chili&vanília - Paradicsom, lekvár

  • .
  • 2011. augusztus 25.

Trafik

Valójában érthetetlen, hogy nálunk nem terjedt el a szárított paradicsom műfaja, holott a nyári klímánk - főleg az utóbbi években - simán adott hozzá. Elteszszük ugyan paradicsomlének, sűrítménynek, azonban az olasz gasztronómiai kultúra alapkellékének mondható szárított változat ritkán lesz belőle, használata nem jellemző a magyar konyhában, pedig akár az lehetne.
Elkészítése nagyon egyszerű, és már néhány darabbal feldobható egy-egy étel. Mivel bolti ára igen borsos, megéri nekiesni, rászánni néhány szabad órát, és minimális erőfeszítéssel előállítani. Ezt kétféle módon tehetjük: vagy az eredeti, autentikus, ősi, vidéki olasz módszerrel: a félbevágott paradicsomokat kitesszük a háztetőre, és két hétig napon szárítjuk (ebben az esetben ne feledjük minden este bevinni). Amennyiben a háztető megközelítése logisztikai akadályokba ütközne, városlakók vagyunk, tartunk tőle, hogy az első napon ellopják az összes paradicsomunkat - és/vagy egyszerűen nem Olaszországban élünk, praktikusabb lehet a másik, urbánus változat: a sütőt előmelegítjük 100 fokra, és a félbevágott, kimagozott paradicsomokat 4-6 órán át aszaljuk. Arra az esetre, ha netán nem óhajtjuk még a sütőt sem bekapcsolni, ajánlok egy másik tartósítási formát: paradicsomlekvár. Mindössze két probléma merülhet fel vele: 1. igen nagy mennyiségű paradicsomot kell fedolgozni, hogy néhány üvegnyi lekvár szülessen belőle. 2. Ha már néhány üveg született belőle, az egészen biztosan nem elég, mert villámgyorsan fogy. 3. Annyira jó, hogy az ember napokon keresztül csak erre vágyik, a körítés valójában csak ürügy lesz, hogy ismét elővehessük. Például akár egy banális sajtos pirítós mellé is.

Fűszeres paradicsomlekvár

Hozzávalók (egy 4 dl-es üveghez)

1 kg érett paradicsom meghámozva, kimagozva

15 dkg zselésítőcukor

fél citrom leve

fél kávéskanálőrölt fahéj

negyed kávéskanálőrölt kardamom

csipetnyi cayenne-i bors (vagy csilipor)

A paradicsomokat meghámozzuk: gömbölyűfelükön keresztet vágunk a héjukon, majd néhány másodpercre forró vízbe tesszük, a héja így könnyen lehúzható. A csumájukat, a magokat és a levét kiskanállal eltávolítjuk (ne dobjuk ki, ha lecsepegtetjük vagy leszűrjük, az ízgazdag lé remekül használható pl. salátaöntethez vagy paradicsomlevesbe). A paradicsomhúst felkockázzuk, lábasba tesszük, és 20-30 percig főzzük, amíg teljesen szétfő. Ekkor botmixerrel simára pürésítjük, hozzáadjuk a zselésítő cukrot, a citromlevet és a fűszereket, majd további 30-40 percig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. Sterilizált üvegbe töltjük, és szobahőmérsékleten kihűtjük. Sültekhez, füstölt húsokhoz, markáns sajtokhoz nagyon jól illik. Kiváló pl. sajtos melegszendvics mellé is, amihez egy-egy szelet kenyérre erős ízűsajtszeletet helyezünk (pl. camembert, taleggio, fontina), majd grillben megolvasztjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.