kulthírek

  • .
  • 2003. július 24.

Trafik

kulthírek

MAGYAR HOLOKAUSZT Hiller István kulturális miniszter bejelentette: a jövőre megnyíló budapesti, Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen kívül két kiállítással emlékezik meg a kormány a vészkorszak hatvanadik évfordulójáról: az auschwitzi koncentrációs táborban és a washingtoni Holocaust Museumban.

GOETHE INTÉZET BAGDADBAN Ahogy Afganisztán fővárosába, Kabulba is visszatért, úgy 35 évi szünet után hamarosan az iraki fővárosban is újra megnyílik a Goethe Intézet: a részletekről augusztusban kezdenek tárgyalásokat Bagdadban. A Goethe Intézetet 1959-ben nyitották meg, és hatósági nyomásra, 1968-ban zárták be Bagdadban.

MERZ-PINCE Július 18-án - egyelőre ideiglenes, de a véglegesség felé mutató jelleggel - megnyílt a Black-Black Galéria utódaként létesült MERZ-pince: a IX. kerületi Ipar u. 3. alatti helyiségben galéria, kávézó, könyv- és zenestand működik. Az első kiállítás: Bada Dada: Táborunk II.: Cseresznyéskert.

ZZ TOP Szeptemberre tolódott a július 23-án a Petőfi Csarnokban fellépő ZZ Top eredetileg áprilisra beütemezett új albuma, a Mescalero megjelenése. A késést a lemezt kiadó RCA belső átszervezése okozta. A 34 éves zenekar augusztus 11-ig Európában turnézik, utána Amerika következik.

GYÁSZ 87 éves korában elhunyt Grandpierre K. Endre író, költő. Ismeretterjesztő művei közül jó néhány a magyarság őstörténetével foglalkozik (A magyar ősvallás történelmi alapjai; A magyarság őseredete stb.).

BOTSTEIN JERUZSÁLEMBEN A 2003/2004-es szezontól három évig Leon Botstein lesz a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Az eddig az American Symphonic Orchestre élén állt karmester vezényelte volna márciusban a Centrális Galéria Sztálin-kiállításához kapcsolódó hangversenyt, melynek megrendezését végül nem engedélyezte a pesti Vigadó működtetője.

MEGHALT CELIA CRUZ Jelentős előadóként népszerűsítette hazánk zenéjét az Egyesült Államokban, de az elmúlt négy évtizedben szisztematikusan aktív résztvevője volt a kubai forradalom elleni kampányoknak - nagyjából ez a lényege a kubai kommunista párt lapja, a Granma hatodik oldalára bújtatott cikknek Celia Cruz elhunyta alkalmából. A salsa királynőjeként tisztelt énekesnő 1960-ban, röviddel a forradalom után hagyta el Kubát zenekara, a La Sonora Matancera tagjaival együtt. Szeretett volna visszatérni, de csak ha már Castro nincs hatalmon (amikor haldokló édesanyját szerette volna meglátogatni, nem is kapott vízumot). Miamiban, a kubai emigráció központjában ezrek rótták le tiszteletüket holtteste előtt. Celia Cruz 77 éves korában, agytumor következtében hunyt el. Erőteljes alt hangjával a 40-es évek végén tűnt fel, azóta hetvennél több albumot készített, három Grammy-díjat nyert, szerepelt filmekben (The Mambo Kings; The Perez Family), s gyakran koncertezett együtt a salsa királyaként emlegetett, három éve elhunyt Tito Puentével.

