Tartalom

Narancs XX. évf. 46. szám (2008-11-13)

Publicisztika

Publicisztika

Egy torzkép margójára - Nagy Imre "titokzatos" élete

Félix Péter Nagy Imre "titokzatos" életét bemutatni szándékozó, tabudöntögetésnek szánt háromrészes cikksorozatot közölt (lásd: Nagy Imre ismeretlen élete, 1-3., Magyar Narancs, 2008. október 9., 16. és 23.) az 1956-os forradalom miniszterelnökének pályájáról. Az írás alapfeltevése, hogy míg Nagy Imre 1956-szerepéről és későbbi sorsáról már szinte mindent tudunk, a kommunista mozgalomban töltött négy évtizedes előélete, amely tele van kínos részletekkel és megválaszolatlan kérdésekkel, alig kapott figyelmet. A cikksorozat ezt a hiányt kívánja pótolni. Mink András

Publicisztika

Ki nyer holnap?

November 29-re nagy tüntetést helyezett kilátásba a közszolgálati szféra szakszervezeteiből (újra) felállt Egységes Közszolgálati Szakszervezet. A Kossuth térre vonulnak a rendőrök, tűzoltók, pedagógusok és támogatóik, pestiek és vidékiek. Bérharc szólítja az utcára őket, tárgyalásaik a kormánnyal érdemben meg sem kezdődtek, nincs is miről, hiszen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve kormánya hivatalosan is közölte, nem lesz semmilyen béremelés és nem lesz 13. havi fizetés, legfeljebb a kis keresetű közszolgák esetleges kompenzióján lehet alkudozni. Õ 1 db Túró jellegű Rudit lát kivitelezhetőnek, minden év 13. hónapjában.

Várhegyi Éva

Publicisztika

Bankstafírung

Az IMF-hitel és az OTP

Négy héttel ezelőtt, amikor az OTP tőzsdei megtámadtatása után írtam piacvezető bankunkról, nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar újból terítékre kerül (lásd: A mi bankunk, Magyar Narancs, 2008. október 16.). Akkor annak a reményemnek adtam hangot, hogy hamar lecseng a pénzintézet elleni spekuláció, és a bankok közötti bizalmi válság is enyhül. Reményem, sajnos, nem vált valóra.

Publicisztika

Elveszi a gazdagoktól

A következőkben a fentiekhez - hat-hét-nyolcszázezer ember napi megélhetéséhez - képest apróságról lesz szó. És ha már az előbb a megváltoztathatatlan elfogadását tartottuk kívánatos magatartásnak, most hülyén veszi majd ki magát, hogy jól kereső és nagy szolgálati autókkal járó államkapitalisták szakszervezeti megbízottjaként szólalunk fel.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Játékrendszer

Csanádi Árpád híres szakkönyve (Labdarúgás I-III., 1978) szerint játékrendszernek nevezzük a pályán "az erők és játékosok elhelyezését". A játékrendszer a labdarúgó-stratégia egyik alapja, amikor futballmérkőzést nézünk, gyakorlatilag azt látjuk, hogy a játékosok valamilyen alakzatot alkotnak (pl. 4-4-2, azaz négy hátvéd, négy középpályás és két csatár), amely a mérkőzés alatt folyamatosan változik. A stratégia másik alapja a taktika (pl. kontrajáték, lestaktika), Csanádi szerint a kifejezés alatt "olyan tervszerű, ésszerű játékot értünk, amely a legjobb eredmény elérése céljából a körülményekhez alkalmazkodik".

K. történetei

Egotrip

Karinthy

"Szeretett Ferkó unokámnak borús óráinak felderítésére - nagyapa". E dedikációval adta K.-nak a Nevető dekameron új kiadását 1948. június 6-án apai nagyapja. Felderítésre a megajándékozottnak ugyancsak szüksége volt: az előző nap vették ki a manduláját, sem enni, sem beszélnie nem volt szabad. K. édesanyja halkan felolvasott az új könyvből. Így kezdődött K. szerelme Karinthy iránt.

