Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz

  • Fizetett tartalom
  • 2022. november 7.

Támogatott tartalom

A mindennapokba könnyen beépíthető tippjeinkkel viszonylag fájdalommentes spórolási ötleteket kínálunk.

Az infláció és az energiaárak folyamatos emelkedése mellett mindannyian csak kapkodjuk a fejünket: tényleg nem kapcsolhatjuk be télen sem a fűtést? Vége a péntek esti sörözéseknek és az étel-házhozszállítás luxusa is csak szép emlék marad? Mit is mondtak az angol tudósok, elég kétnaponta zuhanyozni? Van, aki már hónapok óta extrém spórolásba kezdett, és van, aki most is alig hiszi el, hogy ideje szorosabbra húzni a nadrágszíjat.

Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz

 
Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz
 

Alábbi, a mindennapokba könnyen beépíthető tippjeinkkel viszonylag fájdalommentes spórolási tippeket kínálunk azoknak, akik érzik ugyan a költségvetésükben a negatív változásokat, mégsem az elsők között szeretnének lemondani a meleg otthon kényelméről.

Energiatakarékosság fűtés mellett is? Sok mindenen spórolhatsz még!

Ha nem tartozol azok közé, akik meg tudják állni, hogy a szobahőmérséklet közelébe tekerjék télen a fűtést, nézz körül a háztartásban, mert biztosan akad több olyan gép vagy kütyü is, amit sokkal racionálisabban és takarékosabban tudsz használni

Tudtad, hogy a legtöbb modern mosógép már 30°C-os hőmérsékleten is képes tökéletesen megtisztítani a ruháidat? És hogy azzal is energiát spórolsz, ha kihúzod a konnektorból az éppen nem használt elektronikai eszközöket a vízforralótól a telefontöltőkig? 

Az egyetlen háztartási gép, amit nem érdemes kikapcsolni, az a hűtőd. De vajon teljesen kihasználod a fagyasztód kapacitását? Mivel így is, úgy is energiát fogyaszt, tegyél az élelmiszerpazarlás ellen is, és a maradékokat fagyaszd le! 

Tudod, hogy kellene, de nincs időd főzni? Az ebéd menü rendelése lehet a megoldás!

Pontosan tudjuk, hogy az elszállt élelmiszerárak mellett a legjobb spórolási módszer, ha minden étkezést magunk készítünk el. De mi a helyzet akkor, ha egyszerűen nem tudunk elég időt szánni a mindennapos konyhatündérkedésre? Különben is, biztos, hogy a bevásárlással olyan olcsón megússzuk?

Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz

 
Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz
 

A főzésre szánt időről nem is beszélve! Joggal gondolhatjuk, hogy az ebédkiszállítás Budapest környékén szintén megfizethetetlen, de mi a helyzet a menü-házhozszállítás esetében? Érdemes utánanézni, hogy ha spontán rendelés helyett előre tervezel, mennyivel olcsóbban jön ki a kajarendelés Budapest határain belül is! 

Egy kis környezetvédelemmel a háztartásban még takarékoskodhatsz is!

Házilag készített tisztítószerek, műanyagmentes kozmetikumok. Macerásnak hangzik, igaz? Pedig nem az! Némi ecet, szódabikarbóna és mosószóda segítségével pár perc alatt összedobhatod a saját tisztítószered, mosószered és mosogatószered is! Garantáltan olcsóbb, mint a bolti termékek, ráadásul az egészséged is véded, ha elkerülöd a súrolószerekben előszeretettel használt kemikáliákat. 

Ha zavar a szaga, az ecetet kiválthatod citromsavval is, vagy kiegészítheted a kotyvalékot természetes illóolajokkal. És mi a helyzet a kozmetikumokkal? Próbálj ki a tusfürdő helyett egy hazai kézműves szappant, sampon helyett pedig vess be szilárd sampont vagy samponszappant! Nem csak kíméletesebbek a bőrödhöz, de tovább is bírják, mint egy átlagos flakon tartalma. 

A ruhatárad frissítésének sem most van itt az ideje. Tudtad, hogy átlagosan a ruhatárunk 10-20% -át használjuk? A többi "rongy" pedig egy-egy impulzusvásárlás áldozataként évekig is érintetlenül heverhet a gardrób alján? Mielőtt shoppingolni indulsz, nézz körül a szekrény mélyén is! Ha valamire mégis égető szükséged van, turkálóban vagy gardróbvásáros csoportokban szerezd be! 

Böngészd át az előfizetéseidet! Biztosan mindegyikre szükséged van?

Általában havi több ezer forintot költünk el számunkra nem előnyös előfizetésekre, a számos, nem használt, de elfelejtett applikáció havi díjairól nem is beszélve. Érdemes felülvizsgálni a számlavezetési díjaid és a mobiltarifád: biztosan nincs a piacon (vagy akár ugyanannál a szolgáltatónál) kedvezményesebb ajánlat? Kihasználod a korlátlan kondibérleted? Tényleg megéri három kalóriaszámláló alkalmazásra is előfizetni? 

Ne vesd meg az ingyenes szabadidős programokat! Használd ki a jó időt, és amíg lehet, tölts minél több időt a szabadban! Kirándulás, biciklizés, piknik, vagy csak egy séta a parkban – nem kerülnek szinte semmibe, mégis feltöltenek! A szokásos törzshelyeitek látogatása helyett szervezzetek lakáspartikat a barátaitokkal! Társasozzatok, mozi helyett filmezzetek valakinél, és batyus rendszerrel dobjátok össze a harapnivalókat!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk