tévésmaci - Sül, a jelentős orátor vagy radiátor

  • .
  • 2008. december 4.

Trafik

Hetente kétszer járták végig a területet, hogy feltöltsék a négy nagyvadetetőt és a szórókat. Általában oda is öntöttek táplálékot, ahol nagyobb mozgás nyomait vették észre.
A szarvasok feltehetőleg hálásak voltak - bár Sztupának voltak kétségei. Pénteken délután ötre értek vissza az erdészházba. Már rég sötét volt, és piszok hideg. A szobában csak a kis vaskályha égett, és fogytán volt a tűzifa. Kimehettek volna aprítani, de hát aznap már eleget voltak a levegőn. Inkább a borókapálinka. Sok borókapálinka - a farkasordító hideg átvészelését Sztupa a délsarki szárazföld átszeléséről, tengertől tengerig szóló Sir Shackleton-könyv segítségével képzelte. Troché kizárólag a mondott égetett szesszel... Az Endurance új hajó, külön a mi céljainkra építette Christensen híres norvég hajógyáros Sandefjordban. Sebessége kilenc-tíz fonal (16-18 km) óránkint. Tüzelőanyaga olaj és szén. 350 tonnás. Válogatott fenyő-, tölgy- és babérfából (Nectandra Rodioei) épül, 14 000 font sterling költségen - váltott hirtelen hangos olvasásra Sztupa. - Mégis elsüllyedt - bólintott helybenhagyólag Troché. - Különben, ez milyen szó már? Hogy Antarktisz... - Arktosznak, morogta Sztupa, a medvét hívják görögül. Látszott, hogy többször már nem akar hangosan olvasni, de a mondókáját folytatta. A Déli-sark vidéke, ahonnan a Göncöl, vagyis a Nagymedve egyáltalán nem látható: antarktikus, azaz medvecsillagzat nélküli vidék. - Most ér a gyors Pörbölyhöz, oltsd el a lámpát! - morgott vissza Troché. Mi meg kapcsoljuk be a tévét.

Pénteken (5-én) már reggel 8.30-kor kezdődik a nyűglődés a másért (konkrétan Az utolsó mozielőadásért) szeretett Peter Bogdanovich Nickelodeonjában a Zone Europán, magyarul: Az ötcentes mozi. A Filmmüezzin 21.25-kor lecsatlakozik az általános hangulathoz a budapesti jófejség egyik kínos emlékművével, az Eszkimó asszony fázikkal, a süket dobos kalandjai valami lengyel akcióhőssel, édesanyám! Az m2-n viszont 21.50-kor Kacsaszezon (ff. mex. vígj.). Smaci melyiket választja? x.

Szombaton 20.15-kor maga az ájtatos pofájú Kenneth Branagh játssza el az erdeieknek Shackletont az m1-en, angol tévéfilm, első rész, a második egy hét múlva esedékes. Az m2-n 22.35-kor Az amerikai barát kedvenc Wendersünktől. Bonyolult eset persze külön-külön mindegyik Highsmith-adaptáció, de ebben az esetben, asszem, előny, ami máskor épp hátrány Wendersnél, hogy gondol valamit az olvasott szövegen túl is - Minghella például nem fárasztotta magát agyon, amikor Ripleyért nyúlt. 23.35-kor a heti leggázosabb filmcím az HBO-n: Sikamlós sumákolás. Egyet tippelhetnek, mi ez. Önök nyertek, am. vígj.

Vasárnap máris - talán szerencsére egy másik felszólamlásán át - eljutunk Minghellánkig, aki egy másik kutató hányattatásait tárja fel előttünk, annyi a döntő különbség, hogy ő nem a jeget, hanem a sivatagot ment felfedezni: 21.00, m2, Az angol beteg.

Hétfőn a Zone Europán 9.50-kor Szamárköhögésre ébredünk. 11.25-től ugyanott Tito marsall szelleme kísért egy horvát vígjátékban, 13.10-től pedig A gyilkos bálna thrillerkedik 77-ből. Délután alszunk egyet, mert este még dolgunk van: 23.45-kor kezdődik az m1-en az Akiket a pacsirta elkísér, ff. magyar dráma, 1959, melyben Tolnay Klári Dajka Margittal karöltve rendez át rezeket, rendezte: Ranódy László. Ha annyit mondhatnék, hogy szerintem a címe jobb, mint a mű maga, nem nevetnének ki a művészettörténészek.

Kedden a Cinemaxon 17.50-től Nem félünk a farkastól. Szerdán a filmplutharkoszon 12.10-től Krokodil Dundee Los Angelesben. 20.00-kor pedig elűzzük a pincért a Filmműzliről: Főúr, tűnés (csehszl. vígj., 1980).

Csütörtökön nem kispályázunk, a Filmplűre már reggel 7.00-kor bedübörög A mamut (sci-fi-akciófilm). Délelőtt 10.00-kor lenyomunk még egy vígjátékot az HBO Comedyn: Bagolyvédők... - nekem mondod, verébnek? És végül a Zone Europán 13.55-kor A kertész kutyája, spanyol-portugál koprodukció. Vendégem egy jó erős grogra, aki nyílt levelezőlapon beküldi az e heti összes állatot. Ne tévézzenek semmiképp!

Figyelmébe ajánljuk