chili&vanília - Keserű, de jó

  • .
  • 2010. szeptember 16.

Trafik

Brüsszelben ilyenkor igazán beindul az őszi gasztronómiai évad. A piacot többek között megszállja a létező legbelgább zöldség: a cikória.
A fehér, csúcsos, hosszúkás és kesernyés salátazöldséget értem ez alatt, amit endíviának is neveznek. Belgiumban a "zöldségek királynőjének" vagy fehér aranynak is hívják, és évente fejenként átlagosan 5,5 kilogrammot fogyasztanak belőle. Ez majdnem dupla annyi, mint amennyi halat mi egy évben eszünk, a karácsonyi pontyot és a balatoni hekket is beleértve. Legnépszerűbb elkészítési módja a csőben sült cikória (sonkába tekerik, és besamelmártással leöntve sütik), de készítenek belőle lekvárt, zöldségköretet vagy salátákat is. Rengeteg hasznos vitamint tartalmaz, és egy levélnek 1 kcal a kalóriatartalma! Nem mindenki szereti kesernyés íze miatt, pedig csak meg kell hozzá találni a vele harmonizáló ízvilágot.

Cikóriasaláta füstölt kacsamellel és karamellizált körtével

Hozzávalók (2-4 adag)

1 nagy fej cikória, felszeletelve

2 evőkanál tejföl

1 evőkanál majonéz

1 teáskanál magos mustár

1 kávéskanál citromlé

só, bors

1 evőkanál vaj

1 evőkanál méz

1 nagy körte meghámozva, cikkelyekre vágva

10 dkg füstölt kacsamell, vékonyan szeletelve

(készen kapható)

A cikória torzsáját ék alakban kivágjuk, majd a zöldséget vékonyan felszeleteljük. Az öntethez kikeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, citromlevet. Sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk a salátával. Épp annyi öntet kell, hogy csak vékonyan bevonja a leveleket, ne ússzanak benne. Félretesszük (eddig előre elkészíthető, mivel a cikória nem esik össze). Közvetlenül tálaláskor karamellizáljuk a körtét: a gyümölcsöt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, cikkelyekre szeleteljük. Vastag falú serpenyőt felforrósítunk, majd beletesszük a vajat és a mézet. Hozzáadjuk a körtecikkelyeket, és rövid ideig, mindkét oldalukon szép pirosra sütjük, átforgatjuk őket. Összeállítjuk az ételt: a tányér közepére halmozzuk a cikóriasalátát, majd körben, felváltva elrendezzük a karamellizált körtét és a kacsamellszeleteket. A kacsamellet helyettesíthetjük vékonyra szeletelet füstölt sonkával vagy akár maradék sülttel, a körte helyett pedig alma is megfelel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.