kulthírek

  • .
  • 2003. július 17.

Trafik

kulthírek

REMBRANDT-REKORD 6,95 millió fontért kelt el a Sotheby's londoni aukcióján Rembrandt 1634-ben, 28 éves korában festett önarcképe, melyet több mint 300 évig elrejtettek a ráfestett rétegek: a képet egyik tanítványa alakította át egy orosz arisztokrata portréjává (mindkét fázis látható február 6-i számunkban). A vevő, Steve Wynn Las Vegas-i kaszinótulajdonos májusban 25 millió fontot költött Renoir és Cézanne műveinek megvételére. A közel 7 millió font a legmagasabb ár, amelyet Rembrandt-önarcképért valaha fizettek.

MONTREUX Július 4-19. között zajlik a 37. Montreux Jazz Festival, amely már régóta elrugaszkodott a műfaj szűk értelmezésétől. A svájci város idei vendégeinek sorában George Benson és Natalie Cole mellett feltűnt a Jethro Tull, a King Crimson, a Yes és Van Morrison, a Morcheeba, a Radiohead és a Jamiroquai, a brazil Joao Gilberto, Gilberto Gil, Maria Bethania és Chico César.

LOVEPARADE A tavalyinál kevesebben, mintegy félmillióan vettek részt a szombati berlini Loveparade-on. A zenét 30 kamion szolgáltatta, a rendőrség 190 főt vett őrizetbe (többségüket sötétedés után, drogügyben), kórházba közel 400 embert szállítottak (zömmel detox eseteket, de ketten magasból zuhanva súlyos fejsérülést szenvedtek), a tömeget késő este az eső segítette feloszlatni. Utánuk 80-90 tonna szemét maradt (a tavalyi 140-hez képest).

ANGOL TANFOLYAM Röviddel azután, hogy megtörtént a British Councilnál letehető Cambridge-nyelvvizsga állami elismerése, a British Council angol nyelv-tanfolyamait is - az országban elsőként - akkreditálta a Felnőttképzési Akkreditáló Testület, így az ország többi nyelviskolájától eltérően a brit kultúrintézet kurzusait nem terheli áfa. A nyári intenzívekre még lehet jelentkezni.

THEALTER Július 22-27. között rendezik meg Szegeden a Szabad Színházak 13. Nemzetközi Találkozóját, melyhez idén a IX. Alternatív Színházi Szemle is hozzákapcsolódik. A THEALTER elsősorban Dél- és Kelet-Európa kísérletező társulatait mutatja be, de az idei programban amerikai, litván, orosz és német vendégek is szerepelnek (bővebben: a Snoblesse-ben).

GYÁSZ 95 éves korában Los Angelesben elhunyt Benny Carter (bal oldali képünk). Az amerikai dzsessz klasszikus nemzedékének egyik utolsó képviselője az 1920-as évek harlemi klubjaiban kezdte pályáját: Duke Ellington és Fletcher Henderson zenekarában altszaxofonozott, de trombitán is kitűnőnek számított. Első saját big bandjét 1933-ban alapította meg. A műfaj számos nagyságával dolgozott együtt (Benny Goodman, Lionel Hampton, Coleman Hawkins, Miles Davis, Dizzie Gillespie stb.), s a legkiválóbb szerzők és hangszerelők közé tartozott (olyan énekesnőknek biztosított zenekari hátteret, mint Ella Fitzgerald és Peggy Lee, s egy sor hollywoodi filmhez írt zenét).

Havannában 95 éves korában elhunyt Compay Segundo (sz. Francisco Repilado; jobb oldali képünk). A kubai zene legendás alakjai közé tartozó gitáros-klarinétosnak ugyan már az 1920-as években neve volt, ám a Castro-évtizedek során a világ elfelejtkezett róla (szivargyárban dolgozott, mielőtt a 80-as években újra zenélni kezdett). Az 1997-ben, Ry Cooder produceri közreműködésével készült Buena Vista Social Club CD és Wim Wenders filmje tette igazán közismertté. Legutóbbi albumai: Calle Salud (1999), Las Flores de la Vida (2000), Legend (2003).

KARLOVY VARY A török Ferzan Özpetek filmje, a La finestra di fronte nyerte a 38. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt, ő maga megkapta a legjobb rendező címét, színésznője, Giovanna Mezzogiorno pedig a legjobb női alakítás díját (a francia Sylvie Testuddel megosztva, aki Alain Corneu Stupeur et tremblements című filmjében csillogott). A legjobb férfialakításért a dán Björn Kjellmant díjazták (Natasha Arthy: Se til venstre, der er en svensker). A zsűri különdíját Lidia Bobrova műve, a Babusja érdemelte ki, s külön elismerésben részesült Szilágyi Andor filmje, A Rózsa énekei és Corneu említett munkája. A 30 perc alatti dokumentumfilmek legjobbjának az osztrák Ulrich Seidl Jesus, du weisst, a 30 perc fölöttiek között pedig a svéd Esaias Baitel Zonen című művét találták.

FRANCIA SZÍNÉSZSZTRÁJK "Nem akarom, hogy a szakszervezetek parancsolgassanak nekem. Arra pedig végképp nem vagyok hajlandó, hogy kihívjam a rendőrséget" - fogalmazott Bernard Faiver d'Arcier, az Avignoni Fesztivál igazgatója, bejelentvén, hogy 1947 óta első alkalommal elmarad a rendezvény. Július 8-28. között zajlott volna az 57. Avignoni Fesztivál, de két nap után lefújták, mert a színészek, táncosok és műszakiak sztrájkfenyegetése közepette nem lehetett nyugodt körülmények között megtartani az előadásokat. A szabadfoglalkozású művészek és az állami kiadások lefaragásán dolgozó jobbközép kormány konfliktusát az okozza, hogy a szektor jóléti alapjában keletkezett 950 millió eurós hiány eltüntetése végett szigorítani akarják a munkanélküli-járadék rendszerét: jelenleg a művészeknek évi 507 órát kell dolgozniuk, hogy jogosultak legyenek egyévi segélyre, a terv szerint viszont 10,5 hónap alatt kellene teljesíteni 507 órát nyolchavi segélyért. A tárgyalások nem vezettek eredményre, így példátlan módon befuccsolni látszik a nyári francia fesztiválszezon, amely normális esetben látogatók százezreit vonzza és sokmillió eurós bevételt generál. Avignonon kívül elmarad La Rochelle zenei és Montpellier táncfesztiválja, s miután a tüntetők megzavarták a Traviata előadását, lefújták Aix-en-Provence 55. operafesztiválját is. A demonstráló művészek Párizsban félbeszakították Jack Nicholson új filmjének forgatását: ő, mihelyt megtudta, miről van szó, szolidaritásáról biztosította harcoló kollégáit. Franciaország legrégibb és legismertebb színházi fesztiválját Jean Vilar alapította 1947-ben, s haláláig, 1971-ig ő maradt Avignon igazgatója (másik képünkön Picasso 1978-as plakátja). Az idei program azonban már csak virtuálisan létezik: www.festival-avignon.com.

Figyelmébe ajánljuk