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Tervek és mélyszegénység Sátoraljaújhelyen - Ellentmondások városa

Állandó költségvetési hiány, nagy munkanélküliség, halmozottan hátrányos helyzetű, jelentékeny számú roma lakosság, "megélhetési" bűnözés. Politikai különbözőségeken felülemelkedő összefogás, nagyszabású, de nem irreális elképzelések a kiemelkedésre, szolidaritás az elesettekkel. Ez mind jellemző Sátoraljaújhelyre - a kérdés csak az, hogy meddig. Matkovich Ilona

Belpol

Igazolható-e a rasszista motiváció? - Fölösleges energiák

Tíz nappal ezelőtt az éjszakai órákban Molotov-koktélt dobtak Nagycsécsen romák lakta házakra, majd a megriadt lakók közül kettőt sörétes puskával lelőttek. A nyomozás jelenlegi szakaszában a rendőrség nem zárja ki a rasszista indítékot. Ezt azonban az eddigi tapasztalatok szerint a bíróság előtt szinte lehetetlen bizonyítani. Jászberényi Sándor

Szlovák-magyar meccsek

Belpol

Ki a nácibb?

A dunaszerdahelyi focimeccsen történt brutális rendőrattakra és az azt követő magyarországi szlovákellenes reakciókra bő egy hét alatt sem sikerült a kedélyeket megnyugtató választ találni a szlovák és a magyar politikai vezetésnek - mintha a szomszédságpolitika mindkét országban a belpolitikai helyzet foglyává vált volna.

Belpol

"Én se szedném a szemetet" - Korózs Lajos (MSZP), a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára

Megszigorítaná a kormányzat a segélyezés rendszerét, büntetné a feketemunkásokat, közmunkára kötelezne vagy az iskolapadba küldene vissza egyes munkanélkülieket. A héten már a parlamenti bizottságok elé kerül az "Út a munkához" program szociális és foglalkoztatási törvényeket módosító javaslatcsomagja. Korózs Lajost, a szaktárca államtitkárát kérdeztük. Varró Szilvia

Külpol

Barack Obama politikája

Külpol

Járatlan utakon

"Virginia a demokratákra szavazott. A polgárháború véget ért" - írta blogján Paul Krugman közíró, az idei Nobel-díjas közgazdász november 4-én, este tizenegy óra körül. A választás jelentőségét az amerikai fekete közösség emancipációjának szempontjából aligha lehet túlértékelni. De milyen kormányzás várható Barack Obamától?

Trafik

Trafik

fesztek - Halálig bébi

Budapest Art Fair 2008: Antik és kortárs kiállítás és vásár november 20-23. között a Műcsarnokban. VII.

Trafik

étel, hordó - GREEN CORNER

Páskomliget útnak hívják a XV. kerületben azt a zónát, ahol a zöld szürkévé válik, a rákos újjá lesz, és csak a palota marad.

Trafik

mi a kotta? - Lovagok, poéták, billentyűsök

A porosz Louis Ferdinand herceg, ez a katonai erényekben tündöklő, ám peches hadvezér, aki még 34 éves sem volt, mikor Napóleon marsallja, Lannes ellen harcoltában egy huszártiszt lekaszabolta, ma már szinte csak Beethovennek köszönheti, hogy neve olykor még felemlíttetik. Egyes feltevések szerint ugyanis nem a forradalmi eszméket odahagyó Bonaparte, hanem a zongoristaként és komponistaként egyaránt figyelemre méltó főrend (képünkön) volt az a "nagy ember", akinek emlékét az Eroica őrzi, s bárha ez vitatható, az bizonyos, hogy Beethoven III., c-moll zongoraversenyének címzettje valóban e művelt lovag volt.

Trafik

Helyrajz - Külvárosi őrszoba - Bakelit Multi Art Center

"Ott nőttem fel én / A város peremén / De nem volt József Attila / Sem úszó dinnyehéj" - visszhangzik a fejemben a Hétköznapi Csalódások nevezetű punkegyüttes száma, ahogy egyre messzebb jutok a Soroksári úton a 23-as buszszal; előbb Művészetek Palotája és Nemzeti Színház, utóbb fegyvergyár és - stílszerűen - az Arzenál áruház szegélyezi az utat. Sorrendben a százhatvannegyedik kapualj, amit keresek: az emögött elterülő, tekintélyes méretű gyártelep rejti a Bakelit Multi Art Centert is. Sötétben, a feketén ásító, szétzúzott ablakok előtt elhaladva ki-ki újraélheti ifjúságát, már amennyiben működött valaha házfoglalóként vagy hobóként; világosban élettel telibb a hely, legfeljebb az jut néha az eszembe a tolató kamionok elől félreszökdellve, targoncák és raklapok erdejében, hogy vajon nem büntet-e meg a munkavédelmis, ha észreveszi, hogy nincs rajtam sisak. Kovács Bálint

Trafik

kulthírek

GYÁSZBESZÉD 82 éves korában elhunyt Bodnár György: négy évtizedet töltött az MTA Irodalomtörténeti Intézetében. A Nyugat korának irodalmával, elsősorban Kaffka Margittal, kortársai közül pedig Juhász Ferenc költészetével foglalkozott. 65 éves korában elhunyt Kerényi Ferenc: fő kutatási területe a 19.

