Cikóriasaláta füstölt kacsamellel és karamellizált körtével
Hozzávalók (2-4 adag)
1 nagy fej cikória, felszeletelve
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
1 teáskanál magos mustár
1 kávéskanál citromlé
só, bors
1 evőkanál vaj
1 evőkanál méz
1 nagy körte meghámozva, cikkelyekre vágva
10 dkg füstölt kacsamell, vékonyan szeletelve
(készen kapható)
A cikória torzsáját ék alakban kivágjuk, majd a zöldséget vékonyan felszeleteljük. Az öntethez kikeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, citromlevet. Sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk a salátával. Épp annyi öntet kell, hogy csak vékonyan bevonja a leveleket, ne ússzanak benne. Félretesszük (eddig előre elkészíthető, mivel a cikória nem esik össze). Közvetlenül tálaláskor karamellizáljuk a körtét: a gyümölcsöt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, cikkelyekre szeleteljük. Vastag falú serpenyőt felforrósítunk, majd beletesszük a vajat és a mézet. Hozzáadjuk a körtecikkelyeket, és rövid ideig, mindkét oldalukon szép pirosra sütjük, átforgatjuk őket. Összeállítjuk az ételt: a tányér közepére halmozzuk a cikóriasalátát, majd körben, felváltva elrendezzük a karamellizált körtét és a kacsamellszeleteket. A kacsamellet helyettesíthetjük vékonyra szeletelet füstölt sonkával vagy akár maradék sülttel, a körte helyett pedig alma is megfelel.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com