GYÁSZ Életének 40. évében elhunyt Ternyák Zoltán: a generációja kiemelkedő tehetségének számító színész egy baleset óta több mint egy éve kómában feküdt. 1988-ban végzett a főiskolán, majd a Katona József Színház tagja lett, ahonnan - emlékezetes Hamlet-alakítása idején - botrányos körülmények között kellett távoznia. Fontos szerepeket játszott a Platonovban, a Hoppárézimiben, a Bűn és bűnhődésben, A félkegyelműben és az Emigránsokban. A filmvásznon A turné, a 69, a Citromdisznó, az Õrült és angyal, legutóbb pedig Dettre Gábor műve, a Felhő a Gangesz felett őrzi alakját (képünkön Tóth Ildikóval). Ez utóbbiban nyújtott alakítását a kritikusok díjazták is - de ő akkor már kómában volt.

78 éves korában elhunyt Janikovszky Éva: a József Attila- és Kossuth-díjas író munkásságát több mint harminc kötet őrzi. Elsősorban gyermek- és ifjúsági könyvei révén ismerik, ezek harmincnál több nyelven jelentek meg (Égig érő fű; Velem mindig történik valami; Már óvodás vagyok; Már iskolás vagyok; Felelj szépen, ha kérdeznek; Ha én felnőtt volnék; Kire ütött ez a gyerek?; Ájlávjú stb.), derűs történeteiből animációs (Kire ütött ez a gyerek?) és játékfilmek is készültek (Égig érő fű; Velem mindig történik valami; Veszélyes játékok), de felnőttek számára is volt mondandója: Felnőtteknek írtam.

LEMEZPIAC: KÉT ÚJ KICSI Tavaly ősz óta működik Budapesten a Neon Music Hungary nevű lemezkiadó és -terjesztő vállalkozás: elsősorban elektronikus zenei kiadványokkal foglalkoznak, hozzájuk tartoznak többek között a Warp, a Hooj Choons, az Output és a Full Cycle lemezei, de terjesztik a világzenében utazó Cooking Vinyl, valamint a 16 Horsepowert megjelentető német Glitterhouse lemezeit is. A Neon Music első saját kiadványa, Tigrics Drapdap című albuma májusban jelent meg (minderről bővebben: www.neonmusic.hu).

A debreceni Strange Day Records - a No Risk lemezbolt működtetése mellett - terjesztési szerződést kötött a londoni székhelyű Bella Union lemezkiadóval, amelyet a Cocteau Twins két zenésze, Simon Raymonde és Robin Guthrie hozott létre 1997-ben, s kiadványaik sorában (a Cocteau Twins mellett) olyan zenekarok lemezei találhatók, mint a Violet Indiana vagy a Dirty Three. A tervek szerint a Strange Day a jövőben más független kiadókkal is szerződést köt (további részletek: www.strangeday.hu).

A MONTPARNASSE BUDAPESTEN Várhatóan a nyár egyik legnépszerűbb kiállítása nyílik e héten Budapesten, a Magyar Zsidó Múzeumban: Modigliani, Soutine és montparnasse-i barátaik címmel több mint száz festmény, grafika és szobor mutatja be az École de Paris, a Párizsi Iskola képviselőit, Modigliani, Soutine, Kisling, Chagall, Zadkine, Lipschitz és mások munkáit. A kiállítás a FranciArt rendezvénysorozat keretén belül, a két évvel ezelőtti, Chagall - Az emlékezés tájain című tárlat által megkezdett utat folytatja a Kelet- és Közép-Európából Párizsba érkezett, zsidó származású művészek alkotásaival.

KAPOLCS: 15 Július 25. és augusztus 3. között immár tizenötödször rendezik meg Kapolcson a Márta István zeneszerző kezdeményezésére született Művészetek Völgye rendezvénysorozatot. Kapolcs és öt környező falu, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs, Pula egy vaskos SúGó különszámnyi programmal várja a vendégeket. Közülük, csakis a hazabeszélés kedvéért, kiemeljük: Monostorapátiban augusztus 1-jén, 17 órakor a szabadtéri színpadon az esélyegyenlőségről lesz beszélgetés Sisso és Miklósi Gábor moderátori közreműködésével, mielőtt 19 órakor kezdetét venné a Tűsarok melléklet happeningje.

Figyelmébe ajánljuk