Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz

  • Fizetett tartalom
  • 2022. november 7.

Támogatott tartalom

A mindennapokba könnyen beépíthető tippjeinkkel viszonylag fájdalommentes spórolási ötleteket kínálunk.

Az infláció és az energiaárak folyamatos emelkedése mellett mindannyian csak kapkodjuk a fejünket: tényleg nem kapcsolhatjuk be télen sem a fűtést? Vége a péntek esti sörözéseknek és az étel-házhozszállítás luxusa is csak szép emlék marad? Mit is mondtak az angol tudósok, elég kétnaponta zuhanyozni? Van, aki már hónapok óta extrém spórolásba kezdett, és van, aki most is alig hiszi el, hogy ideje szorosabbra húzni a nadrágszíjat.

Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz

 
Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz
 

Alábbi, a mindennapokba könnyen beépíthető tippjeinkkel viszonylag fájdalommentes spórolási tippeket kínálunk azoknak, akik érzik ugyan a költségvetésükben a negatív változásokat, mégsem az elsők között szeretnének lemondani a meleg otthon kényelméről.

Energiatakarékosság fűtés mellett is? Sok mindenen spórolhatsz még!

Ha nem tartozol azok közé, akik meg tudják állni, hogy a szobahőmérséklet közelébe tekerjék télen a fűtést, nézz körül a háztartásban, mert biztosan akad több olyan gép vagy kütyü is, amit sokkal racionálisabban és takarékosabban tudsz használni

Tudtad, hogy a legtöbb modern mosógép már 30°C-os hőmérsékleten is képes tökéletesen megtisztítani a ruháidat? És hogy azzal is energiát spórolsz, ha kihúzod a konnektorból az éppen nem használt elektronikai eszközöket a vízforralótól a telefontöltőkig? 

Az egyetlen háztartási gép, amit nem érdemes kikapcsolni, az a hűtőd. De vajon teljesen kihasználod a fagyasztód kapacitását? Mivel így is, úgy is energiát fogyaszt, tegyél az élelmiszerpazarlás ellen is, és a maradékokat fagyaszd le! 

Tudod, hogy kellene, de nincs időd főzni? Az ebéd menü rendelése lehet a megoldás!

Pontosan tudjuk, hogy az elszállt élelmiszerárak mellett a legjobb spórolási módszer, ha minden étkezést magunk készítünk el. De mi a helyzet akkor, ha egyszerűen nem tudunk elég időt szánni a mindennapos konyhatündérkedésre? Különben is, biztos, hogy a bevásárlással olyan olcsón megússzuk?

Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz

 
Ezekkel a hétköznapi trükkökkel (szinte) fájdalommentesen spórolhatsz
 

A főzésre szánt időről nem is beszélve! Joggal gondolhatjuk, hogy az ebédkiszállítás Budapest környékén szintén megfizethetetlen, de mi a helyzet a menü-házhozszállítás esetében? Érdemes utánanézni, hogy ha spontán rendelés helyett előre tervezel, mennyivel olcsóbban jön ki a kajarendelés Budapest határain belül is! 

Egy kis környezetvédelemmel a háztartásban még takarékoskodhatsz is!

Házilag készített tisztítószerek, műanyagmentes kozmetikumok. Macerásnak hangzik, igaz? Pedig nem az! Némi ecet, szódabikarbóna és mosószóda segítségével pár perc alatt összedobhatod a saját tisztítószered, mosószered és mosogatószered is! Garantáltan olcsóbb, mint a bolti termékek, ráadásul az egészséged is véded, ha elkerülöd a súrolószerekben előszeretettel használt kemikáliákat. 

Ha zavar a szaga, az ecetet kiválthatod citromsavval is, vagy kiegészítheted a kotyvalékot természetes illóolajokkal. És mi a helyzet a kozmetikumokkal? Próbálj ki a tusfürdő helyett egy hazai kézműves szappant, sampon helyett pedig vess be szilárd sampont vagy samponszappant! Nem csak kíméletesebbek a bőrödhöz, de tovább is bírják, mint egy átlagos flakon tartalma. 

A ruhatárad frissítésének sem most van itt az ideje. Tudtad, hogy átlagosan a ruhatárunk 10-20% -át használjuk? A többi "rongy" pedig egy-egy impulzusvásárlás áldozataként évekig is érintetlenül heverhet a gardrób alján? Mielőtt shoppingolni indulsz, nézz körül a szekrény mélyén is! Ha valamire mégis égető szükséged van, turkálóban vagy gardróbvásáros csoportokban szerezd be! 

Böngészd át az előfizetéseidet! Biztosan mindegyikre szükséged van?

Általában havi több ezer forintot költünk el számunkra nem előnyös előfizetésekre, a számos, nem használt, de elfelejtett applikáció havi díjairól nem is beszélve. Érdemes felülvizsgálni a számlavezetési díjaid és a mobiltarifád: biztosan nincs a piacon (vagy akár ugyanannál a szolgáltatónál) kedvezményesebb ajánlat? Kihasználod a korlátlan kondibérleted? Tényleg megéri három kalóriaszámláló alkalmazásra is előfizetni? 

Ne vesd meg az ingyenes szabadidős programokat! Használd ki a jó időt, és amíg lehet, tölts minél több időt a szabadban! Kirándulás, biciklizés, piknik, vagy csak egy séta a parkban – nem kerülnek szinte semmibe, mégis feltöltenek! A szokásos törzshelyeitek látogatása helyett szervezzetek lakáspartikat a barátaitokkal! Társasozzatok, mozi helyett filmezzetek valakinél, és batyus rendszerrel dobjátok össze a harapnivalókat!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.