tévésmaci - A sül nyitja a kolbászfesztivált

  • .
  • 2008. november 13.

Trafik

Amíg a nagy vasútvonal megépült az egyik óceántól a másikig, a pályamunkásokkal nem volt semmi gond. Hozzáértéssel és szorgalmasan végezték a munkájukat.
Sokan voltak és hatékonyak. Ám az építés befejezése után szétszéledtek, és az ördög tudja, mivel foglalták el magukat. A vasútnál alig maradt közülük valaki. Pedig a pályafenntartás számított rájuk. Akik néhányan mégis maradtak, motiválatlannak és ügyetlennek mutatták magukat. Troché előmunkás volt, Sztupa a fegyveres őrség szakaszparancsnoka. Vigyázni kellett a vasutat az indiánoktól és a fémtolvajoktól. A perzselő nyári napon Troché csapatával két arizonai állomás (Piedra és Sentinel) között cserélt talpfát. A pályamunkások sehogyan sem boldogultak. Véget ért a déli pihenő, Troché újra munkába parancsolta az embereit. Ám a távolban előbb egy, majd több mozgó pontra lett figyelmes. Szólt az őrnek hátrahagyott vörös hajú sihedernek: - Hé, Paddy, nem árt résen lenni! - A távolba mutatott. - Nyugi, főnök, azok a mieink. - Valóban, Sztupa érkezett három lovasával. Lendületesen leugrott a lováról, és három lépéssel Troché előtt termett. Átölelték egymást. - Hogy haladtok? - Látod, sehogy. - Lusta banda! - rikkantotta Sztupa. - Mutassuk meg nekik, hogy kell talpfát cserélni. Fölgyűrte az ingét, és kikapta az egyik bámészkodó kínai kezéből a csákányt. Belenézett az arcába, és szótagolva, erősen artikulálva annyit mondott: - Először kivágjuk a sípot! Mi meg bekapcsoljuk a tévét.

Pénteken (14-én) már kora délután megbizonyosodhatunk, hogy Helsinkiben a hajléktalanok lakályos tengerparti konténerekben élik életüket, legfőbb elfoglaltságuk a konyhakert és a rockandroll. Kedvencemen, a filmplü2-n tép szét minket 14.25-kor Hannibál - Aki Kaurismäki A múlt nélküli ember c. filmjében. Felteszem persze, Sztupa és Troché már 13.55 óta a Vera Cruz c. westernt nézi az MGM-en. A csajok már délelőtt (11.30-kor) elintézték az Irma, te édest ugyanott. Én este nyolckor jövök újra a filmplü2-re, a Gosford park egy "öregember" nevű híres öreg rendező szüleménye. A nap leghülyébb címe kétségkívül az m1-en 23.15-kor kezdődő spanyol-argentin thrilleré. Az milyen már, hogy Szökött becsület?

Szombaton megolajozom a vombatom, hogy eszébe ne jusson az m1-en 12.30-kor megnézni A nagyrozsdási eset c. 1957-es magyar filmet. Este negyed kilenckor fiatalkorunk kedves emléke, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök Paul Newmannel és Robert Redforddal. Éjszaka ereszd el a hajamat: a távol-keleti véres baromságok hívei a filmplü2-n nézik 22.45-től az Oldboyt. Aztán 23.05-kor pedig szégyenlősen átkapcsolnak a tv2-re, ahol az egyfilmes (El Mariachi) Roberto Rodriguez sokadik nagyon kísérleti filmjét, a Grindhouse - Terrorbolygót adják.

Vasárnap csak éjszaka tévézünk, úgyis a tv2-n hagytuk a készüléket, így a kedves mama 23.25-kor megnézi a Hetediket. 23.45-kor bejön a papa, és átkapcsol a Dunára, ahol a mérhetetlenül unalmas görög Túsztörténet c. film veszi kezdetét. - Ne csináld, papa! - mondja a mama. - Légy észen, mama! A Fipresci rajtunk tartja a szemét! 1.35-kor befut Hugi, és az RTL-re kapcsol, ahol a hét második leghülyébb címe, a Hosszú, fájdalmas csók (amerikai thriller) kezdődik. 5 perc múlva Öcsi magához ragadja a pilinckát, és a tv2-n megnyitja A kis Buddhát.

Hétfőre teljesen belejöttünk az éjszakai tévézésbe. A filmplü2-n 1.15-kor nézzük meg a Mint hal a vízből c. francia krimit. És én már nem mondok semmit a hülye címekről. Ellenben kedden egyáltalán nem fogom megnézni a tv2-n 1.05-kor az Utolsó vacsora az arabs szürkénél c. időskori Jancsó-kabarét. Szerdán a DunaTV-n 22.30-kor Róma nyílt város, olasz, 1945-ös ff film.

Csütörtökön a kedvencem az MGM-en 20.30-kor az Aranylúd akták c. angol thriller 1969-ből. Addigra persze már túl vagyok a Vissza a jövőbe 2-n (Tv2, 12.45), az Egy szöszi szerelmén (Filmmúzeum, 14.00) és A vád tanúján (MGM, 18.30) is. De még előttem állnak A háború kutyái dettó az MGM-en 22.30-kor. Elzavarom őket.

És mindenkit elzavarok a tévé elől. Mars!

Figyelmébe ajánljuk