Film

Film

Megtartani tíz széket - Jorma Uotinen táncos, koreográfus, rendező

A Helsinki Városi Színház és a Finn Nemzeti Balett művészeti vezetője volt hosszú évekig, jelenleg szabadúszó, táncol, rendez, és újabban zenél is a világ különböző helyein. 1987-ben láthattuk először Budapesten a Kalevala című koreográfiájával, amely kapcsán később Ladányi Andreával is együtt dolgozott. Kedvenc énekesnője Marianne Faithfull és Edith Piaf - utóbbi dalait énekli, és készített már darabot is ezekből. A Piaf Piaf című előadást nemrég mutatta be a Bárka Színház - ebből az alkalomból beszélgettünk vele. Sisso

Zene

Zene

folyóirat - MAGYAR LETTRE ÕSZ

Az talán túlzás, hogy egy lap helyett két könyvet kapunk a pénzünkért - de majdnem. A negyedéves lap őszi számának mindkét tematikus blokkja jól szerkesztett, terjedelmében és minőségében is nagy formátumú.

Zene

lemez - MERCURY REV: SNOWFLAKE MIDNIGHT

A Mercury Revet a Pink Floydhoz hasonlítani jó nagy hülyeségnek tűnik, nemcsak nagyságrendileg, de sok más tekintetben is, mégsem haszontalan talán elindulni ezen a vonalon, mert - mint látni fogjuk - meglepő egyezésekre derülhet fény. Jonathan Donahue zenekara is igen erősen indult, csodásan degenerált gitárzenéjük a kilencvenes évek elején a legizgalmasabb hallgatnivalók közé tartozott.

Zene

fesztivál - QUARTET

főcímmel október végén elindult Újvidékről egy kétéves utazó fesztiválsorozat. Tematikus, európai projektről van szó, amelyet a nantes-i Thé‰tre du Rictus kezdeményezett Egerrel, Chebbel és Újvidékkel összekapaszkodva, hogy hathavonta kölcsönösen belepillanthassanak egymás kortárs színházi termésébe.

Zene

opera - CARMENCET

Bár a szórólap hajh', de fiatalos kiszólása ("CarmenCET - Ettől behalsz!") tartósan kínos emlék marad, azért a deklarált törekvés, hogy az opera végre vonzóvá váljon a tinédzserek és az ifjú felnőttek számára, lelkesen üdvözlendő. Alighanem a darabválasztás is megfelelő volt: a Carmen egyrészessé sűrített, a fandangós-banderrillós műspanyol kolorittól megfosztott, s a címtoldalék (Central European Time) értelmében itt és most játszódó változata előzetesen kellően attraktívnak tetszett.

Zene

könyv - José Saramago: Kicsi emlékek

A Nobel-díjas portugál író memoárja épp oly csapongó, mint egy kisgyerek fantáziája. Ez aligha véletlen, hiszen Saramago gyerek- és kamaszkorának egykor volt világát próbálja újból birtokba venni.

Zene

lemez - PIERRE BOULEZ

legújabb Bartók-lemezén a "resztli" szól: az eredetileg két zongorára és ütőhangszerekre írt Szonáta zenekarral dúsított (?) amerikai verziója, a Geyer Stefi iránti szerelmét festő, 1908-ben befejezett, de visszavont és csak 1958-ban bemutatott 1. Hegedűverseny, valamint az Amerikában William Primrose-nak komponált, de erősen vázlatokban maradt Brácsaverseny. Csupa furcsa mű tehát, melyek csak kis részben tükrözik a szerzői szándékot. E téren a legegyszerűbb eset a Brácsaverseny, melyet Bartók hangszerelési vázlatai alapján Serly Tibor írt végig, és noha az első tétel brácsaszólama megkapó és éppoly nosztalgikus, mint Bartók más amerikai darabjai, egyebet nemigen szólhatunk róla, legfeljebb, hogy a világhírű Yuri Bashmet eszement vibratókkal, egészen nyálasan húzza.

