előtti alvás például kifejezetten fontos, illetve az is, hogy kielégítő mennyiségű mély- és REM-alvásban legyen részünk. Utóbbi elősegítésére tökéletes a meditáció, amit akár lefekvés előtt is elvégezhetünk, hogy hangolódjunk a pihenésre. Több kutatás bebizonyította már, hogy hosszabb mélyalvásban van része annak, aki ezt a gyakorlatot követi.

4. Alakítsunk ki fix napi rutint!

Unalmasnak tűnhet, de sokkal kevésbé stresszes és fárasztó egy nap, ha az kiszámítható, ha megvan a kialakult rutinunk benne. Ráadásul a meglévő szokásokhoz könnyebben tudunk új, egészséges és pihentető szokásokat bevezetni. Jó ötlet például, ha kora délután tartunk egy húszperces alvást vagy olyankor meditálunk egyet, szervezetünk így kicsit fel tud töltődni és sokkal energikusabbak lehetünk a nap végéig – de ugyanez vonatkozhat az étkezési idők betartására is.

5. Táplálkozzunk tudatosan!

Törekedjünk arra, hogy többször, de keveset együnk, hiszen sokszor csak esténként van időnk nyugalomban étkezni, de ha ez megterhelő ételeket jelent, akkor az már negatívan befolyásolja az alvást, pihenést. A friss, egészséges ételek fogyasztása, a zöldségek és gyümölcsök többszöri bevitele segít, hogy energikusabbak legyünk.

Egészséges szokások egész évben

Mivel a fáradtság, a levertség és a kedvetlenség akár minden évszakváltás alkalmával is jelentkezhet, jó, ha a fenti tippeket nem csak néhány hétig fogadjuk meg. Az egészséges életmódra történő átállás alapjaiban változtatja meg a mindennapi vitalitásunkat, és rengeteg jótékony hatást tapasztalhatunk meg ezáltal.

A tavaszi fáradtság sokunkat érintő jelenség a hosszú telet követő hetekben, azonban ha kicsit jobban odafigyelünk életmódunkra ebben az időszakban, akkor az segíthet, hogy hamarabb túllendüljünk ezen az állapoton. Iktassunk be rendszeres mozgást, töltsünk több időt a szabad levegőn, töltekezzünk a napsütésben és pótoljuk a szükséges tápanyagokat – például a D-vitamin vagy magnézium-biszglicinát szedésével! Ha igényli a szervezetünk, meditáljunk, és mindenképp figyeljünk oda étkezési és alvási szokásainkra – a pozitív változást hamar megtapasztaljuk majd!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk