A jövő Nobel-díjasai jönnek tanácskozni Kecskemétre

Tudomány

A Neumann János Egyetem rendezi a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság világkongresszusát, ami kimagasló szakmai sikernek számít.

„Ha annyit mondok, hogy az első ilyen világkongresszust Cambridge-ben rendezték, majd olyan helyszínek következtek a sorban mint Rotterdam, Tokió, Jeruzsálem, Sao Paulo, Port Elisabeth, Bangkok, Lugano és Isztambul, akkor nagyjából belőttem, hogy világvárosok, vagy legalábbis tanulmányi, gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi szempontból nagyon jelentős és fontos városok adtak eddig otthont ennek a rendezvénynek. Ebbe a névsorba kerül be most Kecskemét” – mondta a Narancs.hu-nak a Bács-Kiskun megyei székhelyen működő Neumann János Egyetem Gazdaságföldrajzi és Településmarketing Központjának oktatója, Forman Balázs egyetemi docens. A tudományos kutató szerint több honi szakember, ha nem is nyilvánosan, de olyan véleményt fogalmazott meg, amely alapján magyar egyetem egyelőre nem képes megrendezni ilyen létszámú, ilyen sokrétű és ilyen magas szakmai színvonalat képviselő tudományos világeseményt. Ehhez képest nem a négy-öt nagy hazai egyetemi központ: Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs és Győr, hanem Kecskemét nyerte el a jogot a rendezésre. Ez hazai és nemzetközi viszonylatban is nagy fegyverténynek számít.

Hogyan lehet ilyet rendezési jogot megkapni? –  kérdeztük Forman Balázst. Elmondta, 2022 októberében találkozott a világkonferenciára kiírt pályázati felhívással, akkor még három hét volt a leadási határidőig. „Szenvedéllyel, flow-val, gyakorta akár hajnali 3-ig tartó munkával, mert tisztában voltam azzal, hogy az életben  csak egyszer adódik egy ilyen lehetőség. Ezen túlmenően sok világkonferencián való részvétel rutinjával” – mondta a portálunknak az egyetemi docens.

Megtudtuk: négy kontinens legalább 50-60 országából érkeznek résztvevők és előadók a kecskeméti világkongresszusra, köztük olyanok is, akik a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság vezetése szerint esélyesek lehetnek jövőben akár a Nobel-díj elnyerésére is. A geográfiai világkongresszust 2024 áprilisában rendezik.

(Címlapképünkön a Neumann János Egyetem épülete. Forrás: nje.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk