chili&vanília - Keserű, de jó

  • .
  • 2010. szeptember 16.

Trafik

Brüsszelben ilyenkor igazán beindul az őszi gasztronómiai évad. A piacot többek között megszállja a létező legbelgább zöldség: a cikória.
A fehér, csúcsos, hosszúkás és kesernyés salátazöldséget értem ez alatt, amit endíviának is neveznek. Belgiumban a "zöldségek királynőjének" vagy fehér aranynak is hívják, és évente fejenként átlagosan 5,5 kilogrammot fogyasztanak belőle. Ez majdnem dupla annyi, mint amennyi halat mi egy évben eszünk, a karácsonyi pontyot és a balatoni hekket is beleértve. Legnépszerűbb elkészítési módja a csőben sült cikória (sonkába tekerik, és besamelmártással leöntve sütik), de készítenek belőle lekvárt, zöldségköretet vagy salátákat is. Rengeteg hasznos vitamint tartalmaz, és egy levélnek 1 kcal a kalóriatartalma! Nem mindenki szereti kesernyés íze miatt, pedig csak meg kell hozzá találni a vele harmonizáló ízvilágot.

Cikóriasaláta füstölt kacsamellel és karamellizált körtével

Hozzávalók (2-4 adag)

1 nagy fej cikória, felszeletelve

2 evőkanál tejföl

1 evőkanál majonéz

1 teáskanál magos mustár

1 kávéskanál citromlé

só, bors

1 evőkanál vaj

1 evőkanál méz

1 nagy körte meghámozva, cikkelyekre vágva

10 dkg füstölt kacsamell, vékonyan szeletelve

(készen kapható)

A cikória torzsáját ék alakban kivágjuk, majd a zöldséget vékonyan felszeleteljük. Az öntethez kikeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, citromlevet. Sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk a salátával. Épp annyi öntet kell, hogy csak vékonyan bevonja a leveleket, ne ússzanak benne. Félretesszük (eddig előre elkészíthető, mivel a cikória nem esik össze). Közvetlenül tálaláskor karamellizáljuk a körtét: a gyümölcsöt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, cikkelyekre szeleteljük. Vastag falú serpenyőt felforrósítunk, majd beletesszük a vajat és a mézet. Hozzáadjuk a körtecikkelyeket, és rövid ideig, mindkét oldalukon szép pirosra sütjük, átforgatjuk őket. Összeállítjuk az ételt: a tányér közepére halmozzuk a cikóriasalátát, majd körben, felváltva elrendezzük a karamellizált körtét és a kacsamellszeleteket. A kacsamellet helyettesíthetjük vékonyra szeletelet füstölt sonkával vagy akár maradék sülttel, a körte helyett pedig alma is megfelel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk