Simon Templar

  • 1996. július 11.

Tranzit

Az ember kicsit szorongva lép be egy Simon vendéglőbe, egyrészt mert mi lesz, ha meglátják rajtam, hogy Haladás-drukker vagyok, vagy ha a pincér se szó, se beszéd, hátulról becsúszva páros lábbal szerel, majd zavartan kér elnézést, "bocsánat, néha nem vagyok ura a reflexeimnek". A diósdi Simon üzemegységben effajta incidensektől nem kell tartani; "a Simi sógora vezeti az éttermet, szereti a Fradit, de inkább a vendéglátós vonalra hajt". Ez a hétköznapok nyelvén annyit jelent, hogy bár lehet kapni számos Fradi-relikviát, nincs Négy-négy-kettő tál, Kiállítás koktél vagy Esernyőcsel rostélyos. A Fradi-ereklyék közül az egyszerű posztereken kívül kapható számos kuriózum. Lehet inni Fradi sört, Fradi dinnyepálinkát, de a legnagyobb dobás a Fradi kindertojás. A csokitojás műanyag betétje egy összerakható focistát rejt, akiről valószínűsíthető, hogy nem más, mint Vincze Ottó középpályás. De mondom, a Fradi-vonal abszolút diszkréten húzódik meg a háttérben, s a kifogástalanul dolgozó személyzet is csak többszöri határozott követelésünkre volt hajlandó megmutatni a felsorolt tárgyakat.
Simon Fradi VendéglőDiósd, Gyár u. 38.

Tel.: 06/23/382-778

Az ember kicsit szorongva lép be egy Simon vendéglőbe, egyrészt mert mi lesz, ha meglátják rajtam, hogy Haladás-drukker vagyok, vagy ha a pincér se szó, se beszéd, hátulról becsúszva páros lábbal szerel, majd zavartan kér elnézést, "bocsánat, néha nem vagyok ura a reflexeimnek". A diósdi Simon üzemegységben effajta incidensektől nem kell tartani; "a Simi sógora vezeti az éttermet, szereti a Fradit, de inkább a vendéglátós vonalra hajt". Ez a hétköznapok nyelvén annyit jelent, hogy bár lehet kapni számos Fradi-relikviát, nincs Négy-négy-kettő tál, Kiállítás koktél vagy Esernyőcsel rostélyos. A Fradi-ereklyék közül az egyszerű posztereken kívül kapható számos kuriózum. Lehet inni Fradi sört, Fradi dinnyepálinkát, de a legnagyobb dobás a Fradi kindertojás. A csokitojás műanyag betétje egy összerakható focistát rejt, akiről valószínűsíthető, hogy nem más, mint Vincze Ottó középpályás. De mondom, a Fradi-vonal abszolút diszkréten húzódik meg a háttérben, s a kifogástalanul dolgozó személyzet is csak többszöri határozott követelésünkre volt hajlandó megmutatni a felsorolt tárgyakat.

Az étlapon olyan egészségesen gusztusos nevek, mint Borókás pulykamell roston, vajban pirított karottával vagy Szovátai bélszínlángos tojásos rizsropogóssal. A narancslé 100 százalékos, Lukács fotóművész pedig könnyekig meghatódik, amikor nagy kólát kér, és tényleg azt kap. Amikor a tapasztalatszerzés végett félúton levest cserélünk, meg kell állapítanunk, hogy bár mindkettő hibátlan, a calabriai gyümölcsleves párját ritkító csemege (még füge is van benne).

A csontos marhasteak kisebb, mint a pesti steakhelyeken szokásos méret, ráadásul a félig angolosra kértet teljesen átsütik. A tojásos rizsropogós már önmagában se gyerekjáték, a zöldborsmártás pedig pontosan úgy viselkedik, ahogy Lukács fotóművész szerint az effajta holminak kell ("először fel se tűnik, mi az, oszt egyszerre elkezd égetni végig, lefelé"). Megbízhatók a saláták, a túrókrémes-vaníliaöntetes-gyümölcsös palacsinta és a kávé, valamint vélhetően az ottjártunkkor fel nem falt többi fogás is. A Simon Fradi Vendéglő kultusz- és zarándokhelynek kicsit drága (kétszemélyes tesztkörünk alig maradt 4000 Ft alatt), de út menti viszonylatban látványosan korrekt. Az Érd-Budapest vonalon még egy pécsi kitérőt beleszámítva is messze a legjobb választás.

Winkler Szabolcs

Figyelmébe ajánljuk