Zene

installáció - JOANNA RAJKOWSKA: LÉGITÁRSASÁG

Rajkowskának 2007 őszén volt alkalma végignézni a Magyar Gárda avatását. Nyelvtudás és közegtapasztalat nélkül, de nyilván a szélsőjobb nemzetközi gesztusrendszerének az ismeretével kellett értelmeznie a látványt.

Zene

Koncert - Zajmassza - Disfear és Doomriders a Dürer-kertben

A Hősök terétől macskaugrásnyira található Dürer-kert kedves kis hely: jellegében is hasonló, mint a méltatlanul eldózerolt Kultiplex. Ha sikerül valami használható hangmérnök és hangcucc bérlésébe némi időt és pénzt feccölnie a gazdáinak, talán át is veheti a Kinizsi utcai létesítmény szubkultúrák szívében elfoglalt helyét. V. Á.

Zene

Kiállítás - Egy életmű anatómiája - Merítés a KUT-ból XII. - Barcsay Jenő (1900-1988) emlékkiállítása

Egyáltalán nem baj, ha magángalériák olyan feladatokat vállalnak magukra, amelyek hagyományosan a múzeumi munka körébe tartoznak, különösen nem, ha a műkereskedő-galériás programszerűen, művészettörténészi kutatásra alapozva rendez meg kiállításokat. Az már nem ennyire jó, ha múzeumok kénytelenek átengedni a saját feladatukat a műkereskedelemnek, mert a látványkiállítások óriásléggömbjeinek eregetése lefoglalja az energiájukat és a költségvetésüket. Kürti Emese

Zene

Lemez - Hív a nagy folyó - Lambchop: OH (Ohio)

Kurt Wagner zenekarát valószínűleg azért sorolják a mai napig az alternatív country bizonytalan körvonalú halmazába, mert a Lambchop a Tennessee állambeli Nashville-ből, a countryzene fővárosából származik. Más okot nem nagyon találni, esetleg a zenekar történetének nyitómondata jöhet még szóba: 1994-ben megjelent első lemezét (I Hope You're Sitting Down) még erősebben meghatározták a countryelemek, az azóta kiadott kilenc albumon azonban már ezek is csupán egyet jelentenek az összetevők közül, és semmivel sem dominánsabbak a dzsesszből vagy a folkból átszivárgó hatásoknál. Nem beszélve a soulról. A Lambchop ugyanis, ha már valamit mondani kell, végeredményben mégiscsak soult játszik. Mélyen atipikus, csigalassú, intim és ironikus soulzenét. G. A.

Zene

Lemez - Mélyre süllyesztő - Jarboe: Mahakali

Pszichedelikus posztpunk, noise-rockba öltött ambient, epikus minimálzene, experimentális neofolk, black metallal kísért indusztriális blues - ennél egyszerűbben léhaság volna megpróbálkozni Jarboe stílusának meghatározásával. Kovács Bálint

Zene

DVD - Kamaszkorom legsötétebb nyara - Zev Berman: Határvidék

Alkalmasint a horror az egyetlen filmes műfaj, aminél számít valamit a főcím előtti közlemény, mely szerint "true storyhoz" lesz szerencsénk. No, ez már valami, ha nem is a spanyolviasz, gondoljunk csak a Hidegvérrel eddigi mozis hányattatásaira (nem mintha lemennénk hídba a regénytől), vagy a Manson család ősidőktől számítható médiajelenlétére. Mindazonáltal manapság már illik hozzátenni, hogy "alapján", ami akár a "málnaízű" szörpre írt közlés tippelhető élményanyagával hozza egy szintre várakozásainkat. Próbálná meg valaki pornóra kiírni, hogy igaz történet... - tévésmaci -

Zene

Film - Szomorú film a halálról - Tolnai Szabolcs: Fövenyóra

Danilo Kis életművével enyhén szólva nem lehet egy könyvtárat megtölteni. A két rövid, ám fenomenális, csodálatos novellásköteten kívül (Borisz Davidovics síremléke, A holtak enciklopédiája) van még nekünk az Anatómialecke (a pamflet-világirodalom gyöngyszeme); néhány dráma, egy kisregény, egy ifjúkori poéma és sok érdekes, művelt alkalmi darab (interjú, beszéd, kisesszé, tárca, néhány vers - elegyes dolgok változatos irodalmi témákról). No meg a három önéletrajzi kisregény: a Korai bánat, a Kert, hamu és a Fövenyóra.

