Legalább 14 embert ölt meg Kabulban egy tálib öngyilkos merénylő

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. augusztus 7.

Terror

A terroristák célja az elnökválasztási kampány megzavarása lehet.

A legfrissebb hatósági tájékoztatás szerint legkevesebb 14 ember meghalt és további 145 megsebesült, amikor szerdán öngyilkos merénylő robbantotta fel magát autójában az afgán főváros, Kabul egy rendőrségi épületének bejáratánál.

A 14 halálos áldozat közül 10 polgári személy, ahogyan 92 sebesült is - mondta újságíróknak Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő. A támadásban négy rendőr is életét vesztette.

A helyi egészségügyi tárca közölte, hogy a sebesültek között nők és gyerekek is vannak. 
Korábbi hírügynökségi jelentések arról szóltak, hogy a támadásnak 95 sebesültje van, halálos áldozatokról nem volt szó bennük.

A merénylet a főváros nyugati, zömében a síita hazara kisebbség által lakott részében történt. Szemtanúk szerint nagy erejű volt a detonáció, a környéket sűrű szürkésfekete füst lepte el. A megtámadott épület homlokzata leomlott.

A tálib lázadók vállalták magukra az öngyilkos merénylet elkövetését.

Abdullah Abdullah afgán kormányfő a Twitteren elítélte a támadást. Azt írta: a terroristák célja az elnökválasztási kampány megzavarása.

Az elnökválasztást szeptember 28-án tartják. Eredetileg áprilisra írták ki, majd kétszer is elhalasztották biztonsági és szervezeti okokra hivatkozva. A tálibok kedden felhívásukban arra figyelmeztették az ország lakosságát, hogy bojkottálják a választásokat és ne vegyenek részt a választási kampány gyűlésein.

Figyelmébe ajánljuk