kulthírek

  • .
  • 2007. július 19.

Trafik

kulthírek

BRECHT IRÁNBAN Bertolt Brecht Kurázsi mama című darabjával szerepel jövő februárban Teheránban a Berliner Ensemble társulata, jelentette be a színház intendánsa. A következő szezon terveiről szólva Claus Peymann még két másik Brecht-előadásról is említést tett, ezek egyikét, a Koldusoperát az amerikai Robert Wilson rendezi majd.

INGYEN A FRANCIA MÚZEUMOKBA? Francois Fillon francia miniszterelnök bejelentette, hogy néhány - egyelőre meg nem nevezett - párizsi és vidéki múzeumban kísérletképpen bevezetik az ingyenességet. A kulturális örökséghez való demokratikus hozzáférés kiterjesztésének részletei még kidolgozás előtt állnak.

GYÁSZ Meghalt Bill Pinkney, az 50-es évek egyik legnépszerűbb amerikai énekegyüttese, a Drifters utolsó eredeti tagja: egy floridai üdülőhelyen, röviddel fellépése előtt érte a halál. 81 éves volt. A Drifterst, s benne őt is 1988-ban avatták a Rock and Roll Hall of Fame halhatatlanjává.

68 éves korában elhunyt Kathleen E. Woodiwiss amerikai írónő, a történelmi tárgyú romantikus regények egyik legsikeresebb szerzője. Első könyve, A láng és a liliom bestseller lett 1972-ben, s azóta sem adta alább. Utolsó művét már a rákkal küzdve fejezte be: az Everlasting megjelenése októberre várható. 1994 után a Magyar Könyvklub sorra hozta ki vaskos köteteit.

MAGYAR AKCENTUS A németországi magyar kulturális évad keretében a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben retrospektív fotókiállítása nyílt Szilágyi Lenkének, a karlsruhei Kempelen-kiállítás kísérőprogramjában fiatal magyar tudósok és feltalálók beszélnek új kutatási eredményeikről, a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztivál programjában pedig Fischer Iván, Schiff András, Adorján András, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, a Keller-vonósnégyes és a Budapest Klezmer Band is fellép július második felében.

FIATAL MÛVÉSZEK STÚDIÓJA Visszaköltözött a Rottenbiller utca 35.-be a Fiatal Képzőművészek Stúdiója: a Damjanich utca sarkán álló, több műteremmel és közösségi térrel rendelkező helyiségben egy kiállítótermet is kialakítottak.

SEPTETO NACIONAL A Millenárison lépett fel a múlt héten a legrégebbi kubai zenekar: a valóságos nemzeti intézménynek számító Septeto Nacionalt 1927-ben alapította Ignacio Pineiro, aki tíz évvel később otthagyta a csapatot. Hosszabb-rövidebb szüneteket és újjáalakulásokat követően, 1959 óta ismét folyamatosan működnek, s már legalább a harmadik generációhoz tartozó zenészek viszik tovább a son hagyományát.

FORMABONTÓK Kétrészes kiállításon mutatja be a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóháza a magyar fotóművészetben élő neoavantgárd tendenciákat: az 1965-1983 közötti időszakra koncentráló első rész szeptember 16-ig tart nyitva. Addig, remélhetőleg augusztusban megjelenik a kiállítás kurátora, Szilágyi Sándor által írt monográfia Formabontók 1. Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben: 1965-1984 címmel (az 1980-1990 közötti időszakot átfogó második kötet kb. másfél év múlva esedékes). A kiállítás a könyv tárgyalásmódjához igazodva, a jellegzetes képtípusok - geometrikus, organikus és léptékváltó absztrakt; fotóakciók; lineáris és mátrixba rendezett szekvenciák; térkonstrukciók; városvíziók; fényrajzok; önarckép- és portrékonceptek - szerint csoportosítva mutatja be e korszak munkáinak legjavát.

EREDETI CARAVAGGIO? Eddig másolatnak tartották, most, féléves analízis után eredeti Caravaggiónak nyilvánítottak egy Szent Jeromost ábrázoló vázlatot - adta hírül az AFP Roberta Lapucci restaurátor szakvéleménye alapján. A kép annak az 1606-ban készített festménynek, Caravaggio egyik legismertebb művének lehet az első változata, amely Málta fővárosában, La Valettában, a Szent János-székesegyházban látható. A most eredetinek nyilvánított, magántulajdonban lévő képet még az idén kiállítják Máltán, a kész mű mellett: októberben nyílik a Caravaggio and Paintings of Realism in Malta című kiállítás, abból az alkalomból, hogy a festőművész épp 400 éve, 1607-ben érkezett Máltára, s itt készítette legérettebb alkotásainak egy részét.

JAMES BOND FELTÁMASZTÁSA Jövő május 28-án, Ian Fleming születésének századik évfordulóján jelenik meg Sebastian Faulks új James Bond-regénye: a Devil May Care a hidegháború idején, egzotikus helyszíneken és a világ legizgalmasabb városaiban játszódik - adta hírül az eredeti James Bond-történetek szerzője, Ian Fleming műveinek kiadását gondozó társaság, amely egy évvel ezelőtt hivatalos megbízást adott Sebastian Faulksnak a 007-es ügynök feltámasztására. A színes képen látható 54 éves szerző igen sikeres és elismert író Nagy-Britanniában, elsősorban a közel négymillió példányban elkelt, 1989 és 1997 között publikált "francia" trilógiája (The Girl at the Lion d'Or; Birdsong; Charlotte Gray) révén. A képünkön célra tartó Ian Fleming első James Bond-regénye, a Casino Royale 1953-ban jelent meg, az utolsó, az Octopussy and the Living Daylights 1966-ban, az író halála után két évvel. A centenáriumhoz és a mesterséges folytatáshoz időzítve a brit Penguin nemcsak a tizennégy darabból álló teljes Bond-sorozatot jelenteti meg, hanem a szintén a Fleming Publications megbízásából született, Charlie Higson-féle Young Bond-sorozatot (főhőse a tinédzser Bond) és Ian Fleming Chitty Chitty Bang Bang című gyerekkönyvét is.

Figyelmébe ajánljuk