tévésmaci - A szervál adogat

  • .
  • 2007. július 19.

Trafik

Említettük már itt, hogy regényt filmre vinni extrém sport, vagy pályaudvar. Meg tudja valaki mondani, hány film készült az Anna Kareninából?

Vagy elolvasnák önök önszántukból Stefan Zweig 24 óra egy asszony életéből c. novelláját? Filmfeldolgozás hatféle is van belőle, amerikai, argentin, német, francia, lehet válogatni, én mondjuk azt választanám, amiben Ingrid Bergman volt az asszony 1961-ben, de pénteken az m2-n 20.40-kor nem az megy, hanem a legutóbbi, 2002-es verzió. Utána fürdőkúra: 21.15-kor A kék lagúna az RTL Klubon, vagy 23.30-kor Törökfürdő az m1-n. Csoda-e, ha a magamfajta utál tisztálkodni?

Szombaton a Duna Tv-n már hajnali 07.10-kor kezdődik a Don Quijote, La Mancha lovagja, spanyol mesefilmként (2. rész vasárnap, 07.40) - veszélyes üzem a koránkelés, akár meg is árthat: ki hiszi el egy adaptációnak, hogy amit megmutat, az az egyik legjobb európai regény? A film mindig hátrányban van, a tévé el se induljon. 20.35-kor az m2-n Pacsirták cérnaszálon, Hrabal, Menzel, amikor ez még számított. Szép remények, Charles Dickens regényéből 20.15-kor az m1-en, Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Robert de Niro. Vagy: Dr. Moreau szigete, H. G. Wells regényéből, RTL Klub, 23.00, Marlon Brando és Val KilmerÉ, rettenetes, de nem úgy. Ha de Niróra szavaznak, legyen inkább Az éjszaka és a város az m1-en, 23.50-kor, ez nem adaptáció, viszont Jessica Lange a másik.

Vasárnap 9.55-kor még egy cseh irodalmi adaptáció 1961-ből a Duna Tv-n: Münchhausen báró kalandjai élő szereplők és a rajzos figurák kombinációjával - legalább olyan jó (vagy inkább rossz), mint az 1988-as Terry Gilliam-féle. Aztán szintén a Dunán 20.25-kor Tollak a fejben, Thomas de Thier belga rendező első filmje, ami a 2004-es Titanicon volt siker, és az m2-n, 22.25-kor A visszatérés, Andrej Zvjagincsev orosz rendező első filmje, ez 2003-ban nyerte az Európai Filmakadémia Fassbinder-díját, illetve az Arany Oroszlánt Velencében. De a legtutibb persze a Szédülés, Hitchcock, Tv2, 00.05.

Hétfőn a Duna Tv-n 20.20-kor Cérnaszálon (pacsirták nélkül), Litauszky János és Józsa Márta 2005-ös dokumentumfilmje Magyarországon dolgozó kárpátaljai asszonyokról, akik reggeltől estig görnyednek a varrógép előtt, hogy családjuknak jobb életet teremtsenek - nyilván nem sokkal könnyebb, mint a kladnói vasműben gürcölni. 22.30-kor az m2-n Oskar Roehler Ágnes öcsénk c. filmje.

Kedden bizonyára a fényképészek világnapja van, a Duna Tv-n, 20.20-kor Fotográfia, 1972 - Zala Márk, Iglódi István, Sebő Ferenc, valamint m2, 20.40, Fotó Háber, 1963.

Szerdára is maradt még egy adaptáció: 20.40-kor a Goriot apó az m2-n, Charles Aznavourral a főszerepben. Olcsó panziót keresnek? "Vauquer-né, leánynevén de Conflans, idős asszonyság, negyven éve tart fenn polgári panziót Párizsban, a diáknegyed és a Saint-Marceau negyed közt húzódó Neuve-Sainte-Geneviéve utcában. A Vauquer-ház néven ismert panzió szállást ad férfiaknak és nőknek, fiataloknak és öregeknek anélkül, hogy valaha is gáncs érte volna a tisztes intézmény erkölcseit." Tessék, csak tessékÉ

Csütörtökön megöntözöm a sütőtököm. De a legjobb mégis az lenne, ha a világ csütörtök lenne. Vagy legalább egy hétig tartana a tévétlen csütörtök.

Figyelmébe ajánljuk