Zene

DVD - Lejjebb a pokolnál - Julian Gilbey: Futballmaffia

A némileg (épp annyi kereskedelmi túlzással, ami még belefér) elvitt cím (az eredeti: Rise of the Footsoldier), de még a tréler is, nem beszélve a videokölcsönzőn kívüli világról, mind-mind abba az irányba mutattak, hogy itt most megtudom a tutit. Legalábbis arról, hogy hogyan is esett az, amikor a nyolcvanas évek emlékezetes focihorrorjának legtetején egyszer csak lebontották a stadionok ketrecre emlékeztető rácsait, s megszűntek beszélni is a brit futballhuliganizmusról. Minthogy az maga is megszűnt. - ts -

Zene

Színház - Nekünk Osztrovszkij kell - Farkasok és bárányok a Radnótiban

Nehéz odafigyelni az apró részletekre a Radnóti Színház Osztrovszkij-előadásában, annyira erősen szól a Farkasok és bárányokból az aktualitás. Pedig a legelső fontos részlet éppen az, hogy ezért itt semmit sem tesznek - rájátszásról, forszírozásról ne is beszéljünk -, csak el van játszva a darab. Na jó, némi tömörítéssel. És: Morcsányi Géza új fordításában. Csáki Judit

Könyv

Könyv

Könyv - Kísérletek humorral - Maros András: Limonádé

Nem a legszerencsésebb dolog a kritika részévé vagy kiindulópontjává tenni egy könyv fülszövegét, de mivel egy regény megszületésében és utóéletében sem mellékesek a piaci szempontok, talán érdemes megvizsgálni, miként igyekszik pozicionálni a kiadó ezt a terméket. Maros András első regényét úgy próbálják a figyelmünkbe ajánlani, "(m)intha a Diploma előtt és az Amerikai szépség világa hatná át e nagyon is magyar regényt". És akkor mindjárt meg is állapíthatjuk, hogy mi az, ami hiányzik ebből a történetből: a tét és a kockázat.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Az elnök embere A Google vezérigazgatója, Eric Schmidt Barack Obama mellett kampányolt, a választások óta pedig a politikus gazdasági tanácsadója, de nem szándékozik formális szerepet vállalni a leendő Obama-kormányban. Válságtünetek Társadalomkutatók szerint válság idején többen lesznek öngyilkosok, kevesebb fiú születik, jobban fogy a hashajtó, a puska és a rizs, a széles csípőjű nő lesz az ideál, és hosszabb lesz a szoknya. Felmelegedés Amióta emberi civilizáció létezik, vagyis az elmúlt ötezer év alatt sosem volt a Földön olyan hirtelen felmelegedés, mint az utóbbi 50 évben. Ezt a Cornell Egyetem kutatói állapították meg az Atlanti-óceán északi vizeinek ökoszisztémáit tanulmányozva. Féregjárvány Vakságot vagy tüdőtrombózist okozó férgesség ütötte fel a fejét Szlovákiában.

Lokál

Lokál

Pesterzsébeti Múzeum - Hiteles hely

Abban azért van valami derűs és meghitt, hogy Pesterzsébeten mindmáig létezik a János utca és tér - Suda János ügyvéd után, aki "negyven esztendőn át tevékenykedett önzetlenül a fejlődő telep érdekében", községháza, távírda, gyógyszertár, HÉV-vonal stb. létesítésének előmozdításával. Sőt Emília utca is van, melynek névadója nem más, mint Suda felesége, másfelől annak a Hitel Márton nagyfuvarosnak és földbirtokosnak a lánya, aki szintén a valamikori Gubacs puszta felparcellázói közé tartozott az 1867-es kiegyezést követő években. Babits Mihály is hallott erről, akinek a Kártyavár című regényében olvassuk, hogy "Ez semmi - mondta -, de jártál-e már Erzsébetfalván? Tudod, hogy hívják az ottani főutcát? Hitel Márton utcának hívták - tudod miért? - mert egy Hüttl Márton nevű bankügyvéd..." - és a mondat végét elnyeli a cselekmény ritmusa. - kovácsy -

Sport