kertész lesek - Fészek

  • .
  • 2007. július 19.

Trafik

Kétségtelen, hogy történelmi helyen járunk, a Fészekkel már minden megtörtént: rímekbe szedték, megénekelték, könyvet írtak róla.
Mintha a nyolcvanas évekig az összes, valamennyire szellemes anekdota itt játszódott volna. Természetesen mi is lehetnénk a nosztalgia slágerexpressz masinisztái, de ezúttal többről (kevesebbről?) van szó.

A kertben vagyunk. Nem nagy ügy, hétről hétre így járunk, mégis úgy véljük, nincs több ehhez fogható csoda a pesti oldalon. Mondhatnánk, ezt még senkinek sem sikerült elrontania, pedig ha az elmúlt éveket nézzük, többen próbálkoztak. Vérlázító gasztronómiai botrányok részesei lehettünk, de még a kéken fonnyadozó sülteket, zsírban ázott leveseket, a száraz kenyeret és az ihatatlan bort is lerázta válláról a hely szelleme. Még a minősíthetetlen felszolgálást vagy inkább fel nem szolgálást is megbocsátottuk az árnyas fák alatt, a pompázatos építmény kellős közepén. Jól éreztük magunkat, és ezt senki nem tudta meggátolni. Legfeljebb kissé keserűbbé vált a fenenagy dolce vita.

Most azonban hírt kapunk, hogy ismét - ki tudja, hányadszor - változott a konyha vezetése, azt pedig még Font Sándor sem tagadhatná le, hogy az új seprűs pálinka jól eper. Délután háromkor rajtunk és a személyzeten kívül csupán az egykor szebb napokat látott színművész tartózkodik. Néhányan valamiféle épületgépészeti munkálatot végeznek csendesen. Zene is van, elképesztő szövegű hazai slágerek váltakoznak James Brownnal. A felszolgáló rutinos, ám cseppet sem fásult középkorú férfi, szigorúan a jóízlés határain belül igyekszik a kedvünkben járni. Az étlap láttán mindez nem nehéz: rövid, tipikusnak mondható, mégis változatos sor. Szolid árak. Liba- és marhahúslevest (egyaránt 690 Ft) kérünk elsőre, mindenkettőben maceszgombóc, előtte vajas pirítós érkezik, de még hozzá sem kezdenénk, máris itt a leves. Rosszindulatúnak tűnhet, ha azt mondjuk, szódával elmegy, mégis erről van szó - ráadásul tele vagyunk jóindulattal. Nem rossz, nem rossz, de nem is az igazi... Szinte külön-külön érezzük az összes fűszert, a pingponglabda méretű maceszgombócban például a pirospaprikát.

A sólet (1480 Ft) sem rossz, sőt! Csakhogy az ilyesmit nem sóletnek, hanem babfőzeléknek hívják. De higgyék el, annak valóban első osztályú! Itt már nem méltatlankodhatunk, az ízek egybeérnek, a hús omlós, a bab szinte ropog, a mennyiség több a soknál. Ahogy a bécsi szelet (1750 Ft) esetében is. Vaskos hús érkezik, a panír elfogadható, a sült krumpli úgyszintén. Mégis most, hogy visszaemlékezünk, szinte semmi nem jut eszünkbe róla, pontosabban csak az, hogy mivel krumplisalátával nem szolgálnak, a cserébe kapott tejfölös uborkasaláta (780 Ft) nagyszerű.

Ahogy mi is nagyszerűen éreztük magunkat, de most végre nem csak azért, amit kifejtettünk az elején. Hiszen kritikus megjegyzéseink dacára ilyen jót még soha nem ettünk a Fészekben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.