chili&vanília - Paradicsom, lekvár

  • .
  • 2011.08.25 00:00

Trafik

Valójában érthetetlen, hogy nálunk nem terjedt el a szárított paradicsom műfaja, holott a nyári klímánk - főleg az utóbbi években - simán adott hozzá. Elteszszük ugyan paradicsomlének, sűrítménynek, azonban az olasz gasztronómiai kultúra alapkellékének mondható szárított változat ritkán lesz belőle, használata nem jellemző a magyar konyhában, pedig akár az lehetne.
Elkészítése nagyon egyszerű, és már néhány darabbal feldobható egy-egy étel. Mivel bolti ára igen borsos, megéri nekiesni, rászánni néhány szabad órát, és minimális erőfeszítéssel előállítani. Ezt kétféle módon tehetjük: vagy az eredeti, autentikus, ősi, vidéki olasz módszerrel: a félbevágott paradicsomokat kitesszük a háztetőre, és két hétig napon szárítjuk (ebben az esetben ne feledjük minden este bevinni). Amennyiben a háztető megközelítése logisztikai akadályokba ütközne, városlakók vagyunk, tartunk tőle, hogy az első napon ellopják az összes paradicsomunkat - és/vagy egyszerűen nem Olaszországban élünk, praktikusabb lehet a másik, urbánus változat: a sütőt előmelegítjük 100 fokra, és a félbevágott, kimagozott paradicsomokat 4-6 órán át aszaljuk. Arra az esetre, ha netán nem óhajtjuk még a sütőt sem bekapcsolni, ajánlok egy másik tartósítási formát: paradicsomlekvár. Mindössze két probléma merülhet fel vele: 1. igen nagy mennyiségű paradicsomot kell fedolgozni, hogy néhány üvegnyi lekvár szülessen belőle. 2. Ha már néhány üveg született belőle, az egészen biztosan nem elég, mert villámgyorsan fogy. 3. Annyira jó, hogy az ember napokon keresztül csak erre vágyik, a körítés valójában csak ürügy lesz, hogy ismét elővehessük. Például akár egy banális sajtos pirítós mellé is.

Fűszeres paradicsomlekvár

Hozzávalók (egy 4 dl-es üveghez)

1 kg érett paradicsom meghámozva, kimagozva

15 dkg zselésítőcukor

fél citrom leve

fél kávéskanálőrölt fahéj

negyed kávéskanálőrölt kardamom

csipetnyi cayenne-i bors (vagy csilipor)

A paradicsomokat meghámozzuk: gömbölyűfelükön keresztet vágunk a héjukon, majd néhány másodpercre forró vízbe tesszük, a héja így könnyen lehúzható. A csumájukat, a magokat és a levét kiskanállal eltávolítjuk (ne dobjuk ki, ha lecsepegtetjük vagy leszűrjük, az ízgazdag lé remekül használható pl. salátaöntethez vagy paradicsomlevesbe). A paradicsomhúst felkockázzuk, lábasba tesszük, és 20-30 percig főzzük, amíg teljesen szétfő. Ekkor botmixerrel simára pürésítjük, hozzáadjuk a zselésítő cukrot, a citromlevet és a fűszereket, majd további 30-40 percig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. Sterilizált üvegbe töltjük, és szobahőmérsékleten kihűtjük. Sültekhez, füstölt húsokhoz, markáns sajtokhoz nagyon jól illik. Kiváló pl. sajtos melegszendvics mellé is, amihez egy-egy szelet kenyérre erős ízűsajtszeletet helyezünk (pl. camembert, taleggio, fontina), majd grillben megolvasztjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.