Tartalom

(2003-07-24)

Publicisztika

Szira Judit

Publicisztika

Született július negyedikén

Az antidiszkriminációs törvényről

Különleges jelentőségű ügyben hozott döntést egy hónapja az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A Michigani Egyetemmel szemben két pert indítottak olyan diákok, akik közül kettőt az egyetem alapképzésére, egyet a jogi karra nem vettek fel. A felperesek, akik keresetéhez Bush elnök kormánya is csatlakozott, azt kifogásolták, hogy az egyetem származási alapon tesz különbséget a jelentkezők között.

Publicisztika

Adni jó

Emlékeznek arra az esetre 1999-ből, amikor Torgyán József agrárminiszter 413 milliárdot akart kikanyarítani magának vidékfejlesztési célokra Orbán Viktor költségvetéséből?

Egotrip
Belpol

A Sulinet Expressz és az informatikai feketegazdaság:

Belpol

Fehérítő hatás

A szürkeimportból származó eszközök kizárását lehetővé tévő monitoringrendszer kiépítése miatt a tervezetthez képest egy hónapot késett az otthoni számítógép-ellátottság növelését megcélzó Sulinet Expressz program indulása. A programban részt vevő boltok némelyikében kettős árlista jelent meg; a nem sulinetes számítógépeket helyenként valamivel olcsóbban kínálják. Az Oktatási Minisztérium és a gyártók hivatalos disztribútorainak álláspontja szerint ez csak az informatikai feketegazdaság szereplőinek érheti meg, akiket nevük elhallgatását kérő hardverpiaci szereplők áfacsalással, vámtrükkökkel és vesztegetéssel is vádolnak.

Belpol

"Nincs drasztikus, csak törvényes eszköz"

Gergényi Péter, Budapest új rendőrfőkapitánya

A rendpártinak tartott és korábban több megyei főkapitányi posztot is megjárt Gergényi Pétert budapesti rendőrfőkapitánnyá történt kinevezése alkalmából új intézkedéseiről, az átszervezésekről, a demonstrációkról, a rendőri korrupcióról, a drogpolitikáról kérdeztük. A kapitány többször is hangsúlyozta: a múlttal nem foglalkozik, és a törvényeket betartatja.

Belpol

Viharok és változások az SZDSZ-ben: Szadi mazó

Az SZDSZ egy éve a nyilvánosság előtt zajló ellentétei az idei márciusi küldöttgyűlés óta sem csillapodnak. Miközben jó néhány településen még mindig számottevő önkormányzati pozíciókkal rendelkeznek, jelenleg nehezen elképzelhető, hogy az SZDSZ önálló országos politikai erőként még egyszer parlamenti párttá váljon. A következőkben szabaddemokrata politikusok nyilatkozatai nyomán kíséreljük meg feltérképezni a belső erőviszonyokat, a vezetés rivális csoportjainak helyzetértékelése, ideológiai és politikai nézetei közötti különbségeket, ellentéteket.

Zene

Zene

Civilek: Anyu, segíts!

A civil szervezetek utcája már szervesen hozzátartozik a Sziget Fesztivál képéhez. Itt a hangos Krisna-lobbi, itt vannak a lelki kofák standjai és a pszichés szennyeltakarítók sátrai. Az egyszeri szigetlakó csak megy-megy, aztán valaki megkínálja egy kis tüstént kajával, vagy hirtelen bevezeti egy számára még ismeretlen "hitrendszer" alapjaiba. Idén legalább két új esemény társul az amúgy is nyüzsgő "városrészhez".

Zene

Színház: Kavalkád

A Színházi és Táncsátor már hagyományosnak tekinthető tánc- és alternatív előadásai mellett lesz cirkusz, utcaszínház, cigányfolklór, bábjátékos- találkozó, commedia del arte, középkori moralitásjáték, beavatási rítus, vígopera, ipari objektumok közé álmodott Dávid és Góliát-adaptáció, valamint Galla Miklós. Úgyhogy ha valaki sátrából előtámolyogva gólyalábasokkal vagy Pulcinellával találja magát szembe, ne írja a delírium számlájára.

Zene

Rock: Régi nagyságok vására

Évek óta ábrándozom arról, hogy fényes, mosolygós szavakkal nyitom majd a Sziget rockzenei kínálatát pásztázó szemlénket. De a program átrágása után határozottan kijelenthetem: nem most lesz ez az alkalom.

Zene

Elektro-ájlend: Vastagsági igazolvány

Szeretnénk megnyugtatni az aggodalmaskodókat: idén is lesznek jó zenék a Sziget 2003 Fesztiválon, mi több: ezúttal tán nap sem lesz több, mint kolbász. A többé-kevésbé elektronikus tánczenék ihletett rajongói mindenesetre nem maradnak majd betevő nélkül, sőt sokszor egyenest főhet a fejük, melyik helyszínen is adják meg magukat a szokásos hajnali enyészetnek.

