Képregény

Rocksztár leszek, mama!

  • Baski Sándor
  • 2011. augusztus 25.

Trafik

Németh András webcomicjának fõhõse egy 29 éves, munka nélküli, anyjával élõ hobbirocker, aki, amint azt a frappáns cím is jelzi, még nem adta fel a célt, hogy egy szép napon ingyen kapja a szexet és a drogot is. Johnnyt nem érdekli az sem, hogy manapság sztárrá legkönnyebben a tévés tehetségkutatók és a YouTube segítségével lehet válni, õ marad az oldschool módszernél: bandát toboroz a helyi kocsmában, majd demókazettát (!) küld az Aurórának és a Prosecturának. A terv beválik, az "cskavast meghívják elõzenekarnak a turnéra. A siker kapujában azért tornyosul még néhány jelentékeny akadály, Imikének, az emós gitárosnak például nem tetszik a banda kissé nyers stílusa, Eki, a dobos idegbetegséggel küzd, Johnnyt pedig azzal zaklatja az anyja, hogy keressen valami rendes munkát.

A fenti, sûrûnek tetszõ szinopszis ellenére a heti három alkalommal jelentkezõ képregény egy-egy epizódjában nem sok minden történik. A Rocksztár leszek, mama! valójában a folytatásos képregények és a Garfield-féle stripek ötvözete, vagyis a képsorok önállóan is fogyaszthatóak, miközben azért - ha lassan is, de - halad a sztori elõre. A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy Johnny és a haverok a kocsmában, a buszmegállóban és a próbateremben múlatják az idõt, épületes eszmecseréket folytatva a zenérõl, a nõkrõl meg az eljövendõ orbitális sikerekrõl. A képi világ sincs éppen túlbonyolítva: az elõre gyártott panelekbõl összeszerelt figurák a hasonló hátterek elõtt állnak, és csak a mimikájuk változik.

Nagyobb terjedelemben könnyen egysíkúvá válhatna ez minimál stíl, pár soros stripként viszont mûködik, pláne, hogy ez az "ingerszegénység" tökéletesen kompatibilis Johnny zenei és életfilozófiájával. A poénok között vannak ugyan gyengébbek is bõven, a kocsmai dialógusok ellenben kellõen élethûek - már csak az a kérdés, tud-e Németh változtatni a formulán, ha majd fáradni kezd a történet.

http://rocksztarleszekmama.blog.hu

*** és fél

Figyelmébe ajánljuk