A recept egyszerű, egyetlen odafigyelést igénylő eleme a karamella elkészítése. Érdemes nagy adagot készíteni, mivel tapasztalatom szerint gyorsan és feltűnésmentesen "elpárolog". Ha összeállítása után csak kevés ideig hagyjuk állni, a karamella megdermed, és vékony, roppanós réteggé lesz a gyümölcsön. Ha később adjuk fel, sűrű, füstös-édes sziruppá olvad össze a narancs levével. A cukorhoz adhatunk fűszereket, pl. őrölt kardamomot, fahéjat, de akár finomra aprított friss zöldfűszereket, pl. rozmaringot vagy kakukkfüvet is keverhetünk hozzá.
Vaníliás-karamellás narancssaláta
Hozzávalók (2-4 adag)
4 közepes méretű narancs
8 dkg kristálycukor
4 ek. narancslikőr vagy rum
fél rúd vanília
A narancsokat kifilézzük: a gyümölcs két végét levágjuk, vágódeszkára állítjuk. Egy nagyon éles késsel a felső végénél indulva, a gyümölcs kerek formáját szorosan követve, 4-5 darabban, függőlegesen, fentről lefelé haladva, levágjuk a héját, úgy, hogy a gyümölcsön egyáltalán ne maradjon fehér hártya. Ekkor vagy óvatosan kiszeljük a cikkelyeket az elválasztó hártyák közül, vagy felszeleteljük a narancsot. Egy lapos edényben, pl. jénaiban, elrendezzük, meglocsoljuk a narancslikőrrel, legalább fél órára állni hagyjuk. Elkészítjük a karamellát: a fél vaníliarudat felhasítjuk, a magokat kikaparjuk, összekeverjük a cukorral. Egyenletesen egy vastag falú lábasba szórjuk, lassú tűzön keverés nélkül felolvasztjuk, majd karamellizáljuk, amíg szép, sötét borostyánszínűvé válik. "vatosan a narancsra csorgatjuk. Mivel nagyobb mennyiségű narancshéjunk marad, ezt még filézés előtt lereszelhetjük, szobahőmérsékleten terítsük ki egy konyharuhán, néhány óra alatt szárítsuk meg. Kávéőrlőben kevés kristálycukor hozzáadásával őröljük finomra. Ez a "citruspor" néhány hétig eláll, használhatjuk szárnyasok, sültek bedörzsöléséhez, desszertekre.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com