Zene

Poe-vidék - Lou Reed a Margitszigeten (koncert)

Szokatlanul gyors egymásutánban két dupla albumot jelentetett meg Lou Reed, előbb az Edgar Allen Poe betűjét és szellemét megidéző, Robert Wilsonnal közös színpadi produkció audiováltozataként készített The Ravent (Narancs, február 6.), majd a 60-as évek közepe óta íródó életmű saját kezű sűrítményeként előállt NYC Mant (Narancs, május 29.).

Zene

Tényinger - John Baxter: Stanley Kubrick (könyv)

Nem hittem a szememnek: életrajz és pályakép, ráadásul egy filmrendezőről, egyetlen kép nélkül. Akkor ez csak hoch elméleti (esztétikai, hermeneutikai, szemiotikai stb.) megközelítés lehet, gondoltam, de egy futó pillantás a köszönetnyilvánításra lehűtötte efféle várakozásaimat.

Zene

Merre tovább? - Plastica dreams a Műcsarnokban (kiállítás)

Hadd fejtsem meg mindjárt a kiállítás főcímét. A semmiféle nyelven sem (hacsak magyaros kiejtéssel, tehát magyarul nem) értelmezhető "plastica" és az angol "dreams" egymáshoz biggyesztésével megszületett "plasztikaálmok" hallatán nem a szépségsebészetre, még csak nem is egy vonzó olasz műanyag edénycsaládra kell gondolnunk, hanem a szobrászatra, mely hagyományos művészeti ágban két művészettörténész, Készman József és Százados László figyelemre méltó tendenciákat vélt kitapintani, s kutatásaik eredményét azonmód a nagyközönség elé tárták a jeles kiállító intézmény reprezentatív termeiben, valamint egy praktikus, jól szerkesztett, a kiállítással egy időben hozzáférhető katalógusban.

Zene

A gyertya egyik vége

Tankcsapda az EFOTT-on

Úgyszólván odanőttek a Sziget nagyszínpadához. A 14 éve döngető együttes frontembere, Lukács László viszont már egy "kiskölök" összehozásán is morfondírozik, így érthető, hogy az új, szeptemberben megjelenő, Élni vagy égni című CD-jükön a zenekar az "élni" mellett érvel. Ám két héttel a Sziget-buli előtt az EFOTT közönségét nem nagyon lehet zavarba hozni.

Zene

Az ígéretek kora - Magyarország története a 19. században (könyv)

A magyar történelem egyik mágikus-misztikus periódusa éppen a szám szerint tizenkilencedik század, mondhatni a magyar modernitás első fejezete. Leginkább azért, mivel sok minden mással együtt ekkor jön létre az is, amit történeti tudatként szokás illetni: a hitek, balhitek, hiedelmek és ténytöredékek zavaros mozaikja, mely többé-kevésbé mindig személyre (néha társadalmi csoportra, ha tetszik, osztályra) szabott, s melynek kialakításáért egyaránt felelős az éppen ezen időszakban professzionalizálódó történetírás, az általános közoktatás (elterjedése szintúgy ekkorra tehető), a kialakuló modern tömegkommunikáció (vizsgált korunkban a sajtó) és a családi-mikroközösségi emlékezet.

Zene

EFOTT 2003: Hegyi levegő és léggitár

A Woodstock-érzést hajszolók nagy örömére nyáron egymást érik a kisebb-nagyobb fesztiválok, így akár egy évre elég koncertet és vörösboros kólát abszolválhatunk a két szemeszter közti szünetben. De vajon mi különbözteti meg egymástól ezeket a fesztiválokat, és egyébként is mit kaphatunk a kisebb rendezvényeken, amit a ma már etalonnak számító, monstre Sziget nem tud nyújtani?

Trafik
Tudomány

Tudomány

Például Armstrong (Pély Barnabás, a United együttes énekese, a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola jazzének szakos tanára)

Értelmiségi körökben meglehetősen sommás vélemény járja a popzenével, különösen a kortárs magyar popzenével kapcsolatban. A fiú- vagy lánycsapatokat csak egy fokkal illik jobban szeretni, mint a valóságshow-k zenésszé avanzsált sztárjait. A United bizonyos szempontból mégis kivétel. Bár sokan nem szeretik zenéjüket, elterjedt nézet, hogy "azok legalább tudnak valamit a zenéről", "az a srác legalább tud énekelni".

Lélek

Lélek

Vadállatok a fedélzeten (Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese)

Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Ez a mottója annak a kampánynak, amellyel a külföldre utazók figyelmét hívják fel arra, hogy a vadon élő állatok és növények, illetve a belőlük készült csecsebecsék megvásárlásával óriási károkat okoznak. Ráadásul a tájékozatlan turisták kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mert az ilyen szuvenírekre a határon elkobzás, a tulajdonosra büntetőeljárás vár. A kampányt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a WWF Magyarországgal, a TRAFFIC Európával és a Rex Alapítvánnyal karöltve szervezte.

Lokál

Lokál

Vándorcirkuszok: A legnagyobb és a legkisebb

Hamlet belesült a nagymonológba, és a kritika úgy lehúzta, hogy évekig nem kapott szerepet. Rómeó is indiszponált volt az előadáson, de a zord kritikus mégis meleg hangon emlékezett meg róla. Rómeó ugyanis légtornász volt, és belehalt a mutatványba.